SHARE

Има българска следа в руската схема за милиарди долари, в която са замесени едни от водещите световни банки и руската ФСС (наследник на КГБ).

Това показват данните на OCCRP, които разкриха “Световната пералня”, чрез която са били “изпрани” поне 20 милиарда долара за периода 2010-2014 г.

“Реалната сума може да достигне $80 милиарда, смятат разследващите органи”, съобщава в. Guardian, който писа за октритията днес.

Над 500 души са част от схемата; сред тях присъстват имена на руски олигарси, московски банкери и лица, свързани с руската Федерална служба за сигурност (ФСС). Замесен е Игор Путин, братовчед на президента Владимир Путин – член в борда на московска банка, която е участвала в схемата.

Към България са прехвърлени близо милион и половина долара през 14 транзакции, става ясно от разкритията на OCCRP. 

Двете фирми с най-голям дял извършват строителна дейност по българското Черноморие, в курорти като Несебър например.

Българският участник в световната схема с най-голяма сума – $550 хил., е фирмата „Артур 2007 „със собственици Иванка Иванова Тенева-Димова и  Пламен Димов Димов. Заедно и поотделно лицата са свързани с още няколко бизнеса, а дейността на „Артур 2007“ е в сферата на строителството и покупко-продажбата на недвижими имоти,  седалище гр. Несебър.

“Нова Алтернатива Инвест” ООД се нарежда на второ място по дял, като около $300 хил. са преминали през дружеството с мениджъри Артем Анатолиевич Кротов и Емил Христов Кючуков – последният фигурира като собственик на още 3 фирми. “Нова Алтернатива Инвест” също се занимава със строителство и недвижими имоти, регистрирана е в град Бургас.

Известният покрай скандали с “Техномаркет” и КТБ Едуардо Миролио също е част от схемата – фирмата “Е. Миролио“ ЕАД се разписва в разследването с по-скромните $91 хил. 

Първите смущаващи информации за него в България официално се появяват през вече далечната 2008 година. Тогава БТА съобщава, че в Италия са задържани негови машини за над 3 милиона евро. Разследващите са убедени, че машините за боядисване на текстил, конфискувани от финансовите полицаи, са щели да бъдат трансферирани в България, без да се изплатят съответните дължими суми. Около година по–късно Миролио се споразумява със съда в Италия и връща 7,4 милиона евро. Този акт е изтълкуван като косвено признание за съществуващи нередности.

По официални данни Миролио е най-големият италиански инвеститор в България, което е и причина  той да получи българско гражданство на 10 януари 2013 г. за особени заслуги към Република България. Предложението е отправено от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. 

Миролио притежава няколко текстилни завода в Сливен, Ямбол и Свищов, сградата на „Интерпред“ в София и PARK CENTRAL HOTEL в Сливен.
Малко след автомобилната катастрофа, претърпяна от Миролио при съмнителни обстоятелства на 7.11.2015, дяловете на италианеца от „Техномаркет“ попадат в ръцете на Делян Пеевски. През май 2016 г. Миролио прехвърля активите си в “Дунарит” АД към офшорна компания. Налични са сключени цесии за прехвърляне на вземания с „Дунарит“ АД в размер на 22 178 000 евро, 1 774 724,39 долара и 400 000 лв. Всичко това е прехвърлено към „Виафот Инвестмънт България” ЕООД, която е собственост на регистрираната на Британските Вирджински острови офшорна компания „Виафот” ЛТД.

Другата фирма, замесена в схемата за пране на пари според данните на OCCRP, e Bolgarska Kosmetica, през която са преминали $ 200 000.

Следващи в разследването са “ВОТАН” ЕООД,  участвали в схемата с близо $ 58 хил. С тях свързваме имената Петко Васков Митов и Йорданка Асенова Дишова. Ако героите ви звучат познато, има защо. 

Петко Васков Митов наследява фирми на убития моделиер Александър Антов, който е собственик на модна къща “Агресия”.

Митов притежава и дружество, замесено в скандала със спирането на парите по САПАРД през 2008 г. Фирмата “Наваро Х” ЕАД беше посочена сред неизрядните кандидати за пари по САПАРД , заради които страната ни бе лишена от парите по европейската програма. Фирмата е също така свързана с бившия шеф на СДС Пламен Юруков.
Името на Петко Митов се асоцииратс поне още 10 фирми и дружества.

Собственици на друга присъстваща в списъка фирма – “Форт Нокс” ООД, с “участие” в размера на $ 3423 хил., са  Георги Спасов Иванов, Станислав Юриевич Пархоменко и Игор Кукуй.

През 2015 г. компанията завършва изпълнението на проекта си за изграждане на най-високата към момента сграда в България – офис кулата „Капитал форт“ на „Цариградско шосе“. Следващият амбициозен проект на дружеството е да изгради и небостъргача „Скай форт”. Друг предмет на дейност е управлението на имоти в Слънчев бряг и Свети влас. Подобно на по-горните примери дружеството притежава около 14 ваканционни комплекса по черноморското крайбрежие, сред които са „Форт нокс гранд резорт“, „Несебър форт голф клуб“ и хотела „Премиер форт“ в Свети Влас. През 2014 г. компанията става собственик на магазин на „Техномаркет“ в близост на „Капитал форт“, както и парцели с обща площ над 37 000 кв.м.

Inverta 80 EOOD/“Инверта 80″ ЕООД със собственици Павел Георгиев Павлов и Павлина Елинова Пехливанчева е последната част от българската следа в скандала.
Фирмата се занимава със строителство и недвижими имоти. Транзакциите, преминали през тях по схемата, възлизат на ок. $18,5 хиляди.

В схемата е посочено и българско участие чрез BRAICONF SA в размер на $ 86 661.

Разследващите британски органи все още не са установили всички замесени лица в схемата, която е кръстена “Световната пералня” (Тhe Global Laundromat, от англ. laundromat – пералня на самообслужване, в която се поставя монета).

С данни по случая се сдобиват руското издание “Новая газзета” и Международната организация на разследващи журналисти OCCRP, която миналата година разкри и скандала “Документите от Панама” (Panama Papers), който показваше как редица знатни личности, сред които и президентът Путин, укриват парите си чрез офшорни компании.

Документите по новите разкрития включват детайли за около 70 000 банкови транзакции, близо две хиляди от които са осъществени през британски банки, а около четиристотин – през американски банки.

Данните са били събрани като доказателствен материал по повод тригодишно разследване на латвийски и молдовски власти. Скандалът в Молдова, от който започват разследванията, води до политическа криза и падането на петима министър-председатели в последните две години.

Снимка: Nickolay Doychinov/AFP

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.