SHARE

Ако на изборите във Великобритания бяха гласували само хората, които си сменят бельото всеки ден, то кампанията за оставане щеше да спечели тези избори.

Как знаем това? Социологическа агенция YouGov е провела проучване за честотата, с която британците сменят дрехите си, и резултатите могат да ни помогнат да си обясним някои неща от живота.

screen-shot-2016-11-26-at-6-47-01-amПроучването показва, че 84% от британците си сменят бельото при всяко ползване. И при разбивката на данните виждаме, че 89% от хората, гласували за оставане, си сменят бельото ежедневно, докато при гласувалите за напускане има спад от няколко пункта – 81%.

Тези данни не ни показват само че всеки пети от гласувалите за напускане е останал не само с манталитета, но и навиците си от Средновековието. Всъщност онези, които носят бельото си по няколко пъти, са имали критично значение за резултатите от референдума.

Тази разлика от 8% между напускащи и оставащи в ЕС може и да не изглежда особено голяма, но далеч надвишава разликата в резултатите от британския референдум – 51,9% за напускане на 48,1% за оставане.

И ако на референдума до урните бяха отишли единствено почитателите на чистото бельо, то щеше да спечели кампанията за оставане.

По същия начин само 79% от привържениците на евроскептичната и популистка партия UKIP прибягват до хигиенния навик за разлика от 85% от консерваторите, 87% от лейбъристите и 87% от либералите.

Значително по-висок е и процентът на хората от средната и по-висока класа, които си сменят ежедневно бельото – 87%, в сравнение с представителите на работническата класа и безработните – 79%.

Искаме или не, хората, които не си сменят бельото всеки ден, предопределят и нашите съдби.