SHARE

“Не отива на българския държавен глава по никакъв начин да разделя, той трябва да интегрира. Не отива по никакъв начин на българския държавен глава да ограничава конституционни права на български граждани, където и да са те по света.” Това заяви президентът Росен Плевнелиев (2012 – 2017) при откриването на учредената от него фондация „Решения за бъдещето“, която ще се фокусира върху „мир, образование и иновации”.

„Това безспорно ще създаде голям проблем на президента [Радев] и може да прерасне в стратегическа грешка, от която се надявам той да се предпази”, допълни Плевнелиев и посочи трите грешки, които вижда в управлението на Румен Радев – разделението на българите по това къде живеят, липсата на реакции за руското влияние в България и прекомерния натиск върху служебния кабинет.

„Не само Турция се опитва да влияе в България“ – е другата основна критика на Плевнелиев.

Преди всичко прожекторите трябва да се насочат към Русия. Русия организира най-мащабната атака срещу сайтовете на българските държавни институции в деня на референдума и местните избори през 2015 година”, заявява той.

И на последно място това е прекомерният натиск върху служебното правителство, което е и част от причините за неговата неефективност.

“Служебното правителство допусна действия, които трябва да посочим като грешки. И, разбира се, тепърва ще даваме оцена за работата на служебното правителство. 

Случилото се в министерството на регионалното развитие за мен е скандал от мащаба на “Батко-Братко” и този скандал ще има сериозни последствия за България като цяло. В някои министерства като министерството на екологията, министерството на земеделието и в много други структурно важни министерства от гледна точка на европейската солидарност моята позиция е, че не видяхме никакъв прогрес и стъпки напред, което е жалко.

Досега всяко едно българско служебно правителство е оставяло в историята с едно голямо нещо. Успявали са освен това да организират изборите и да служат много по-ефективно на нацията. Съответно и да постигнат нещо голямо. За мен е трудно да дам оценка в момента кое е голямото нещо – позитивно за нацията, – което това служебно правителство да е свършило, като се надявам, разбира се, това да се промени.

Все пак служебното правителство направи избори и изборите бяха признати от всички политически субекти – така че да кажем, че в най-важната задача за това правителство сме свидетели на успех.

Искрено се надявам това Народно събрание да изкара четири години като държавен глава, който за две години видя пред очите си как се смениха пет правителства и три парламента – и това бяха критичните за България 2013 и 2014 г. Искрено се надявам това никога повече да не се повтаря. Пожелавам си пълен мандат и на Народното събрание, и на правителството.”

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.