SHARE

Миналата седмица Софийската епархия на Българската православна църква взе решение да отстрани йеромонах Рафаил – игумен на Кладнишкия манастир „Свети Николай Мириклийски Чудотворец“.

В знак на протест граждани изпратиха писмо до премиера, партия ГЕРБ и българския патриарх, с което осъждат както отстраняването на отец Рафаил, така и недопустимия в една секулярна държава натиск от функционери на ГЕРБ по случая.  

ДО
БОЙКО БОРИСОВ
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

ДО
РЪКОВОДСТВОТО НА ПП ГЕРБ

ДО
НЕГОВО СВЕТЕЙШЕСТВО НЕОФИТ
МИТОРПОЛИТ СОФИИЙСКИ И
ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

ДО
МЕДИИ

Относно: Отстраняването на Игумена на Кладнишкия манастир – отец Рафаил

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ, 

Обръщаме се към Вас разтревожени от неоспоримите факти за намесата на функционери на ГЕРБ в църковни дела, нещо недопустимо в една Конституционна република, в която вероизповеданията и Църквата са отделени от Държавата.

В грозната акция по отстраняването на Игумена на Кладнишкия манастир отец Рафаил участват активно лидерът на ГЕРБ на местно ниво Иван Станков, както и кметът на с. Кладница Васил Мирчев. Смятаме за недопустими провежданата от тях акция по събирането на подписи (често под натиск!) и подписаните от тях обяви за смяна на Игумена „по Божия воля”. Присъствието им в Софийска митрополия по време на Епархийски съвет е също недопустимо партийно вмешателство в независимостта на БПЦ.

Не бихме искали да Ви занимаваме с търгашеските интереси на местни строителни зидаро-мазачески фирми в реставрацията на манастира, на които отец Рафаил твърдо се противопоставя, особено след работата на подобни фирми по замазването с мазилка на безценни стенописи и други необратими вреди и поражения, нанесени на храма и манастира.

Отец Рафаил се противопоставя, също така и е забранил превръщането на манастира в бардак и място за безпаметни запои, както и място за изхвърляне под формата на дарения, от страна на местни селяни, на всякаква неработеща домашна техника от 70-те и 80-те години (перални, хладилници, печки, телевизори), както и тонове други боклуци.

Настояваме да обърнете внимание на местните функционери на ГЕРБ, че манастирът е място за молитви, а не за усвояване на средства.

С уважение,

Магдалена Димитрова

Мария Славчева Димитрова

Ивет Добромирова

Гергина Шопова

Радка Пейчева-Крумова

Николай Иванов Спиров

Жулиета Касабова

Диана Николаева Попова

Диана Николаева Алексиева

Юлия Берберян–Малеева

Анна Антова

Ангел Борисов Малинов

Мария Щурова

Цветелина Ина Сърбинска

Магдалена Георгиева Малеева

Жоржета Викторова

Цанка Георгиева

Валентина Костадинова Маринова

Илиян Илиев

Петър Николов Николов

Нина Денева Денева

Мануела Георгиева Малеева

Георги Ангелов Камарашев

Вера Петрова Славова

Белчо Дончев

Габриела Тодорова Балтова

Радост Георгиева Симеонова

Ренета Атанасова Трифонова

Кой е отец Рафаил може да научите от интервюто на Георги Пламенов с него „Монахът„.