SHARE

Благотворителна организация, ръководена от принц Чарлз, получила дарения от офшорна компания, която била използвана за извличане на огромни суми пари от Русия в схема, която се разследва от прокурори, може да докаже „Гардиън“.

Парите, които минават през мрежата, включват такива, които могат да бъдат свързани с някои от най-известните измами, извършени по време на президентството на Владимир Путин.

Изчислено е, че в Европа и САЩ са били изпратени 4,6 млрд. долара (3,5 милиарда британски лири) от управлявана от Русия мрежа от 70 офшорни компании със сметки в Литва.

Подробностите са разкрити от 1,3 млн. банкови транзакции, получени от Проекта за докладване на организираната престъпност и корупцията (Organized Crime and Corruption Reporting Project) и от литовския уебсайт „15мин.лт“ (15min.lt).

Споделени с медийни партньори, включително с Guardian, данните представляват едно от най-големите изтичания на информация от банки.

Не се предполага дали крайните получатели на средства са знаели за първоначалния източник на парите, които са пристигнали по прикрит път. Въпреки това документите показват, че престъпните и законните пари може да са били смесени, което прави невъзможно проследяването на първоначалния източник, преди да премине през филтриращи компании в глобалната банкова система.

Впоследствие паричните средства се използват законно за купуване на частни самолети, яхти по поръчка, луксозни имоти, почивки, билети за футбол и такси в най-добрите английски частни училища.

„Това е методът, по който постъпленията на клептокрация изтичат от Русия на Запад“, казва антикорупционният активист Бил Браудър.

От години Браудър се опитва да проследи какво се е случило с 230 милиона долара, откраднати от банда в московската данъчна служба, която е поела контрола над дъщерните дружества на неговия инвестиционен фонд Hermitage Capital. Данните от това разследване предполагат, че някои от средствата са били прекарани именно през тази мрежа.

Констатациите вероятно ще засилят опасенията, изразени от министрите на Обединеното кралство, които обещаха да попречат на онези, които улесняват прехвърлянето на огромни суми от Русия от техния елит, който искат да си харчи парите на Запад. Министрите поискаха по-добра проверка от страна на британските институции, преди да приемат пари от офшорни компании.

Разследването се фокусира върху „Тройка Диалог“, водеща руска инвестиционна банка, която сега се е сляла с най-голямата търговска банка в страната за банкиране на дребно. Имейлите разкриват как някои мениджъри на „Тройка“ продължават да прекарват парите повече от осем години, започвайки през 2004 г.

Главният бос на „Тройката“ по това време е бил Рубен Варданян, арменски финансист с близки връзки с Путин, множество международни знаменитости и членове на британското кралско семейство. Преди две години той бе включен в списъка на най-богатите руснаци на 99-о място от списание „Форбс“.


Не се твърди, че Варданян е направил нещо незаконно, макар че може би е бил неволен бенефициер на паричния поток.

Варданян казва, че смята, че банката познава своите клиенти и „прилага нормативните актове и надзорни процедури, които отговарят на изискванията на действащото законодателство”. Той настоява, че не е знаел, че компании на „Тройка“ са получили средства, свързани с измами.

Данните, които се разглеждат от държавното разследване в Литва, обаче повдигат въпроси относно небрежния контрол върху плащанията, организирани от банката.

Документите показват, че парите са се движели през мрежата по начин, който запазва произхода на средства неясен. Те разкриват редица интригуващи транзакции, включително как персоналът на „Тройка“ очевидно е помогнал за организирането на прехвърлянето на 70 милиона долара на един от най-добрите приятели на Путин, Сергей Ролдугин.

Виолончелист, който е кръстник на най-голямото дете на Путин, Ролдугин беше разобличен от разследването по панамските документи (Panama Papers) като потенциален бенефициер на пари, за които се подозира, че са държани от името на руския президент. Сумите, разкрити от настоящето разследване, са дори повече от по-рано откритите.

Варданян призна, че е чувал за Ролдугин, но казва: „Не съм правил никакъв бизнес с него лично. Защо е получил пари от компании от „Тройка Диалог“? Не знам нищо за това.“ 

През 2009 г., 2010 г. и 2011 г. три парични превода от Варданян на обща стойност 200 000 щ.д. са отишли в Prince’s Charity Foundation, която е благотворителна фондация на принц Чарлз. Парите са дошли от Quantus Division Ltd. – куха компания, регистрирана на Британската Вирджински острови.

„Това са… – казва Варданян – …благотворителни дарения, предназначени за „запазване на архитектурното наследство в Англия“. Парите отишли за спасяването на Дъмфрийс Хаус, величествен дом в Еършър с безценна колекция от мебели на Чипъндейл. През 2007 г. е решено имението и неговата колекция да бъдат продадени на търг на частни купувачи. Чарлз идва на помощ, за да спаси имота за държавата и набира 45 милиона паунда с главоломна скорост.

Но тази операция оставя фондацията в дългове и в усилията си да затвори дупката наследникът на трона продължава да набира средства. Така Варданян събрал още 1,5 милиона британски лири от група руски бизнесмени, а принцът им благодари с тържествена официална вечеря през 2014 година. (Снимката от корицата е от тази вечеря. Варданян е вторият от ляво надясно.)

Разследването показва, че средства от Quantus са покрили и разходите от 2 млн. eвро за докарването на покойната рок звезда Принс в Москва за корпоративна гала на „Тройка“ през 2007 г. Още 20 000 евро са били похарчени, за да осигурят присъствието на Варданян на конференцията на световните лидери в Давос.

Данните сочат, че Quantus е изпратил близо 500 000 долара на American Express, за да покрие сметки на по кредитни карти на Варданян.

Съпругата му е получавала плащания в размер на 935 000 евро в продължение на три години по сметка в Испания, а тъща му – Емилия Зонабенд, още 900 000 евро.

Варданян описва мрежата като самостоятелно подразделение на основната си инвестиционна банка, което помага на богати частни клиенти да управляват парите си. Става ясно, че той никога не е участвал лично в операциите или управлението му, не е наблюдавал транзакциите или клиентските сметки и не е имал ежедневно участие в дейности. Той обаче не отрича да се е възползвал от средствата, които се държат там.

Данните сочат, че много от управляваните от „Тройка“ компании, включително Quantus, не са създадени за конкретни клиенти, а държат общи средства. Парите влизат от множество легитимни източници и след това са използвани за финансиране на разходите за живот на десетки физически лица. Разследването свързва част от парите, които преминават през пераческите компании с три големи измами, най-известната от които е скандалът с Магнитски.

Сергей Магнитски е адвокат, работещ за Браудър, който почина в московски затвор, след като откри, че ръководителят на данъчната служба на града се е сговорил да разреши по измамен начин ползване на данъчен кредит.Компании хъбове в структурата на „Тройка“ са получили общо 130 млн. щ.долара от шест кухи компании, за които следователи твърдят, че са използвани в измамата „Магнитски“, сочат данните.

Още два случая показват, че средства с престъпен произход преминават през мрежата: фирми, обявени при разследване на измама с фиксиране на цените на горивата на московското летище „Шереметиево“, изглежда, са платили 37 млн. щ. долара в мрежата на „Тройката“.

Допълнителни преводи от 17 млн. щ. долара свързват управляваните от „Тройка“ компании с жител на Москва, обвинен в пране на 50 млрд. рубли, използвайки схеми, които са помогнали на фирмите да избегнат данъци и да изпратят пари в чужбина. Ключов компонент в схемата, използваща компании на „Тройка“, е била литовска банка Ukio, която е била закрита от регулаторите през февруари 2013 г., след като е била обявена в несъстоятелност.

Банката е в процес на разследване от литовски прокурори, чиято задача е била да разследват изпирането на парите по аферата „Магнитски“. Сметки на Ukio също така са били посочени от Министерството на правосъдието на САЩ в документи, проследяващи преводите по „Магнитски“.

Документите показват, че парите са влизали и излизали от банката в сделки, сключени от очевидно фиктивни фирми, регистрирани в данъчни убежища без офиси, без персонал и без присъствие онлайн или в света на търговията.

„Трябва да се запитате, защо парите се превеждат по този начин, чрез множество компании?“, каза Том Кийтинг, експерт по пране на пари от тинк-танка Royal United Services Institute. „Това е начин да се обърка източник и собственост.“ Изглежда, че в мрежата се появиха има и редица други, несъзнателно уловени. Лица, свързани с „Тройка“, са били използвани, за да плащат разходи, които отварят прозореца към света на свръхбогатите.

Един акционер в „Тройка“, Валентин Завадников, очевидно е имал на разположение 70 млн. евро от сметките на мрежата на „Тройка“, за да обзаведе и да управлява двете си луксозни моторни яхти – Celestial Hope („Небесна надежда“) и Quinta Essentia („Петият елемент“).

Фактура за Quinta, чиито стаи са ароматизирани с аромат на вино, произведено в италианското лозе на семейството, съдържа плащане за 6000 евро за електрически плъзгащи се врати за баните, 60 000 евро за инсталиране на хамам (турска баня) и 15 000 евро за „водни играчки“.

Компаниите – перачници на „Тройка“, дават заем от малко под 15 млн. евро на тъщата на тогавашния управител на административен район „Самара“, източно от Москва.

По онова време жената е била на 80 години и не е имала очевидни начини за връщане на парите по кредита, който изглежда необезпечен. Данните сочат, че парите са били използвани за закупуване на земя и построяване на ваканционен дом в Испания „на север от Барселона“.

Регистрираната в Панама фирма Airship Universal Inc – също управлявана от „Тройка“ – изпраща 126 000 англ. лири на футболния клуб „Челси“ през август 2012 г. за корпоративна ВИП ложа на стадиона „Стамфорд Бридж“. Клубът заяви, че плащането е на пазарна стойност и че е в съответствие с цялото съответно законодателство в отношенията с клиентите. През май 2011 г. компанията Airship e платила 100 000 англ. лири на автокъща „Ролс-Ройс Автомобили Лондон“ (Rolls-Royce Motor Cars London), очевидно от името на руски бизнесмен. Ако шоурумът е „гугълнал“ своя клиент, те щяха да намерят статии, описващи го като бивш агент на руската служба за сигурност ФСБ.

„Това изразява нашата дълбока загриженост и ние приемаме ситуацията изключително сериозно“, се казва в изявление на дилъра. Те добавят, че продажбата се е осъществила при друг собственик, че новото ръководство е въвело „строги“ стандарти и че е започнало разследване.

Финансирана от Quantus офшорна фирма, наречена Flashback Services Limited, харчи колосално за частни самолети, като плаща повече от 42 милиона долара на канадския производител Bombardier, а милиони – за покриване на екипажа и поддръжката на два самолета, регистрирани в регистъра на самолетите на Великобритания и управлявани от летището на Farnborough. Bombardier заявява, че имат стриктна процедура на дюдилиджънс и че проверките на Flashback „не разкриват никакви аномалии“.

Варданян продава „Тройка“ през 2012 г. на гигантската руска държавно контролирана Сбербанк за 1 млрд. щ. долара. Но той остава в бизнеса: той е контролиращ акционер в арменската Америабанк, а неговият партньор е Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която притежава 18% от акциите. Със седалище в Лондон, ЕБВР е собственост на национални държави, включително Великобритания и САЩ.

Варданян описва себе си като филантроп и социален предприемач, който се е ангажирал да инвестира по-голямата част от богатството си в благотворителни усилия.

Разбираемо е, че “Тройка Диалог” никога не е била глобявана от регулаторен орган или правоприлагаща агенция и винаги е спазвала международните стандарти за прозрачност и съответствие.

Източник: The Guardian

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.