SHARE

Реформа на езика. Борба с писането на 6lyokavitza. Налагане на стандарти в писането на официални документи. Връщане на самочувствието на институциите, че са БЪЛГАРСКИ институции. Чудесни оправдания, които чуваме всеки път, когато някой полуанонимен депутат предложи проект за Закон за българския език. Такива имахме много през последните години и сякаш нито един от тях не бе приет. И идваха все в моменти, в които управлението на държавата бе изправено пред важни за обществото решения.

Аз, признавам, съм почитател на активното развитие на езика. Той не е затворена система, дори напротив – жив организъм е и се влияе от контакта с други езици и култури. Затова и всеки път, когато темата „Закон за езика“ започне да пълни медиите (измествайки другите, по-важните теми, разбира се), изтръпвам. Представям си как следващ народен избраник е решил да запише името си в историята на българското езикознание и е подхванал да търси най-близкия път към това.

Ще защитаваме езика – правим закон и моментално всеки български гражданин започва да пише на кирилица, без чуждици, грамотно и почти в рима. Не става така, нали знаете? Става с реформа в образованието, става с адекватно и достатъчно като брой часове обучение по български език, става с подкрепа за българските писатели, за да бъдат те по-интересни на учениците от 9GAG и манга комиксите. За подобряване на грамотността не се работи чрез пуристки закони от типа „Драсни-пални-клечица“, а чрез ефективни мерки за прилагане на действащите норми.

Една от тезите в подготвяния нов проектозакон – никой не го е виждал още, за съжаление, така че засега обсъждаме призрачна материя – е липсата на надписи на български език на много сгради, хотели, сайтове на компании и институции. Дори и сайтовете на правителството и парламента (government.bg и parliament.bg – б.а.) трябвало да се изписват на български и с кирилица, твърдят от „Обединени патриоти“. Аз пък мисля, че би било далеч по патриотично същите тези депутати да се борят за адекватно обозначаване на улиците в големите градове и курортните селища в страната, за наличието на максимален брой упътващи табели към туристическите забележителности, за представителни сайтове на различни езици за привличане на повече туристи.

Защото за тях, туристите и гостите на страната – над 3,3 млн. за изминалата 2016 г., е истински ад да се ориентират. А българите – така или иначе повечето от нас ще продължават да пишат с латински букви и да подскачат всеки път, когато някой посегне на свещена литературна крава и я „обругае“ с шльокавица.

Вижте участието на Александър Кръстев тази сутрин в дискусия в предаването по Нова тв „Събуди се“ с координатора на новия закон – депутата от „Обединени патриоти“ доц. Милен Михов:

SHARE
Журналист по образование и специалист по връзки с обществеността по професия. Създател на най-големия сайт за книги и четене в България - AzCheta.com, и преподавател по LinkedIn в Нов български университет.