SHARE

Представяме основните акценти и цитати от интервюто на Росен Плевнелиев с журналиста Анна Цолова от „Нова телевизия“ В него президентът говори за влиянието на чужди държави в България, съмнителните срещи на главния прокурор с български бизнесмени, за които призовава да се сезира Висшият съдебен съвет, отношенията му с Бойко Борисов и бъдещето за него като „свободен човек“.

За влиянието на чужди държави, които застрашават националната сигурност 

 • „Четири държави се опитват да влияят на политическия процес в България – Русия, Турция, Македония и Сърбия, тези четири държави по един или по друг начин се опитват да влияят на политическия процес в България.”
 • „Особено ме притеснява руското влияние от гледна точка на изборния процес в България и политическата дейност в България.”
 • “Русия и Турция се опитаха да го направят и в изборния процес.“
 • „Има съмнения, че Русия финансира партии. Има съмнения, че много български политици много често посещават Русия по един или по друг начин и не просто в рамките на официална визита.“
 • “Една много голяма част от визитите на български политици не минават през външно министерство” и това според него е проблем.
 • „Преди всичко аз лично казвам, повтарям и за стотен път отново ще посоча, че ние имаме доказателства, ние имаме доклади на ДАНС, които посочват, че инициираната срещу България кибератака в ден на избори […] е от Русия.“
 • “Трябва да си зададем въпроса защо така се получи, че Русия няма интерес от даването на 2 милиона българи в чужбина на правото да гласуват електронно.”
 • “Всичко, което се случи тогава, е част от един процес, който изплува сега със страшна сила. Същата тази група, която осъществи кибератаката срещу българските институции, открадна всички мейлове на немските депутати, източи цялото съдържание на сайта и кореспонденцията на Бундестага – немския парламент. За същата тази група, която има своята база в Русия, днес гледаме дебата в американския сенат – те са същите хора. Така че ние имаме поредица от събития, които доказват много ясно, че Русия е търсила и разработвала подобни инструменти.”

За ограничението на избирателните права на българите в чужбина

 • “Искам президентът Радев да ме чуе: Искрено желая успех на президента Румен Радев. Дал съм му моя мобилен телефон, готов съм да му помагам, готов съм да покажа и доброто, и лошото.“
 • “Винаги ще посоча и доброто, но да се опиташ да ограничаваш изборни права на два милиона българи в чужбина е голяма грешка и ще се надявам той да я поправи.”
 • „Българите в чужбина са страхотни патриоти. Те строят църкви, училища, танцуват народни танци, носят с гордост народната носия, учат децата на родния език, обичат България. Те са най-големият инвеститор в България, на тези хора трябва да подадем ръка и това отива на един държавен глава.“
 • Плевнелиев “дълбоко се надява” Румен Радев да корига този курс. “Не е правилно да ограничаваме правото на българите в чужбина да гласуват.”

За това дали Бойко Борисов не е получил подкрепа от Русия за повторното номиниране на Плевнелиев за президент и за това той не е станал кандидатът на ГЕРБ на изборите през 2016 г. 

 • “Той не ми е разказал за подобни разговори. Но ето виждате как министър-председателя Бойко Борисов винаги имаше своя усет по отношение на избори, а виждаме и сега, че неговият усет не го напусна. Т.е. това, че той си подаде оставката, но прецени правилно и народът го възнагради за това негово действие.
 • Дали е имало такъв разговор – ние не сме говорили на тази тема, но той имаше своята преценка, доколко моята кандидатура на едни следващи президентски избори би могла да бъде успешна.

За третия мандат на Бойко Борисов като министър-председател и участието на патриотите в новата коалиция

 • “Все пак има едни неща, които са технологични, ежедневни и има едни други процеси, които са исторически. Трябва да си дадем сметка, че Бойко Борисов може да е всичко, но той доминираше последните десет години българската политика. Не само това – трети мандат за министър-председател – това е едно историческо постижение и аз му пожелавам, след като пише история, то това да е историята на успеха на българската държава.”
 • Двамата не са се чували скоро, но между тях има приятелски и коректни отношения.
 • За коалицията с патриотите се надява тяхното носене на отговорност и успокояване на страстите да е “осъзнат процес”, а не поредното “театрално действие”.

За срещата между главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев и последвалата оставка на Георги Гергов  от Изпълнителното бюро на БСП

 • “Правилно е, че обществото е особено чувствително към подобни проблеми. И е повече от ясно, че институциите са длъжни да имат позиции по подобен казус, но да действат спрямо правилата – да действат спрямо основите на демократичната държавност. В този случай има само едно решение, за да се разсеят всички съмнения, а то е да се сезира Висшия съдебен съвет, който е компетентната институция и той да даде отговори на тези въпроси.
 • И към това да сезира ВСС Плевнелиев призовава и президента Румен Радев, който до ден днешен мълчи, въпреки че главният прокурор е обсъждал с него “неудобните” карикатури на Христо Комарницки във в. „Сега“, собственост на Сашо Дончев.
 • „Смятам, че тази оставка [на Георги Гергов] беше разумна и коректна.“
 • „За мен самият факт на срещата не е проблем. Проблемът е какво се е случило на тази среща и дали е имало натиск. Ако е имало натиск – от чия страна към коя страна е бил той. Именно за това има компетентни институции. Бих бил благодарен и на главния прокурор, и на Сашо Дончев, ако съдействат на компетентна институция, за да излезе истината наяве.”

За нерагламентираното подслушване

 • “Ако българските институции не знаят има ли технологични възможности и кой има, за да подслушва нерегламентирано, това е голям проблем за българската държава. Ако аз бях на мястото на новия министър-председател на България, бих инициирал проверка дали и кой би могъл да има подобна технология.
 • “Искам да успокоя българските граждани, че все пак в българската държава има институции и те носят своята отговорност. Нещо повече, през изминалата година статистиката показа, че броят на подслушванията, инициирани с разрешението на съда, е намалял тройно.”
 • „Абсолютно свободно говоря, винаги съм го правил, независимо дали и как са ме подслушвали.”
 • “Аз не съм виждал такъв доклад от ДАНС [за незаконно подслушване], но достатъчно четохме по медиите за “кепчъри”, а държавата “кепчъри” няма. Тя има съвсем друга технология, по която да може след решение на съда при всички възможни предпоставки на българската държавност и законност да може да гарантира сигурността на гражданите, включително и с използване на подобни средства – но има процедури, има правила, има закон, има хора, които носят отговорност.”
 • “Тези слухове рано или късно трябва да се изчистят.”

За бъдещето и книгата за неговия мандат 

 • “Аз бях безспорно най-атакуваният президент.”
 • “Стигнах до 17 паралелни процеса на  атаката срещу мен, тогава, когато тя се разгърна през 2013 и 2014 г.”
 • „Книгата е един честен прочит на това какво се случи в този мандат – така, както аз го видях.”
 • Президентът отхвърли възможността да се върне към бизнес проектите си, с които се занимава, преди да влезе в политиката, а дали отново ще се кандидатира за президент отговори с лаконичното “аз съм свободен човек”.
 • Президентът спомена и учредената от него фондация “Решения за бъдещето”, която е фокусирана върху три неща – мир, образование и иновации.

“Безкрайно се гордея, че бях този, който постигна обществено съгласие и пълен политически консенус по национална програма за развитие 2020 г., стартира дебата за 2030 г., подписах Глобалното споразумение за климата до 2100 г. и подписах глобалните цели за устойчивост и развитие до 2030 г. Гледах напред.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.