SHARE

В почти всички големи марки бутилирана вода могат да се открият частици от пластмаса в течността.

Това показва проучване на Нюйоркския държавен университет, в което са изледвани водещите производители на бутилирана вода.

Учените констатират, че в повечето бутилки могат да се открият средно 10 частици пластмаса на литър.

„Целта не е да сочим някого с пръст, реално проблемът е навсякъде. Пластмасата дотолкова е навлязла в употреба в обществото ни, че понастоящем я и поглъщаме от продукти, които приемаме всеки ден“, казва Шери Мейсън, професор по химия, за BBC.

Засега няма доказателства, че приемането на малки частици пластмаса е вредно, но са нужни допълнителни изследвания.

„Не е катастрофално, но числата, които виждаме, са притеснителни“, допълва проф. Мейсън. Експерти споделят пред BBC, че проучванията не трябва да спират консумирането на вода от пластмасова бутилка на местата, където водата е замърсена и няма алтернатива на бутилираните води.

В същото време на местата, където съществуват икономически изгодни алтернативи на водата в пластмасова бутилка, е препоръчително тези опции да бъдат изследвани от потребителите. 

Ефектът на микропластмасата върху човешкия организъм тепърва ще се установява. Данните обаче показват, че потреблението на бутилирана минерална вода расте с всяка изминала година. През 2017 г. са консумирани повече от 390 милиарда литра, което е с над 100 милиарда повече, отколкото преди пет години.

Световната здравна организация заяви, че предстои установяване на влиянието на микропластмасата върху здравето на човека. Такова неминуемо ще има, твърдят токсиколозите.

„Като влязат тези миниатюрни частици в човешкия организъм, се получава химическа реакция. Те въздействат директно като химическо вещество и убиват полезните микроби, които са в дебелото черво и отслабват нашите защитни сили”, коментира токсикологът д-р Никола Александров пред Нова телевизия.

Изследването предизвика и реакция от българската браншова организация на производителите на бутилирана вода. От нея са категорични, че процесът на бутилиране у нас се контролира стриктно.

Можете да изгледате репортаж на английски на CBS по темата:

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.