SHARE

Британия, днес вече официално, си тръгва от Европейския съюз. Денят, за съжаление на мнозина в Европа и в самото кралство, е исторически.

„Очите на историята гледат“ – това е заглавието на Times със снимка на британския премиер Тереза Мей как подписва уведомлението към Брюксел, че Британия стартита процедурата по напускане на ЕС.

Над нея е портрета на сър Робърт Уолпол, смятан за първи и най-дълго управлявал Обединеното кралство премиер (1721 – 1742).

През 1732 г. крал Джордж II прави жест към Уолпол, като му подарява сградата на ул. „Даунинг“ No. 10, но премиерът заявява, че ще я приеме единствено ако това се превърне в резиденцията и на всички останали първи лордове на хазната (позицията, която с времето се превръща в премиерска и измества лорд канцлера като най-силния човек в държавата).

И между последния премиер, който подписва напускането на Британия, и портрета на първия премиер стои часовник, започващ секунда по секунда до брои двете години, в които Британия трябва да се договори с държавите членки как ще напусне съюза.

През тези две години Мей има и друга задача, тя трябва да реши какво ще прави с бунтуващата се Шотландия, чийто местен парламент вчера призова за нов референдум за независимост до есента на 2019 г. Мей засега отхвърля призивите, но дали това е разумно и няма ли единствено да захрани порива на шотландците за независимост?

Остава и въпросът какво ще се случи на преговорите с ЕС. Дали Мей ще успее ще запази удобните условия за финансовия пазар на Лондон и дали ще подпише успешна за британския бизнес търговска сделка с Европа? Какво ще се случи и с правата на европейците в Британия и на британците в ЕС?

Европа се готви за тежки преговори, в които да не даде достъп до единния пазар на ЕС, ако Британия не приеме свободата на предвижване. А Мей е категорична, че я отхвърля.

И освен бунта на Шотландия стои и отворен въпросът за Северна Ирландия, която може да предпочете да се обедини със своя южен съсед, наместо да ги дели нова граница, издигнала се от ожесточените преговори между „Даунинг стрийт“ и Брюксел.

Възможно е на тази снимка да е уловен моментът, в който един премиер подписва смъртната присъда на една някогашна империя, за която слънцето никога не е залязвало, тъй като се е простирала из целия свят. Възможно е и Тереза Мей да опровергае всички, като направи от Brexit успеха, който тя обещава.

Тереза Мей може да се превърне в последния премиер на Обединеното кралство и първия на малка Англия и Уелс.

„Очите на историята гледат“

Заглавна снимка: Christopher Furlong – WPA Pool