SHARE

Кампанията на френския кандидат Еманюел Макрон е поредната жертва на кибератака от руски хакери. Подобен ход беше осъществен по време на кампанията на демократите в САЩ и доведе до появата на хиляди лични имейли, които повлияха на кампанията на Хилари Клинтън, както и на избирането на Доналд Тръмп за президент.

Веднага след победата на Макрон на първи тур пропагандата беше активизирана – достатъчно доказателство са материалите, публикувани на български език във facebook в първите 48 часа след вота. Публикации, лесно проследими до руски пропагандни източници, с характерен речетатив, богат на епитети, както и преситена с конспирации и безпочвени обвинения реторика, заляха социалните мрежи. След това явно е дошло времето на тежката артилерия.

Японската антивирусна компания Trend Micro посочи в доклада си името на Pawn Storm – група от хакери, за които се предполага, че са свързани с Кремъл. Близки до кампанията на Макрон са били примамвани с т.нар. метод phishing (омофон на английския глагол fishing – ловя риба), чиято крайна цел е тотално узурпиране на онлайн идентичността на потребителя.

Руските хакери и стратези имат немалък опит в риболова – намесата на Кремъл може да бъде проследена и в българските президентски избори, за което писа The Wall Street Journal.

Макрон се изправи срещу трима проруски кандидати, което от самото начало направи екипа му изключително внимателен. Мунир Махджуби, отговорник за дигиталните технологии, успокои, че няма изтекла информация.

Руснаците ловуват отвъд океана (официално) от близо година – първите имейли, разпространени от Wikileaks, се появяват през юни миналата година. Хаковете бяха насочени срещу кампанията на Хилари Клинтън.

Месец преди изборите, през октомври, Wikileaks пусна първата партида от личната кореспонденция на водещия кампанията на Клинтън, Джон Подеста. Същия ден администрацията на Обама и Държавният департамент за сигурност потвърдиха, че хаковете са осъществени с цел намеса в изборите. През януари тази година доклад на ЦРУ, ФБР и националните служби за сигурност показа, че Кремъл е поръчал атаките изключително с цел да навреди на Клинтън, а месец по-късно телефонни разпечатки потвърдиха постоянния контакт между близки до кампанията на Тръмп и Русия.

Разследването в САЩ все още се води, а съвсем наскоро видяхме доказателствата за връзката между намесата в изборите в Щатите и президентските избори в България. Руският генерал Леонид Решетников и неговият Институт за стратегически изследвания изготвиха планове както за САЩ, така и за България за държавен глава, който да е положително настроен към Кремъл.

Междувременно във Франция другият кандидат-президент на втори тур – Марин льо Пен, разчита на подкрепата на Путин и не се срамува да си го признае. Двамата се срещнаха през март, тъй като според руския президент Льо Пен представлява “европейска политическа сила, която нараства бързо”. Тогава той увери, че няма да се меси в изборите в Европа. Кандидатката на Националния фронт гордо заяви, че е единствената, която стои сред велики лидери на новия свят като Тръмп и Путин. Подобно на американския президент тя също често изразяваше възхищение от Путин по време на кампанията си, а руският отговор към Националния фронт дойде в рационалната форма на заеми за кампанията ѝ.

Лагерът на Макрон уверено навлиза в тъмната част на гората и не се плаши от мечките. Идентичните атаки над две силни демократични републики надали са случайност – в политиката на Кремъл няма инциденти, по-скоро продължение на един дълъг ловен сезон. През оставащите две седмици до втори тур най-вероятно ще станем свидетели на нови опити за кибератаки, псевдоновини и очернящи конспирации. Това са особеностите на руския национален лов и риболов.

*Колекцията от български и руски пропагандни материали срещу Макрон е събрана от Михаил Паргов.

SHARE
Завършва френска гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери" в Пловдив, след което заминава за САЩ, където живее и работи в продължение на две години. В момента следва хуманитарни науки в Париж, Франция, където е и част от екипа на американската библиотека. (Не обича да пише дълги автобиографии, затова се надява тези три реда да стигнат. )