SHARE

Президентът на България Росен Плевнелиев заедно с още 16 европейски държавници и общественици се обърна с писмо до избрания президент на САЩ Доналд Тръмп с молба да не подобрява отношенията с Русия, предава Washington Post

Писмо до избрания президент Доналд Тръмп от съюзниците на Америка

9 януари 2017 г.

Скъпи избран президент Тръмп,

Ние, държавниците и общественици от Европа, приветстваме Вашия избор като 45-ия президент на Америка. Имаме готовност да работим с Вашата администрация, за да поддържаме мощния ни трансатлантически съюз, като обединени защитаваме начина ни на живот във тези времена на големи заплахи.

Продължаващите опити на Русия да дестабилизира Украйна и незаконното анексиране на Крим застрашават мира, предвидимостта и сигурността на американци и европейци, която създадохме след победата ни в Студената война. Притеснени сме от възможността една нова голяма сделка да застраши това историческо постижение.

Ще бъде ужасна грешка да бъдат прекратени настоящите санкции срещу Русия или да се допусне разделението или покоряването на Украйна. Подобен ход ще обезокуражи търсещите евроатлантическа ориентация за своята страна. Също така то ще дестабилизира икономически източния регион и ще пусне на воля екстремистите, олигарсите и антизападните елементи.

По-глобалната опасност също ще бъде сериозна. Последиците от подобна сделка ще разколебаят доверието в Америка на съюзниците ѝ в Европа и останалия свят. Основаният на правила международен ред, на който лежи западната сигурност от десетилетия, ще бъде отслабен. Съюзите, които са истинският източник на американското величие, ще ерозират. Страните, които са дали от кръвта си, парите си и политическия си капитал, за да подркепят трансатлантическата сигурност, ще се чудят дали Америка още е приятел, на който може да се разчита.

Нямайте никакво съмнение: Путин не е съюзник на Америка. Нито пък той е международен партньор, на който може да се разчита. И двамата президенти, които Ви предшестваха, се опитаха по свой собствен начин да се споразумеят с руското ръководство в духа на доверието и приятелствого. Огромна грешка: Путин се отнесе с техните добри намерения като с подходящи възможности.

Историята на Путинова Русия е на милитаризъм, войни, заплахи, развалени договори и фалшиви обещания, които направиха Европа по-опасно място. Путин не желае да бъде постигнато американско величие. Ние като ваши съюзници искаме това. Когато Америка ни е призовавала в миналото, ние сме идвали. Ние бяхме с вас в Ирак. Ние бяхме с вас в Афганистан. Предприемахме рисковете заедно, жертвахме синовете и дъщерите си заедно. Отбранявахме нашата обща трансатлантическа сигурност като един фронт. Това прави нашия съюз мощен. Когато Съединените щати са силни – ние всички сме силни – заедно.

Сделка с Путин няма да донесе мир. Напротив, ще направи войната по вероятна. Путин разглежда отстъпките като знак на слабост. Той ще бъде предразположен да изпробва надеждността на Америка с фронтовите съюзници на НАТО като Естония, Латвия, Литва и Полша. Той може да използва не само военно сплашване, но също така кибератаки, енергиен и икономически натиск, шпионаж, психологическа война, дезинформация и целеви подкупи. Като съседи на Русия ние познаваме тези техники. За да се противопоставиш, се изискват по-голяма сила, солидарност и решителност от страна на Запада, а не повече отстъпки.

Като Ваши съюзници, обвързани с договор, ние призоваваме новата американска администрация и Конгреса да заемат твърда позиция в защита на нашите общи цели и интереси: мира, атлантическите сила и свобода. Обединени, ние лесно може да се изправим срещу прогнилата руска клептокрация. Разделени, както ясно се видя през последните години, ние сме под заплаха. С десетилетия нашия обединен алианс е бил в сърцевината на европейската отбрана. Призоваваме американските ни приятели да подсилят, а не да отслабят трансатлантическите връзки. Украйна се нуждае от подкрепа, държавите на първа линия се нуждаят от Вашата последователност и решителност. И най вече Русия трябва да разбере, че когато сме нападнати, ние ставаме по-силни, а не по-слаби.

Искрено Ваши,

Траян Бъсеску

Павел Ковал

Карл Билд

Янус Онускиевич

Микулас Джуринда

Росен Плевнелиев

Матяс Еорси

Карел Шварценберг

Юлиан Фота

Радослв Сикорски

Истван Гуармати

Петрас Ваитиекунас

Томас Хендрик Илвес

Вайра Вике-Фрайберга

Раса Юкневичиене

Александър Вондра

Орс Ерикс Калнинс