SHARE

Представяме основните акценти и цитати от интервюто на Росен Плевнелиев с журналиста Жени Марчева от bTV. В него президентът (2012-2017) говори за намесата на Русия в българските избори и възможната визита на Владимир Путин в страната. За заплахите за националната сигурност и агресивната реторика на Турция, както и за бъдещето на България, за амбициозните проекти, които ни поставят на световната карта, така и за своя наследник на „Дондуков“ 2 – в който Плевнелиев вижда три сериозни притеснения. 

“Три от тезите на президента Радев много ме притесняват и продължават да ме притесняват. Защото смятам, че те работят за разделение в Европейския съюз, а именно в този критичен момент това не е националната кауза на България. Моя съвет към него е да премисли още веднъж: 

1. Каузата с Крим. Заради изявленията на Радев, че Крим бил “де юре украински, но де факто руски”. „Тази теза е изключително проблемна, тя не издържа на нито едно решение, на нито една уважаваща себе си европейска институция.“

2. Твърдението, че санкциите срещу Русия не работели и как те разделяли ЕС. “Това категорично не е така. Моята оценка и оценката на всички, които са доста навътре в ЕС, е, че санкциите работят – те постигат целите си.”

3. Липсата на дебат на предстоящите избори за справедливостта в държавата. “Аз подкрепям всяко негово усилие в тази насока, но аз виждам как темата се измества и ми се иска той да върне нещата обратно в центъра. Нали очаквахме, че идващите избори ще бъдат не по темата за криворазбран национализъм и фалшив патриотизъм, който строи от поредните изявления на поредните български лидери, а за справедливостта в държавата. Не криворазбран национализъм – справедливостта. Не разбирам какво конкретно ще направят политическите партии, за да има повече справедливост за гражданите.“

Намесата на Русия в българската политика.

 • “Аз съм абсолютно убеден в това – заяви Плевнелиев по повод намесата на Русия във вътрешните дела на страната. – Аз съм възлагал не един доклад в тази посока на ДАНС, запознавал съм на Консултатитвен съвет по национална сигурност политическите партии с един или друг аспект на тази дейност.”
 • „В миналото има не един доклад за това как български политици са сключвали споразумения и са работили в тясно сътрудничество с руски неправителствени организации, адвокатски кантори, които са финансирани от Русия, и много други. Не е задачата на държавния глава да изнася данни, които са свързани с националната сигурност.”
 • “И за това аз казвам нещо много просто: В момента, в който ние се съмняваме, че Турция се меси във вътрешните дела на България, нека си даваме сметка, че и други държави го правят.”
 • „Тук не става въпрос само за Турция, тук става въпрос и за Русия и аз бих се радвал българският президент да посочи и натам. Освен че ние имаме достатъчно съмнение, че български политически партии се финансират от Турция, то има и много такива, които са финансирани от Русия.“
 • „Нека да се посочи и много ясно и да се каже: Финансиране, външно, на политически партии в България е забранено и службите трябва навсякъде да гледат и навсякъде да мерят с един аршин. Разбира се, и държавният глава.“

За възможната визита на Путин догодина на 3 март по идея на Румен Радев 

 • Трябва да си даваме сметка, че в ситуацията, в която се намираме, при която Русия се опитва по всякакъв начин да раздели Европейския съюз – „България трябва да работи за единство, а не за разединение.
 • Всяко едно посещение на руския президент в една или друга държава в момента е доста проблемно.
 • България трябва да прецени плюсовете и минусите. Аз бих очаквал от българския държавен глава и от българската дипломация в месеците на подготовката и в месеците на изпълнението на стратегически важното за България председателство на ЕС те да работят за единение, а не за разединение на съюза.“
 • „Все пак България трябва да си дава сметка кои са нашите стратегически приоритети и какво искаме да постигнем. Още повече догодина на 3 март, когато България ще е председател на Европейския съвет – България ще води, България ще задава посоката, България ще задава приоритетите.  А и всички наши европейски партньори много внимателно ще следят за какво се борим – за това да разделим или заздравим този уникален съюз за мир, какъвто е ЕС.”
 • “България трябва много внимателно да помисли кога и при какви условия, при какви послания, с каква цел и с какви очаквани резултати иска да покани руския президент.”

За Турция и агресивната ѝ реторика спрямо Запада

 • “Не е тайна, че ръководството на Турция постави всичко на карта с настоящия референдум”, който ще засили правомощията на президента Ердоган.
 • “Ердоган осъзнава много добре, че ако загуби този референдум, неговото бъдеще е крайно неясно и в никакъв случай не е перспективно.”
 • “Това рано или късно ще се върне на Турция по един или друг начин. Тежките думи, обидите – те няма да бъдат забравени от едни добре подредени държави, за това ѝ прилича много на България да се държи като европейска държава и да застане на страната на своето семейство – Европейския съюз.“
 • За “София тех парк”
 • “Вярвам, че рано или късно поредното ръководство на този проект ще се върне към същността на този проект.”
 • “Като негов патрон аз го позиционирах по целия свят  като мечтата на България да адресира индустриите на бъдещето. Като иновационната екосистема, която дава възможност на всеки в „София тех парк“ – имаме компании от Хърватска, от Словения. Млади хора от региона идват в България, за да можем ние да им помогнем да реализират идеите си.”
 • “София тех парк”, да кажем така, е мечтата за България на бъдещето. Нека да не я  убиваме с излишни разпри и спорове на ниско техническо ниво. Нека помогнем на тази мечта да се реализира.
 • “Ръководството, което си отиде, очевидно не разбра, че „София тех парк” не са тухли и керемиди, а иновационна екосистема.”
 • “Не му прилича на ръководството на „София тех парк” да налага невероятни глоби абсолютно необосновано и да се кара с първия си голям наемател”, смята Плевнелиев по повод скандала с „Уолтопия”, след като шефът на компанията Ивайло Пенчев обвини чиновниците от Министерството на икономиката за провала на този проект.
 • “Има забавяне в реализацията на втората фаза, тя трябваше вече да започне да се случва. Има огромен интерес на високотехнологични компании, които искаха да поставят своите сгради и лаборатории в този комплекс, а икономическото министерство трябва да им даде зелена линия”, отбеляза Плевнелиев.

За неговите лични планове

„Аз съм тук, за да служа на моя народ. Ако мога да служа, ще го направя. Оставам активен гражданин, следя внимателно какво се случва. Млад съм, здрав съм, амбициозен съм. Сега нямам такива амбиции – за втори мандат, но това не означава, че няма да имам по принцип.”

Обръщение към кандидатите за народни представители за финал на интервюто

„Моля ви, имате 10 дни. Всеки един от вас е кандидат за депутат. Обяснете как всеки един от вас ще даде решение за повече справедливост. Мирът се гради от патриоти, не от националисти. Той се базира на правила и на ценности. Проведете дебат не за поредния скандал, а за ценности и институции, които да гарантират мира.“

Снимка: Ладислав Цветков/bTV

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.