SHARE

Може ли Шотландия да се отдели от Обединеното кралство? Последните проучвания сочат, че подкрепата за независимост е по-голяма от всякога.

Поставени пред три избора – независимост, засилване на автономията, но в рамките на кралството или оставане  в кралството без автономия  – 46% от шотландците предпочитат независимостта, показват данните на ScotCen.  Това е най-високата подкрепа за отделяне на Шотландия от 1999 г. и двойно по-голяма  от тази през 2012 г., когато реално започва кампанията за първия шотландски референдум.

Първият референдум за независимост, който се проведе през 2014-а, е оставил “наследство от драматично увеличение на подкрепата” за напускане на пределите на кралството, твърди  ScotCen.

Въпреки големия процент твърдо решили да се отделят агенциите все още дават преднина на оставането на Шотландия в кралството (53% на 47% “за“ според Scottish Daily Mail; 57% на 43% според Times Scotland).

Така, изглежда, Шотландия се запътва към втория си референдум, след като в понеделник кресчендото в политиката на Великобритания доведе до очаквана кулминация: Никола Стърджън обяви намеренията на Шотландия за провеждането на втори референдум, а за причина се посочват непреодолимите различия относно Brexit.

Референдум номер едно остана в историята с рекордна за страната избирателна активност от 84%. Шотландия избра да запази статуса си на част от кралството благодарение на аргументи в полза на финансовата сигурност, достъп до свободния пазар и ефективна позиция в световната политика, които бяха подсигурени от членството в ООН и ЕС. Тогавашният министър-председател Дейвид Камерън заплаши шотландците, че изходът на референдума би могъл да бъде “болезнен развод”.

“Няма да има повече дискусии, няма да има повторения на случилото се. Днес разбрахме решението на народа на Шотландия”, заяви Камерън след края на първия референдум. Той обеща да осигури по-силно присъствие на шотландското правителство в политиката и да работи в полза на ефективно съвместно управление.

Шотландците си отдъхват на спокойствие, запазили за момент статуквото – съюзът между държавите съществува от повече от 300 години.

Но едва две години по-късно друга двойка се изправи пред съда – Обединеното кралство напуска Европейския съюз с Шотландия, осъмнала на страната на ответника – 62% от гражданите гласуват в полза на членство в ЕС. В следващите месеци разделението в страната нараства, подхранвано от вътрешни и външни противоречия. Реакциите на обществото са разположени по цялата скала. Предстои дълъг и труден път.

След оставката на Камерън, Тереза Мей пое тежката задача да изведе страната си от ЕС. В реч през януари 2017-а тя обяви желанието си за “една истински глобална Великобритания – най-добър приятел на ЕС, но и на държави извън Европа”. В речта на Тереза Мей обаче липсваше ясно решение как това приятелство ще бъде осъществено – утопичните уверения за “сигурна, просперираща и толерантна държава” бяха подкрепени от дълъг план, който остави усещане за хрумка на умел писател, надраскана на салфетка в малките часове на нощта.

Може би това провокира Стърджън да каже, че “Великобритания не е направила и стъпка към намирането на компромисно и адекватно решение”.

В изказването си в понеделник тя засяга наболелия въпрос за игнорирането на желанието на Шотландия да остане членка на ЕС. Въпреки острите реакции на Тереза Мей към Стърджън за момента шотландката дава изключителен толеранс на политиката на Brexit, поставяйки референдума във времеви пояс някъде към края на 2018-а и началото на 2019-а, “след като разберем плана на правителството за изход от ЕС, но преди да бъде прекалено късно за гласа ни да бъде чут”.

Какви са настроенията на шотландците на фона на словесната престрелка между Лондон и Единбург? Настроенията в страната клонят в подкрепа на решението за провеждане на втори референдум. Въпреки това евроскептицизмът в страната нараства, като за момента 42% от запитваните искат намаляване на влиянието на ЕС в страната.

Повторното пробуждане на Шотландия е изключително събитие от гледна точка на актуалните събития в политиката – антиглобализъм, ксенофобия, антиевропейски настроения. Хората са изправени пред палитра от идентичности – да бъдеш шотландец, да бъдеш европеец, да бъдеш поданик на Обединеното кралство, да бъдеш предател или да бъдеш будител –  подобно на химичен експеримент, предстои да наблюдаваме кристализиране и формиране на решение в една нация, което ще отключи след себе си редица вторични и третични реакции.

Тереза Мей ще трябва да разпредели силите си на два фронта – вътрешен и външен, което е голямо предизвикателство пред нея да докаже своя политически и дипломатически капацитет. Пред министър-председателя стои огромен товар, който, подобно на Сизиф, тя трябва да избута до върха. За по-малко от две години. Докато за фон звучи саундтракът на Braveheart.