SHARE

Тази седмица водеща тема в световните новини са разкритията за офшорни дружества, чрез които редица известни и влиятелни личности са укривали своя финансов ресурс. В България, обаче, темата за офшорните схеми никога не е спирала да бъде актуална.

Достатъчно е да споменем последните разкрития по казуса със собствеността на „Булгартабак“. Преди по-малко от месец, в-к „Капитал“ разкри, че Делян Пеевски е продал официалния си дял от дружеството на дубайска офшорна компания, която отново е негова собственост. Това беше само последната глава от дългата история на цигарения холдинг, който от момента на своята приватизация през 2011 г. не е спирал да променя своята собственост от една офшорка към друга.

Но разказът с офшорките на Делян Пеевски не спира дотук. През 2013 г., екипът на „Noрешарски“ публикува разследване за офшорните дружества, свързани с Делян Пеевски и майка му Ирена Кръстева. В разследването се посочва как истинският собственик на „Алфа медиа груп“ ЕООД и „Диема холдинг груп“ ЕАД е скрит през три фирми и е познат само на властите в Британските вирджински острови и Бахамите.

Чрез двете дружества депутатът с инициали 10 притежава няколко имота в България и чужбина. Те от юридическа гледна точка не се водят негови, а собственост на „Алфа Медиа Груп“.

Между многото имоти на компанията са къщи и парцели в столичните квартали Горна баня, Бояна и Симеоново, три апартамента на бул. „България“, един на бул. „Витоша“,  комплекс от къщи в родопското с. Ковачевица и бившата почивна станция на полиграфическия комбинат на Витоша.

Самият полиграфически комбинат също е собственост на лихтенщайнско дружество, зад което, според разследване на в-к Капитал, стои Делян Пеевски.

След публикуването на разследването на „Noрешарски“ за връзката на офшорните дружества с Пеевски, през 2014 г. фирмата „Балканска медийна компания“, собственост на Ирена Кръстева, купува над 20 имота из цялата страна, от които повечето са с продавач „Алфа Медиа Груп“. По информация от Имотния регистър стойността на сделките е за 17 млн. лв.

„Алфа медиа груп“ ООД е регистрирана през 2005 г. от неслучаен човек, в лицето на Ани Димитрова – бивш служител в Български спортен тотализатор по времето на Ирена Кръстева. По-късно Ани Димитрова излиза от управлението и собствеността на фирмата и впоследствие става директор на правителствената информационна служба на министър-председателя Пламен Орешарски. След оставката на Орешарски стана и говорител на  компрометирания шеф на БНБ, Иван Искров.

Новият собственик на дружеството е „Диема груп холдинг“, чийто управител, Асен Радулов, оглавява и „Алфа Медиа Груп“. Г-н Радулов е също едно от приближените лица на Ирена Кръстева и Делян Пеевски. Управителят на двете фирми е бил и шеф на одиторския екип на днес фалиралата ТВ7.

„Диема холдинг груп“ от  своя страна е собственoст на британска фирма, „Nata Holdings Ltd.“, чийто пълномощник отново e Радулов. Проверката в британския фирмен регистър показва, че тя до 2014 г. се управлява от две класически офшорни фирми – на Бахамските и на Британските вирджински острови, а в последствие неин собственик става дружество, регистрирано в Хонг Конг, чийто собственик е сейшелската фирма “Tyltrad Ltd.”.

Същата британска фирма “Nata Holdings” притежава и друга българска фирма – Дилот ЕАД. Фирмата стана известна през 2008 година, когато депутатът от БСП Корнелия Нинова (тогава заместник-министър на икономиката) изнесе информация за лобиране от страна на бившия шеф на следствието, Ангел Александров, в полза на дружеството. Причината за лобирането в полза на Дилот, според информация от в-к „Сега“, е отказът да се даде лиценз за лотарийни игри – „Златен шанс 5 от 55“ и „Шанс за милиони 5 от 50“ за срок от 5 години.

От своя страна, фирмата „Българска медийна компания“, която изкупува част от имотите на „Алфа Медиа Груп“, е 50% собственост на Делян Пеевски, след като Ирена Кръстева прехвърли половината от дяловете си на  своя син през 2015 г. Компанията, освен, че е собственик на десетки имоти в София, Горна баня, Бояна (включително на прословутия хотел „Берлин“), Симеоново, Драгалевци, Велинград, Пазарджик, Пловдив, с. Ковачевица в Родопите и Слънчев бряг, също така притежава и „Нова българска медийна група холдинг“. В последната влизат, освен фирмите, издаващи вестниците „Монитор“, „Телеграф“, „Политика“, „Меридиан мач“, „Europost” и „Борба”  и разпространителските фирми „Престрафик“ и „Пресмаркет 1“.

За какво трябваше да припомним тези истории ли?

Те нито описват пълния обем на офшорни схеми, които използва ноторната фамилия, нито имат общо с „Досиетата от Панама“. Въпреки това е добре да не забравяме десетките разкрития, направени през последните години за „анонимните“ имоти, медии и пари на Семейството.

Особено сега, когато сме свидетели на това как исландският премиер подаде оставка заради една офшорна фирма, притежавала 4 млн. долара или близо 7 милиона лева. Позволяваме си да напомним, че само изкупените през 2014 г. имоти от офшорки на Делян Пеевски възлизат на 17 млн. лева. При това сделките са между свързани лица и едва ли са станали на пазарна цена.

Заслужава да споменем, че във Великобритания започна незабавна проверка по случая с „Досиетата от Панама“, и то срещу депутати и спонсори на управляващата партия. За разлика от тях, българската прокуратура отказа да се занимава с Делян Пеевски не само след офшорните разкрития, но и след сигнала на „Протестна мрежа“ срещу него, Цветан Василев и Николай Бареков. Когато в държавното обвинение попаднат доказателства, уличаващи „успелия млад мъж, (вече не) на 33“ в оказване на натиск върху държавни органи, то уликите се подменят и ДП става на числото 10, а когато тази фалшификация изтече в медиите – доказателствата изчезват безследно.

Досиетата от Панама“ не доказват, че навсякъде правят така, както и у нас. Напротив, те утвърждават отново принципа на върховенство на закона в демократичните държави и това, че успешните журналистически разследвания водят до последствия, обвинения и оставки. У нас последствията са за авторите на разследването – те биват заливани с медийна помия, правят им се безброй извънредни проверки от НАП, а материалите им биват посрещани с мълчанието или яростта на политици и прокурори.

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.