SHARE

На 30 януари служебният кабинет на проф. Огнян Герджиков проведе първото си и засега единствено заседание. На него е присъствал в неясно качество Николай Копринков, съветник на Румен Радев по вътрешна политика и гражданско общество.

Според качената на сайта на президентството биография Копринков придобива бакалавърска степен по физическо възпитание в Пловдивския университет през 2004 г., но е по-известен като „бившия кмет на с. Труд“ (2011-2015 г.).

Никъде няма документална следа, че Румен Радев е командировал съветника си или го е назначил на работа в Министерския съвет. От публикуваните на сайта на правителството решения от това заседание не става ясно какъв е бил приносът на Копринков към неговата работа или какво е налагало присъствието му. Можем да предположим, че най-вероятно е изпратен от „шефа си“ (Румен Радев), за да наблюдава отблизо работата на служебния премиер и министрите. Дали се е справил с поставените му задачи, ще трябва да бъде питан Румен Радев. Дали служебният премиер приема такава форма на контрол, ще се разбере по това дали Копринков ще присъства и на следващото заседание на кабинета. Остава и въпросът кой и как може да присъства на заседания на Министерския съвет.

И все пак най-важният от всички въпроси е чии интереси защитава Копринков. Снимката от неговия фейсбук профил е красноречива – на нея той срамежливо, но здраво е стиснал руско знаменце в ръка и позира заедно с Георги Гергов (олигарх и член на Изпълнителното бюро на БСП) и тогавашния руски посланик у нас Юрий Исаков.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.