SHARE

Вчера българска делегация, предвождана от президента Плевнелиев, се срещна с премиера на Канада Джъстин Трюдо. За това може и да не сте разбрали от българските медии, но тя е отразена от канадските. Не само това, но Huffington Post Canada излиза със статия за оценката на световните лидери за Трюдо и в нея българският президент е първият споменат.

Ден преди да се срещне с Плевнелиев на 19 септември, Джъстин Трюдо държи реч в централата на ООН в Ню Йорк, в която призовава света да обедини усилия за справяне с мигрантската криза.  Речта му предизвиква високата оценка на мнозина, а от Huffington Post решават да потърсят мнението на българския президент, който по-рано тази година – на срещата на НАТО във Варшава – е стоял два дни до канадския премиер.

„Ще ви кажа какво мисля за него. Обичам го. Възхищавам му се. Това е един прекрасен млад световен лидер. Изключителен политик. Той дава пример на останалата част на света. И съм напълно искрен, гледайки какво прави новото канадското правителство, мога да кажа: “Благодаря Ви, премиер Трюдо”, заявява Плевнелиев в своето интервю.

„Когато видите начина, по който той приветства бежанците на летището, когато слушате речите му – може единствено да му бъдат признати ценностите, които той отстоява и разпространява чрез всяко свое изречение„, допълва българският президент.

Трюдо е “силен и решителен” лидер, но също така “толерантен и човечен”. Когато двамата се видят, Плевнелиев иска да каже на канадския премиер, че българите и европейците се надяват повече лидери с такива ценности и интегритет да участват в световната политика. 

trudeau-un-20160920Българският президент също така заявил, че ще подкрепи Канада в битката ѝ за място в Съвета за сигурност на ООН през 2021 г., когато държавата ще се състезава с Ирландия и Норвегия за две от ротационните места.

Президентът Плевнелиев е на работно посещение в Ню Йорк по случай 71-ата сесия на Общото събрание на ООН. В рамките на участието си той заедно с външния министър Даниел Митов и вътрешния министър Румяна Бъчварова ще се срещнат с делегациите на други държави.

Във вторник такава среща проведоха Плевнелиев и Трюдо, на която двамата лидери са обсъдили състоянието и бъдещето на Европейския съюз и търговското сътрудничество между Европа и Канада.

За да бъде прието споразумението за свободна търговия между Брюксел и Отава, българската страна настоява за отпадане на визите за българи. След срещата между Трюдо и Плевнелиев стана ясно, че България ще разработи детайлна пътна карта за изпълнение на критериите за визова либерализация и тя в най-скоро време ще бъде обсъдена между двете страни.