SHARE

Когато ръководството на facebook научава за огромната руска хибридна атака на американските избори през 2016 г., те решават да покрият историята. Оперативният директор на компанията Шерил Сандбърг държи сметка на екипа по сигурност, разкрил руските „активни мероприятия“, наема PR, който да обвини Джордж Сорос в кампания за дискредитиране на фейсбук, и се опитва да занижи мащаба на руската хибдридна атака.

Това научаваме от пространното разследване на New York Times, за което изданието е говорило с над 50 души от компанията.

„В централата на Facebook в  Menlo Park, Калифорния, висшето ръководство се събира в стъклената конферентна зала на създателя Марк Зукърбърг. Бе септември 2017 г. – повече от година след като инжинерите на фейсбук откриват съмнителна дейност, свързана с Русия, ранно предвестие за кампанията на Кремъл за намеса в американските избори през 2016 г. Конгресът на САЩ и федералните разследващи вече достигат до доказателства, които ще компрометират компанията“, пише американското издание.

„Но не задаващото се бедствие за Facebook е това, което ще разгневи г-жа Сандбърг. А фактът, че началникът по сигурността Алекс Стамос е информирал борда на компанията предишния ден, че фейсбук все още не се е справил с руската зараза. Показанията на г-н Стамос водят до унизителен разпит над г-жа Сандбърг, главния оперативен директор, и нейния шеф милиардер. Тя изглеждала така, сякаш смята признанията за  предателство.

„Хвърли ни под гумите!“, крещяла на г-н Стамос според хора, присъствали на разговора.

Сблъсъкът този ден ще доведе до криза – за г-н Зукърбърг, г-жа Сандбър и за бизнеса, който те са изградили. За малко повече от десетилетие фейсбук свързва над 2,2 милиарда души, своебразна световна нация, която преначерта политическите кампании, рекламния бизнес и ежедневнието на хората по света. По пътя Facebook събра най-голямата в историята на света база данни, съкровище от снимки, съобщения и предпочитания, което доведе компанията до списъка Fortune 500.

Но по същото време нарастват и индикаторите, че властта на Facebook може да бъде експлоатирана за намеса в избори, разпространение на пропаганда и вдъхновение на смъртоносни кампании с реч на омраза по света, а г-н Зукърбърг и г-жа Сандбърг не правят нищо.“

Далеч преди изборите в САЩ през 2016 г. Алекс Стамос и неговият екип откриват, че руските хакери започват своите операции в мрежата. Месеци по-късно, все още по време на президентската надпревара – екипът му открива, че свързани с Кремъл профоли пишат на журналисти и споделят с тях информация за откраднати имейли.

На своя глава г-н Стамос нарежда на екипа си да разшири разследването за руската намеса чрез Facebook. През декември 2016 г., след като г-н Зукърбърг публично отхвърля идеята, че руската намеса се е случила чрез Фейсбук, Стамос предупреждава създателя на компанията, че той изглежда не е осведомен за откритията на неговия екип. Зукърбърг насрочва среща на директорите, на която присъства и вторият човек в компанията, Шерил Сандбърг.

„Г-жа Санбърг бе бясна“ пише New York Times. Тя смята, че руската дейност ще създаде правни проблеми на компанията. Други директори питат Стамос защо не са били предупредени по-рано.

Зукърбърг и Сандбърг решават да направят две неща. На първо място, да разширят разследването на Стамос, кръщавайки го „Project P“ – за пропаганда.

Но в същото време те решават публично да омаловажат случилото се. Те обявяват, че единственото, което са направили руските хакери, е да похарчат около $100 000 за приблизително 3000 реклами в социалната мрежа.

Това, което прикриват обаче, е далеч по-мащабната кампания за влияние, достигнала до 126 милиона американци преди вота.

С времето мащабът на руските операции започва да бъде разкриван от ФБР и американския Конгрес, излизат и още истории за кражбата на данни от Фейсбук на Cambridge Analytica и как Facebook е използван от руски агенти в множество кампании – от Brexit до Тръмп.

Изправен пред този скандал, г-н Зукърбърг започва своето извинително турне, но в същото време неговия лейтенант г-жа Санбърг подготвя защитните операции. Мащабна лобистка дейност, която да предотврати регулирането на социалната мрежа от САЩ и наемане на PR експерт, който да обвини за дискредитирането на компанията Джордж Сорос – добре познатото оправдание за всички беди.

Идва атака и от друго място.

„Ние не влизаме във личния ви живот“, казва изпълнителният директор на Apple Тим Кук в интервю за MSNBC след скандала с Cambridge Analytica. „За нас личните данни са човешко право. Това е гражданска свобода.“

Тези думи от директора на Apple разгневяват Зукърбърг, който ги приема за нападка срещу компанията му. В изблик на ярост Зукърбърг нарежда на цялото ръководство на Facebook да смени телефоните си на Android – с аргумента, че те имат повече потребители от Apple.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.