SHARE

За някои 2016-а не е била толкова лоша.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски направи финансова инжекция от 6 милиона лева на свързаната с него „Балканска медийна компания“ в последните дни на отиващата си 2016 г. Това показва разследване на „Клуб Z“, което медията публикува днес (29 декември). Изданието припомня, че „Балканска медийна компания“ само допреди няколко месеца беше собственик на „Телеграф“, „Монитор“, „Политика“, „Меридиан мач“ и др. През юни тази година депутатът, бивш следовател, бивш шеф на ДАНС, известен още като „успял млад мъж“, прехвърля собствеността в БМК на друга своя фирма – „НСН инвестмънт“. И в същия момент „НСН инвестмънт“ бива прехвърлена на офшорна компания със собственост в Дубай. Много и различни източници твърдят, че именно там се е „оттеглил“ Пеевски физически трайно.

Любопитен факт представлява откритието, което прави разследването на „Клуб Z“, че финансовата операция се е натъкнала на неочаквани трудности в хода на реализацията си. Въпросните 6 млн. лева представляват всъщност увеличение на капитала на БМК, за което едноличният собственик в лицето на Делян Пеевски взима решение да бъде направено на 12 декември, документите са подадени за вписване на 19 декември и на 21 декември се получава отказ заради неправилно попълнено заявление. Още на същия ден документите са подадени отново и този път операцията приключва успешно седмица по-късно – вчера, на 28 декември. Междувременно парите са преведени по сметка в ПИБ на 15 декември и на следващия ден банката е издала удостоверение за внесен капитал, информира „Клуб Z“.

За нас става повече от очевидно, че Пеевски ни най-малко не се е оттеглил. Нещо, в което не сме се и съмнявали, че ще се случи. Допитахме се на свой ред до финансови експерти в търсене на логика на тази финансова операция в края на годината и отговорите бяха под формата на въпроси:

Дали целите са данъчни?

Дали е пране на пари?

Дали парите ще потънат в черни политически каси преди изборите?

Или медийните бухалки имат нужда от инжекция заради задаващите се политически промени – нов президент, нови избори?

Винаги обаче изкристализира очевидният въпрос – декларирал ли е депутатът Пеевски тези средства и какъв е произходът им.

Тук е мястото да припомним, че NOresharski.com беше медията, която за първи разкри връзката между БМК и Делян Пеевски в редица свои разследвания. Все още можете да ги намерите на сайта. Едни от многото, за които прокуратурата остана глуха и сляпа.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.