SHARE

Тази година оскарите бяха наситени с политика. Или по-скоро с ценностно позициониране.  От непрестанните закачки на водещия Джими Кимъл с американския президент до изявленията на сцената за откритост и толерантност.

В началото Мерил Стрийп получи овации на крака заради речта ѝ по-време на наградите „Златен глобус“, в която осъди ксенофобската политика на Доналд Тръмп и призова за защита на основните права.

На оскарите също така Стинг изпълни песента The Empty Chair от документалния филм Jim: The James Foley Story, разказващ историята на журналиста Джеймс Фоли, който бива убит от ДАЕШ през 2014 г. 

Накрая на песента на стената се появи негов цитат: „Ако нямам куража да предизвикам властта… то ние нямаме журналистика“.

Снимка: REUTERS/Lucy Nicholson

Най-въздействащ бе отказът на режисьора на The Salesman, спечелил награда за най-добър чуждоезичен филм, Ашгар Фархади, от Иран да присъства на церемонията заради имигрантската забрана в страната. Той обаче бе написал писмо, което бе прочетено при обявяването на победата му:

“За мен е огромна чест да получа тази ценна награда за втори път. Искам да благодаря на членовете на академията, екипа ми в Иран, продуцента Александър Мале-Ги, „Коен медия“, „Амазон“ и другите номинирани в категория чуждоезичен филм. Съжалявам, че не съм с вас тази вечер. Отсъствието ми е в знак на уважение към народа на моята страна  и на другите шест държави, към които бе показано неуважение чрез нечовешкия закон, възпиращ  влизането на имигранти в САЩ. Разделянето на света в категории “ние” и “те” води до страха. Измамно оправдание за агресия и война. Тези войни възпрепятстват демокрацията и човешките права в страните, които са жертви на агресията. 

Кинотворците могат да насочат камерите си, за да уловят споделените човешки качества и разчупят стереотипите за различните националности и религии. Те създават съпричастност помежду ни. Съпричастност, която днес ни трябва повече от всякога.”

Снимка: REUTERS/Lucy Nicholson

Още преди тържествената церемония всички пет номинирани режисьори за чуждоезичен филма излязоха със съвместно изявление, в което осъдиха „климата на фанатизъм и национализъм в САЩ и други страни”. Освен Фархади изявлението е подписано от Мартин Зандвлайт (Land of Mine, Дания), Ханес Холм (A Man Called Ove, Швеция), Марен Аде (Toni Erdman, Германия) и Мартин Бътлър и Бентли Дийн (Tanna, Австралия).

“От името на всички номинирани, бихме искали да изразим нашето единодушно и категорично неодобрение към климата на фанатизъм и национализъм, които виждаме днес в САЩ и в още много други страни, при част от населението и за най-голямо съжаление сред водещите политици.

Страхът, възбуден от разделянето ни по пол, цвят на кожата, религията и сексуалната ориентация, като средство за оправдаване на насилието, разрушава ценностите, от които зависим – не само като артисти, но и като хора: културното разнообразие, възможността да бъдеш обогатен от нещо „чуждо“ и вярата, че човешкият контакт ни променя към по-добро. Тези разделителни стени пречат на хората да осъзнаят нещо просто, но същносттно: всички ние не сме толкова различни.

Всичко това ни накара да се запитаме: Какво може да направи киното? Въпреки че не искаме да надценяваме силата на филмите, вярваме, че нито едно друго изкуство не може да вникне толкова дълбоко вътре в човека и да трансформира чувството му на непознато в любопитство, съпричастност и състрадание – дори за онези, за които ни е казано, че са ни врагове. 

Независимо от това кой ще спечели наградата на академията за най-добър чуждоезичен филм в неделя, ние отказваме да мислим в разграничителни  линии. Вярваме, че не съществува най-добра държава, най-добър пол, най-добра религия или най-добър цвят на кожата. Искаме тази награда да бъде символ на единството между народите и свободата на изкуствата.

Правата на човека  не са нещо, към което трябва да се впишеш. Те просто съществуват – за всекиго. Поради тази причина ние посвещаваме тази награда на всички хора, творци, журналисти и активисти, които работят за насърчаване на единството и разбирането и защитават свободата на изразяване  и човешкото достойнство – ценности, чиято защита сега е по-важна от всякога. Посвещавайки оскара на тях, искаме да изразим към тях дълбокото ни уважение и солидарност.”

По средата на тържеството водещият Джими Кимъл отбеляза, че Тръмп все още нищо не е коментирал. За това реши да му прати по twitter съобщение, че Мерил Стрийп му казва здравей.

Снимка: REUTERS/Lucy Nicholson

Заглавна снимка: REUTERS/Lucy Nicholson