SHARE

Шест години след като Борисов спря изграждането на АЕЦ „Белене“, той и неговото ново правителство възобновиха руският атомен проект.

През 2012 г. премиерът все още в своя първи мандат бе поръчал анализ на международна компания – анализът на HSBC показва, че “Белене” е изключително рисков проект и проектът е спрян.

„За да няма никакви спекулации, никакви колебания, никакъв шанс този проект, който Станишев умишлено не е подписал, защото той самият е знаел, че проектът е пагубен с огромната си цена за България, за което му благодаря, че не го е подписал, за пред очите на партията си, прави сега така, че да е „да”, посочва Борисов.

Иронично, в третото си правителство същата тази международна експертиза бе вкарана в ъгъла, а на нейно място се разигра пошла реплика – БАН трябваше да представи безпристранен доклад и оказа се, той е изготвил такъв, в който не се вижда нито един положителен сценарий за развитието на „Белене“.  Първоначалната версия е категорична, че проектът е финансово нежизнеспособен и няма да може да върне инвестициите в него до 2047/2051 г. 

Скоро академиците трябваше да „изредактират“ доклада и изведнъж се появявиха опции за изграждането на ядрена централа – но дори те не са особено оптимистични, някои дори казаха, че шансът за успех на проекта е като да анализираш дали средностатическият бъгларин може да бие Григор Димитров на тенис.

„С други думи, на теория проектът може и да е жизнеспособен при определени условия по същия начин, по който аз мога да надиграя Григор Димитров, ако е с вързана дясна ръка, тежести на краката и превръзка на едното око. На практика обаче ситуацията е малко по-различна“, написа Калоян Стайков от Института за пазарна икономика. 

Реално всички условия, които сами ГЕРБ си поставиха, не им послужиха и те трябваше да ги изманипулират, за да могат да стартират проект, който сами спряха, защото е „пагубен за България“.

Много „вода“ изтече от спирането на проекта до неговото възкресяване. На първо място Борисов падна от власт – комбинацията от спекулативно покачени цени на тока от ЧЕЗ и „Костинбридската афера“ доведоха на власт ново проруско правителство.

Изглежда определени бизнес и политически среди силно се нуждаят от тази финансова инжекция – това бе валидно 2013 г. и днес – за „Южен поток“ и АЕЦ „Белене“.

Изглежда, отново залогът за оцяляване на правителството е възраждането на руски мегапроекти.

Все още не знаем какви ще са параметрите на една бъдеща сделка – но от минали години руски проекти може лесно да предположим, че българската страна няма да има ползи, докато проектът сам не се изплати на руската.

През 2016 г. България изплати на “Росатом“ 601,6 млн. евро. Оказа се, че тези финанси са били най-големият източник на приходи за “Росатом” за годината.

На фона на санкциите срещу Русия и отказът на правителството да отзове дипломати по казуса с отравянето на Сергей Скрипал днес Борисов 3.0 ще прегърне отново неизгодните проекти, които според самите експерти, до които се допитва държавата, са неизгодни и рискови.

Не е за пропускане фактът, че окончателното решение за вдигане на мораториума върху атомната централа идва по време на агентурното турне на руския ген. Леонид Решетников в страната – замесен и в избора на Румен Радев за президент (избор, който също доведе до оставката на Борисов).

„С АЕЦ „Белене“ – заяви икономистът Евгений Кънев – ГЕРБ приключи успешно и последната точка от предизборната програма на БСП.“

 

 

 

 

SHARE