SHARE

“Свободата не е на повече от едно поколение от изчезване” – Роналд Рейгън, 1960 г.

Днес бе открит паметник на американския президент Роналд Рейгън в София. На церемонията присъства бившият губернатор на Вирджиния Джордж Алън, като бюстът на 40-ия президент на САЩ (1981 – 1989) беше поставен в едноименната алея в централната алея на Южния парк откъм бул. „Витоша”.

Сред гостите ще бъде и посланикът на САЩ Ерик Рубин, и Владимир Кисьов, председател на инициативния комитет, издигнал паметника.

Идеята за паметника се заражда преди няколко години като израз на благодарност от страна на много българи, които вярват в приноса на президента Рейгън за разпадането на СССР и тоталитаризма в България.

В изказването си на церемонията по откриването, организирана от Инициативния комитет за поставяне на бюст- паметник на Президента Роналд Рейгън в София посланик Рубин заяви: „Президентът Рейгън представляваше Америка и ангажираността на Америка към слагане на край на следвоенното разделение на Европа и съответно – слагане на край на безизходицата от Студената война, обрекла на диктатура и тирания милиони хора, сред които и българския народ. Но още по-важно е, че президентът Рейгън беше въплъщение на надеждата, вярата и оптимизма. Във време, когато мнозина се бяха отказали да вярват, че е възможно да се възстановят демокрацията и свободата в Източна Европа, президентът Рейгън настояваше, че това не само е възможно, но и неизбежно.

Президентът Рейгън видя и прозря недостатъците на комунистическата система с нейната еднопартийна, диктаторска власт. Той знаеше, че народите, управлявани от тази система, искат и заслужават нещо по-добро. Че всъщност, имат право на нещо по-добро – отново да бъдат част от света и да живеят като свободни хора. Да гласуват, да пътуват, да разполагат със свобода по отношение на вярата и религията си. “

Роналд Рейгън печели изборите през 1980 г., като популярността му води и до спечелването на контрола в Сената от Републиканската партия за първи път от 26 години. Администрацията му предприема много инициативи в националната политика като намаляване на данъците, намаляване на инфлацията, реформиране на данъчните закони, намаляване на държавната намеса спрямо бизнеса и извеждане на националната сигурност като приоритет. Той е преизбран убедително по време на изборите през 1984 г. с един от най-известните политически лозунги „Американското утро“, с което предава посланието за надежда, че днешното утро е по-добро от вчерашното.

Идол за републиканците, обявен от медиите за „Великия комуникатор“, той е толкова доминираща фигура, че десетилетието на 80-те години често бива наричано „Рейгъновите осемдесет”. По време на управлението си Роналд Рейгън не работи единствено за интересите на САЩ, но и всячески разпространява ценностите на свободата и демокрацията в световен мащаб.

Благодарение на решителните му усилия без нито един изстрел е спечелена Студената война и благодарение на това, макар и след края на неговото управление, България се откъсва от обятията на своя „голям брат“.

*Статията е допълнена след края на церемонията по октриването на паметника

Снимки: Барикада (заглавна) и архив на Посолството на САЩ

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.