SHARE

“Обвързаността, която е в сърцeто на глобализацията, може да бъде експлоатирана от държави с враждебни намерения за техните цели. […] Рисковете са огромни и представляват същностна заплаха за суверенитета ни.”

Алекс Юънгър, ръководител на британското разузнаване MI6, 2016 г. 

Една и съща организация е ключова в успеха на Доналд Тръмп в САЩ и Brexit кампанията във Великобритания. За връзките между тях сочи мащабното разследване на Guardian “Големият британски Brexit обир”.

Пътищата водят към три континента и три основни личности – щатския милиардер Робърт Мърсър, спонсорирал кампанията на Тръмп и собственик на Cambridge Analytica, работила за осъществяването и на Brexit, Стивън Банън, главния стратег на Тръмп, и Найджъл Фараж, основния проповедник за излизането на Британия от ЕС.

Началото на края 

По-рано тази седмица Observer пусна изтекъл документ, свързващ двете кампании, които се застъпиха, за излизането на Британия от ЕС – Leave.EU – на Найджъл Фараж, и Vote Leave, поведена от настоящия външен министър Борис Джонсън от консерваторите.

Две фирми за анализ на данни и електората са работили за кампаниите: Cambridge Analytica стои зад кампанията на Найджъл Фараж, Leave.EU. Интелектуалната собственост на Aggregate IQ, работила по Vote Leave, пък e лицензирана от Cambridge Analytica и двете черпят данни от общ извор. В същото време Cambridge Analytica е един от основните герои зад успеха на Тръмп миналата година.

И така, макар Aggregate IQ и Cambridge Analytica да нямат един и същ собственик, те са легално обвързани, което против законите на Великобритания за прозрачност сочи общ първоизточник за двете кампании.

Нещо повече – тясно обвързан с Cambridge Analytica e американският милиардер Робърт Мърсър, който е основен дарител за кампанията Тръмп, както и един от съсобствениците на Breitbart Network, крайнодясната медия на главния стратег на американския президент – Стивън Банън. По-рано тази година бяха направени разкрития, според които Банън е получил над половин милион щатски долара в дарения от Робърт Мърсър.

Именно Стивън Банън е начело на Cambridge Analytica по време на кампанията за напускане на Европейския съюз във Великобритания миналата година. 

Банън и Фараж имат дълга и продуктивна връзка – лондонският клон на неговите медии подкрепя партията на Фараж, а през октомври 2014 г. Фараж кани Банън на работа по кампанията, която по-късно ще се превърне в Brexit. И през 2016 г. Банън ще поздрави Фараж за победата. “Велико постижение, поздравления”, ще каже той на Фараж в часовете след най-големия шок в съвременната европейска история.

Експериментът „Брекзит“ 

Преди месеци в интервю за Observer комуникационният директор на кампанията Leave.EU Анди Уигмор заяви, че дългогодишното приятелство между Найджъл Фараж и Мърсър провокира последния да предложи напълно безплатно услугите на Cambridge Analytica, тъй като имат общи цели – да видят Великобритания извън ЕС. 

Уигмор нарича кампанията Brexit “блюдото на Петри” за президентските избори в САЩ – социалният експеримент, финансиран от Мърсър, който доказва, че избирането на Тръмп би могло да се превърне в реалност.

Съществуват общодостъпни доказателства, например изтрит, но достъпен в архива пост на Leave.EU, заявяващ открито за работата си с Cambridge Analytica. Главният изпълнителен директор на Cambridge Analytica Алекзандър Никс също е говорил за работата на компанията с Фараж.

В края на разследванията би могло да се окаже, че Робърт Мърсър – гражданин на САЩ, чрез своите компании и връзките си с Фараж е упражнил директна чужда намеса в изборите във Великобритания – безпрецедентен случай в историята на страната.

Чрез AggregateIQ кампанията Vote Leave  получава допълнителни 3,9 милиона паунда отвъд официалния бюджет на кампанията от 7 млн. паунда. 

Оbserver е поискал коментар от Cambridge Analytica относно финансовите връзки между Мърсър, Банън, Фараж и Leave.EU и Vote Leave. Отговорът е еднозначен: “Cambridge Analytica не е извършвала никаква платена или неплатена работа във връзка с вота Leave.EU.”

Говорит Москва 

За близостта между Найджъл Фараж и Доналд Тръмп стоят фактите – Фараж първи посети новоизбрания тогава американски президент. Двамата изразяват огромна симпатия един към друг, а протекционистката им, ксенофобска и популистка обща политика рисува достатъчно ясна картина.

Едва преди дни Фараж си тръгна от интервю, в което му бяха зададени въпроси във връзка с Джулиан Асанж и „Уикилийкс“. Асанж и „Уикилийкс“ са източници на течовете на имейли на кампанията на демократите и Хилари Клинтън, за които се подозира руска хакерска намеса и които повлияха значително на вота в САЩ.

Припомняме, че Джулиан Асанж каза в интервю за Guardian през декември, че “няма нужда „Уикилийкс“ да играе ролята на разобличител в Русия заради отворения дебат, който съществува там”.

Едва преди месец говорихме за връзките между президента Доналд Тръмп и руския олигарх Риболовлев. Говорителят на Риболовлев е работил за медията на Стивън Банън, на която собственик е Мърсър; същевременно личните яхти на Мърсър и Риболовлев са забелязани в един и същ район едва преди два месеца.

Съвпаденията продължават. Разследванията – също. Фактите са, че където са Робърт Мърсър, парите му и Cambridge Analytica, там намираме и Стивън Банън, Доналд Тръмп и Найджъл Фараж. А те се борят за разрушаването на ценностите на демокрацията – борба, която Русия води от десетилетия.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )