SHARE

“Този Исус, който приема осанните на масите, знае много добре, че скоро от тях ще последва ревът “Разпни го”. Той не иска от нас единствено да го съзерцаваме по портрети и снимки или видеата, циркулиращи в интернет. Не. Той присъства при многото наши братя и сестри, които днес изпитват мъчения като Неговите: те са измъчвани от робски труд, от семейни трагедии, от болести… Те са измъчвани от войни и терор, от интересите на онези, които са въоръжени и готови да стрелят.”

Това каза папа Франциск на литургията за Връбница на площад „Свети Петър“, като осъди и бомбения атентат над коптската църква в Египет, извършен само седмица преди планираното му посещение в Кайро, като той потвърди, че ще присъства въпреки атентатите.

По последни данни на египетските власти при терористичния акт в град Танта са загинали 25 души и са били ранени десетки. Експлозията в църквата „Мар Гиргис” е станала в момент, когато християните празнували Палмовата неделя (Връбница). Взривът е бил дело на атентатор самоубиец, предават от египетските медии.

Малко по-късно друг атентатор се е опитал да се взриви в катедралата на египетския град Александрия, но е спрян на входа, където се е се самовзривил. Загинали са най-малко 6 души.

„Исус присъства в многобройни наши братя и сестри, които днес страдат като Него“.  заяви Светият отец.

С Връбница започва онази поредица от богослужения, които завършват със Страданието Господне и Пасхата на Възкресението, като тази година католическото и православното Възкресение съвпадат като дати на 16 април.  Франциск на няколко пъти е призовавал всички християни да започнат да отбелязват великденските празници на една и съща дата.

“Мъже и жени, измамени, накърнени в достойнството, отхвърлени. Във всеки един от тях Исус, който иска да бъде видян, разпознат и обичан. Това не е друг Исус, а същият, който влезе в Ерусалим сред веещите се маслинови клонки.

Това е същият Исус, който бе разпнат на кръста и умря между двама разбойници. Нямаме друг Господ освен Него: Исус, смирен Цар на справедливостта, милосърдието и мира.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.