SHARE

Публикуваме призива на Български хелзински комитет за отстраняването на вицепремиера Красимир Каракачанов, след като използва случай на битова престъпност, за да насажда страх и възпламенява етническа омраза.

На 8 януари 2019 г. вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов от ултранационалистическата партия ВМРО-БНД употреби по най-грозен начин трагедията на едно престъпление, за да подбужда българската общественост към страх, враждебност и омраза против ромите в България. Причината – извършителите на престъплението били роми. В отговор той призова към колективни мерки срещу цялата ромска общност.

Тази расистка пропаганда не е търпима и не е търпимо да идва от високопоставено официално лице, каквото е един министър и вицепремиер. Неговите обидни квалификации за 10% от българските граждани – ромите – накърняват достойнството на нашата общност и нарушават правото ни да живеем в тази страна без страх от дискриминация и преследване. Нашите дядовци си дали живота в две войни за България! България е нашата родина! Безотговорно е човек, заемащ такава висока позиция в българския парламент, да подстрекава етническо напрежение.

Такъв човек няма място в българското правителство. Това е втори случай в рамките на само половин година, в който вицепремиер от ултранационалистическа партия напада уязвими хора в България. Предишният такъв вицепремиер си отиде. Този трябва да направи същото. Ето защо излизаме на протест с искане за оставката на Каракачанов.

Протестът ще се проведе на 14.01.2019 г. от 14.00 часа пред Министерския съвет.
Подпишете и петицията

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.