SHARE

Представяме основните акценти и цитати от интервюто на Росен Плевнелиев с журналиста Виктор Николаев от „Нова телевизия“. В него президентът както обобщи своите пет години на „Дондуков“ 2, така и говори за опасностите и надеждите си за България и света. От Румен Радев, Бойко Борисов и Радан Кънев, през Марковска и Делян Пеевски до Тръмп, Путин и Обама – един разговор за принципи и решимост.

За Тръмп и Русия 

 • “Гордея се, че съм първият български президент, който системно принципно и категорично се противоставя на водената от руския президент политика. Просто защото това е политика на нарушаване на международното право, с тежки последствия за всички в Европа, включително и България.”, “Не съм ястреб, а политик и гражданин с позиция.”
 • Плевнелиев се притеснява от това, че Европа отново може да бъде поделена на сфери на влияние. “Не искам България да бъде върната във времето на Берлинския конгрес. Той ни нанесе жестока травма. Едно събитие, което накърни самочувствието на българите за поколения напред и раздели нацията. Тогава се събраха едни велики сили и се разбраха за периферията. И нека никога не забравяме, че преди този срамен акт на световната политика по отношение на България Русия и Австро-Унгария се разбраха за поделяне на сфери на влияние на Балканите. Аз не искам това да се случи отново, от това България много ще страда.”
 • Писмото на 17 европейски политици и общественици към Доналд Тръмп, което бе подписано от Плевнелиев, има ясно послание: “Приветстваме избора на Тръмп и сигнализираме, че ако той тръгне на сепаративна сделка с Русия за разпределяне на сфери на влияние – а ние знаем много добре какви са амбициите на руския президент за неговите сфери на влияние, – това ще бъде пагубно за България“. 
 • Плевнелиев не е против затоплянето на отношенията с Русия “само че базирани на принципите, които искаме да видим в XXI век. Върховенството на правото да наделее, а не върховенството на силата и интересите“.
 • “Днес сблъсъкът в Европа е принципен и той е много тежък. Между едни държави, които вярват във принципа на върховенството на закона – и това са държавите от ЕС, включително и България, – и едни други държави, които вярват във върховенството на силата, във върховенството на интересите – там е Русия.”

За следващия президент Румен Радев и отношението му към Русия

 • Още в първите дни на своя мандат Румен Радев ще трябва да излезе и да каже дали е съгласен с решението на Международния съд на Хага, че в Украйна имаме въоръжена агресия и незаконна окупация.
 • Радев трябва да разчисти съмненията за това, че е поставено лице на Кремъл. “Ако е убеден в своята пронатовска нагласа  и в своето желание България да бъде достоен член на ЕС, много скоро по неговите действия ще си проличи дали това ще бъде така.”

За служебното правителство и защо Плевнелиев не сформира такова

 • “Категоричен съм – не беше добре за България аз да назнача служебно правителство. Можех, но не исках. Щеше да има страхотно скъсване на институционалната нишка в държавата. Не съм аз този, който ще го предизвика. Най-доброто решение щеше да бъде заедно с Румен Радев да направим служебен кабинет. Това щеше да е най-доброто за България.”
 • Президентът Плевнелиев не може да потвърди дали проф. Огнян Герджиков ще бъде следващия служебен премиер, но го определи като достоен председател на Народното събрание и не може да каже лоша дума за него.

За вицепрезидента Маргарита Попова

 • Плевнелиев трудно би подкрепил Маргарита Попова за служебен вицепремиер на Румен Радев, тъй като тя е част както от политическото, така и от съдебното статукво, а един от основните проблеми в страната е проблемът със справедливостта.
 • В последната година двамата практически не са се виждали и този процес е започнал след 2013 г., когато хора като Бисер Миланов-Петното, Бареков и “Атака” искаха оставка и импийчмънт на Плевнелиев. Тогава “Маргарита Попова ги прие в своя кабинет и получи цветя от тях. Нямаше как да не си задам много въпроси и да не възникнат проблеми”.

За назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС

 • “Аз бях единствения политик, който излезе и отговори на въпроса “КОЙ?”.
 • “Аз не просто само критикувах, аз съм първият, който сне изцяло доверието си от правителството.”

За Венета Марковска и отказа на Плевнелиев да присъства на клетвополагането ѝ като конституционен съдия.

“Един съдия с безспорно много спорна репутация и лош интегритет трябваше да влезе в Конституционния съд. Аз бях последният, който трябваше да се произнесе. Да бъдеш обединител на нацията не означава да си траеш, когато съдия със спорна репутация отива в най-висшата институция на държавата.”

За правосъдната реформа и Христо Иванов

 • Настоящото правителство направи “крачка напред” в съдебната реформа и сериозна заслуга за това има Екатерина Захариева, но Плевнелиев иска реформите да са по-дълбоки и крачките да са по-големи.
 • Христо Иванов е “смел, млад българин”, който има желание да направи реформа в правосъдната система.

За прокуратурата и Сотир Цацаров

 • Действията и резултатите на българската прокуратура не са достатъчни.
 • Една от големите причини Румъния да ни изпревари по производство и инвестиции е, че “те направиха смела реформа в правосъдието”.
 • “Не съм съгласен и с някои от основите, на които стъпи румънската реформа, но въпреки това там има резултати.” И тези резултати не се изразяват само в бройката на осъдени политици, а и по събраните милиарди сиви и откраднати пари.
 • “Искам да видя същото за казуса “КТБ”, искам да видя същото за “Белене”, искам да видя същото за големите безобразия в България.”

За Бойко Борисов и ГЕРБ

 • Няма разминаване между президент и премиер и доказателство за това е назначаването на Екатерина Захариева в правителството от страна на Борисов.
 • Плевнелиев признава, че навярно той е по-краен, а Борисов по-прагматичен, но се гордее със своите добри отношения с министър-председателя. “И се радвам, че си тръгвам като първия държавен глава, който има добри отношения, с много приятели в партията, която го издигна, и с министър-председателя.”
 • Имали сме своите различия, но това само ни обогатява, това е демокрацията. В демокрацията всеки един трябва да може да слуша другия, а различията ни правят по-силни, политическото противопоставяне – по-слаби.

За решението му да не се кандидатира за втори мандат

 • Основната причина да не се кандидатира е била смъртта на сина му.
 • Когато е взел това решение, той е предупредил месеци преди да го обяви публично български политици като Борисов и Радан Кънев, както и Барак Обама, Ангела Меркел, Жан-Клод Юнкер и Доналд Туск.
 • Приказките на Радан Кънев, че е възможно Плевнелиев да бъде издигнат като номинация на Реформаторския блок, не са били съгласувани с него, а Кънев вече е знаел за решението на Плевнелиев, че няма да търси нов мандат.

За следващите избори и следващото редовно правителство

 • “За мен не са важни коалиционните формули и дали те ще бъдат от ляво, дясно или център. Важни са принципите и за принципи дано не се наложи да ходим на барикадата. 
 • Принципите на достойното място на България в ЕС, а не да мънкаме и да се позиционираме като периферия.
 • Принципите на демократичното развитие на България. Аз подкрепям гражданското общество и ще продължа да го правя. Подкрепях демократичното развитие и ще продължа да го правя.
 • Плевнелиев не може да обсъжда различни формати. “Нещо повече, аз съм първият държавен глава, който отказа да прави коалиционни формули.”

За смисъла от политиката

 • „Аз съм един държавен глава, който отказа властта – отказа да направи трето служебно правителство. Отказах втори мандат веднага след първия. Може би си заслужава човек да се замисли за смисъла. Не мога да разбера толкова много политици, които не могат да слязат от стола, хванали са се за поредната позиция – да бъдеш служебен министър – на всяка цена.
 • “Това е една огромна грешка на президента Първанов. Аз съм много различен от този човек и се гордея с това. Не може да слезнеш от президентската институция, за да тръгнеш да създаваш друга партия, за да превземеш една трета партия.”

За бъдещето 

 • “Няма да гледам назад към политическите партии и към парламента.” Плевнелиев уточни, че нито ще създава, нито ще се връща към някоя партия.
 • На въпрос дали ще заеме международен или европейски пост Плевнелиев отговори: “Гледам напред и нагоре”. В бъдеще Плевнелиев ще бъде ментор, преподавател, писател, активен гражданин, ще следи за европейското и демократично развитие на България и ако има проблем, ще го защитава като гражданин и като политик. Вероятно ще създаде и фондация, така както много президенти го правят.

Какво се надява да пише в учебника по история за него? Президентът, който…

„Президентът, който въпреки извънредната нестабилност и рекордния брой кризи в страната и по света държа здраво посоката на демократичното и европейско развитие на България и го отстояваше убедено.“

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.