SHARE

Министърът на културата Вежди Рашидов е сред членовете на това правителство, чиито оставки се искат най-често. Реплики към водещия в БНТ Георги Ангелов, част от писмено право на отговор на Рашидов в ефира на националната телевизия в понеделник сутрин, станаха повод това да се случи за пореден път.

От Асоциацията на европейските журналисти – България настояват за оставката на министъра в свое отворено писмо днес. Те определят думите му към водещия категорично: „директен политически натиск и опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране„.

Поводът за писмото на Вежди Рашидов е провела се на 30 юни в сутрешния блок „Денят започва с култура“ дискусия. Тя бе посветена на протест срещу промените в Закона за културното наследство, насрочен за по-късно същия ден, като Ангелов води предаването, а гости в студиото са скулпторът проф. Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и художникът Владимир Руменов. Самият текст на Вежди Рашидов, обаче, е насочен почти изцяло към водещия и е с директни „насоки“ за това как той да си върши работата.

„Съветвам го да не иронизира непрестанно държавата, на чиято ясла е и неговата заплата…“ и „…наблюдавам тънък и интересен процес на създаване на удобни условия и предоставяне на екран на хора, които по презумпция обичат да плюят държавата и то не без услужливата помощ на водещия г-н Георги Ангелов“ са само част от обвиненията към журналиста, които министърът отправя в своето обръщение.

Видеото с правото на отговор на министър Рашидов бе сред най-обсъжданите теми в социалните медии в понеделник следобед. Точно в разгара на дискусиите то изчезна за няколко часа от сайта на БНТ, като бе качено отново късно вечерта.

Ето и пълния текст на позицията на АЕЖ-България:

Асоциацията на европейските журналисти-България настоява за незабавно оттегляне на Вежди Рашидов от поста министър на културата. В натиска, оказан публично на журналиста Георги Ангелов, Рашидов прекрачи граница, която прави невъзможно оставането му в правителството.

В официално право на отговор до Българската национална телевизия, Рашидов си позволява да дава напътствия на журналист какво да бъде отношението му към държавните институции, обвързвайки въпроса с този за заплащането му. Това е директен политически натиск и представлява опит за сплашване не само на конкретния журналист, но и на всички негови колеги, които по един или друг начин зависят от държавно финансиране. Смятаме, че случаят е особено тежък, тъй като е направен публично и очевидно без никакво притеснение от обществената реакция – министърът вероятно се чувства недосегаем.

Това поведение потвърждава изводите от последното изследване на АЕЖ-България за „културата на натиска“ в българските медии, което през 2015г. констатира, че стават все по-устойчиви тенденциите за контрол и ограничаване на плурализма, според което мнозинството (72%) от анкетираните журналисти съобщават, че са били свидетели на натиск, който е бил оказван на техни колеги.

Позволяваме си да припомним, че Българската национална телевизия и Българското национално радио не са правителствени, а са обществени медии. Фактът, че се финансират и от държавния бюджет по никакъв начин не бива да ги обвързва с лоялност към правителството, единственият интерес, на който са длъжни да служат е общественият. Всъщност, за сведение на министър Рашидов обществото е това, което плаща неговата заплата, както и издръжката на цялото правителство.

Призоваваме всички колеги да застанат зад журналиста Георги Ангелов и да не позволят този опит за сплашване да бъде успешен. Особено важна в такава ситуация е бързата реакция на ръководството на двете обществени медии (БНТ и БНР), както и на останалите две национални телевизии – БТВ и Нова, които трябва да покажат, че съществува солидарност и принципи, по-висши от пазарната конкуренция.

Обръщаме внимание на министър-председателя Бойко Борисов, че оставането на г-н Рашидов в кабинета би прехвърлило отговорността за този опит за цензура върху цялото правителство.
В заключение, посочваме, че подобно поведение е недопустимо за който и да е министър или държавен служител, но фактът, че идва от точно от министъра на културата прави ситуацията още по-абсурдна.

Припомняме, че макар да е сред най-уважаваните съвременни български скулптори, Вежди Рашидов е известен със спорните си публични прояви. На 29 ноември 2001 г. той се сбива с полицай, след като колата му е паркирана неправилно пред Столична община. Полицаят е със счупен нос, а инцидентът е заснет от екип на телевизия „Евроком“ и от охранителната камера на общината. На следващия ден Рашидов и спътникът му по време на свадата – общинския съветник от СДС Емил Додов, са арестувани и прокуратурата завежда дело за лека телесна повреда на полицай и хулиганство. На 5 април 2002 г. прокуратурата прекратява делото с мотива, че престъпленията не са извършени. По случай петдесетата си годишнина, само месец по-късно Рашидов е награден с орден „Стара планина“.

Да припомним и още един фрагмент от многообразния живот на Рашидов. В разгара на протестите през лятото на 2013 г. Рашидов, тогава депутат от опозицията, бе записан от журналистически диктофон в кулоарите на парламента да дава тогавашната си „диагноза“ на медийната среда.

„Всички ли сме роби само на един дебел, грозен, на 20 години милионер бе, „да му е…“. Всички ли сте роби на такъв изрод, нямате ли смелост… Как е станал този боклук мултимилиардер на 20 години и е изкупил всички хора и за 1000 лева заплата всички му слугуват“, възмущаваше се тогава Рашидов по посока на медиите на Делян Пеевски, макар и в първия, и във втория му мандат като министър, кабинетът на Бойко Борисов да се ползва със сериозен медиен комфорт именно в тези издания. Отбелязваме това, защото това отразява разбирането за „медиен комфорт“ на „министъра“ и явно той не прави разлика от кого го консумира, когато е на власт.

Свободата на словото е кауза на Терминал 3 и ние се солидаризираме с искането за незабавна оставка на министъра на културата Вежди Рашидов.