SHARE

Войната между “Глориент Инвестмънт БГ” ООД (“Глориент”) и успелия млад мъж Делян Преевски навлиза в своята „окопна фаза“. Сякаш всички козове са извадени от ръкавите и сега остава „играта на нерви“.

В понеделник (12 септември) на нарочна пресконференция от международната компания, инвестираща в недвижими имоти, обявиха, че ще вложат около 10 млн. евро в изграждането на нова, трета сграда в логистичния парк East Ring край София.

„Глориент“ е международна компания, в която 40% от дяловете се притежават от британската компания East Balkan Properties Plc. Там, под формата на доверително управление, средства са инвестирали финансови институции като BNY MELLON, BNP PARIBAS, DEUTSCHE BANK и CITIBANK. Другият основен съдружник е Христо Кусев, който притежава почти целия остатък от дялове.

От „Глориент“ обявиха, че новата сграда ще бъде подходяща за склад, за фабрика с леко промишлено производство, както и за други цели. Сама по себе си, тази нова икономическа инициатива едва ли би била така вълнуваща за масовите медии, ако не показваше ясно, че международната компания няма да се откаже от българския пазар заради конфликта с Пеевски и щетите, които търпи от него.

„Глориент“ е създадена през 2005 г. и към днешна дата притежава 27 недвижими имота в 17 града в България. За последното десетилетие компанията е реализирала приходи от наеми в размер на 167 млн. лв. През 2006 година „Глориент“ купува 13 обекта от „К енд К Електоникс“ ЕАД (“К енд К”). Впоследствие дружеството се преобразува в “Техномаркет България” АД (дружеството, управляващо бизнеса на магазините с търговска марка “Техномаркет” – по-нататък наричано само “Техномаркет”). В началото на тази година веригата за бяла и черна техника беше овладяна от депутата от групата на ДПС и крупен медиен собственик Делян Пеевски. Компанията „НСН Инвестмънт“ ЕООД, която се свързва със скандалния председател на ДАНС, избран за 2 дни в петък, 14 юни 2013 година, придоби дела на италианския бизнесмен Едоардо Миролио в „Техномаркет“. Веднага след това от „Техномаркет“ обявиха, че продажбата на имоти от „К енд К“ на „Глориент“ (станала преди цели 10 години!) е била фиктивна и всъщност магазините рязко са станали на Пеевски, след като той е установил контрол върху „Техномаркет“. Веригата отказа да плаща наема за 14-те имота, в които се намират магазините й и които са собственост на „Глориент“. Пеевски отказа да плаща дори и за такива обекти, които не са купени от „К енд К“, като например магазините в Севлиево, Кърджали и Пазаджик.

От „Глориент“ потърсиха правата си в съда и заведоха искове срещу некоректните наематели. Към момента по данни от международната компания задължението на „Техномаркет“ възлиза на над 2 млн. евро. Всеки месец главницата нараства с нови над 300 000 евро. От „Глориент“ са завели 21 дела срещу „Техномаркет“ в съдилищата съответно във: Благоевград, Сандански, Плевен, Варна, Стара Загора и София. От „Техномаркет“ на свой ред завеждат насрещни искове, които вече са 6. Очаква се техният брой да нараства. Юристите на Пеевски целят “да обявят за нищожни първоначално сключените договори за наем на сгради“. Нещо повече, от „Техномаркет“ искат и връщане на вече платените наеми от 2006 година насам! А докато съдебните процеси се нижат по различните инстанции, „Глориент“ продължава ежемесечно да търпи щети.

Любопитно е, че в Благоевград делото на „Глориент“ е разпределено на брата на представляващия Висшия съдебен съвет – Димитър Узунов – Петър Узунов. Така той ще бъде арбитър между Делян Пеевски и „Глориент“ в Благоевград. Димитър Узунов придоби известност, след като бяха публикувани разговорите от #Яневагейт между вече бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева. В записите представляващият ВСС Узунов беше описан като магистрата, който посредничи между премиера Бойко Борисов и съдиите по важни теми. Един от скандалите във ВСС бе и отказът на органа, представляващ съдебната власт, да провери административния ръководител на съда в Благоевград – Катя Бельова, която делегирала права на брата на Димитър Узунов – Петър – да разпределя търговските и гражданските дела. Това право не е било дадено на ресорния зам.-председател на съда, въпреки че съпругата на съдия Петър Узунов работи като съдия в същия този съд. И не щеш ли, делото “Глориент“ срещу „Техномаркет” се пада “на принципа на случайно разпределение” именно при Петър Узунов. Изненадани?

Цялата тази ситуация болезнено кореспондира с вчерашната прощална реч на Негово Превъзходителство Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Френската република у нас. Той заяви: „Авторитарните режими първо се опитват да превземат съдебната власт. Виждаме го в някои съседни държави. Свободните хора се стремят към система, която да гарантира, че конфликтите ще бъдат разрешавани само по мирен път, с преговори или с помощта на неутрален арбитър – съдия. Това е основната разлика с тоталитарните режими“.

Колко ще бъде независим съдия Петър Узунов ще стане ясно с времето. Самият факт обаче, че фамилия, свързана със самата същност на модела #КОЙ, ще решава подобни казуси, е повече от показателен.