SHARE

Съветникът по въшни работи в президентската кампания на Доналд Тръмп – Картър Пейдж, е „агент на чужда държава“, който e извършвал „тайни разузнавателни операции“, е установило ФБР през октромври 2016 г. в искането си за подслушване на Пейдж (FISA).

Пейдж е подслушван от октомври 2016 г. когато официално вече не е част от кампанията на Тръмп,  до септември 2017 г., като искането на няколко пъти е подновено и от него се вижда, че Пейдж е бил „вербуван“ от руските служби и е продължавал контактите си както с руските служби, така и с екипа на Тръмп.

В искането има една впечатляваща страница, която повдига далеч повече въпроси, отколкото дава отговори: 

„ФБР вярва, че усилията на руското правителство са координирани с Пейдж и навярно с други лица, свързани с кампанията на Кандидат No.1 [Доналд Тръмп]…“

 

Каквато и да е засекретената информация, от искането за подслушване разбираме, че ФБР има сведения, че в разгара на кампанията Пейдж се е срещал с Игор Сечин, изпълнителния директор на „Роснефт* и бивш руски вицепремиер, както и съветника на Путин Игор Дивекин, за когото американските служби „вярват е отговорен за събирането на разузнавателна информация за изборите в САЩ“.

Частният разузнавач Кристофър Стийл бе изложил в своята сводка, станала популярна като „Досието“, че:

Според приближени на срещата Сечин е предложил 19% дял от “Роснефт” на Пейдж, ако може да му гарантира, че при избирането на Тръмп ще бъдат свалени санкциите към Русия. Пейдж е уверил Сечин, че ако Тръмп бъде избран за президент, те ще бъдат свалени. 

Пейдж също така се е срещнал през този период с Игор Дивейкин, високопоставен руски държавен служител, който му е заявил, че Кремъл имат компромати срещу Хилъри Клинтън, които при сътрудничество от страна на Тръмп могат да разпространят. Той също така е намекнал, че те държат компромат и срещу самия Доналд Тръмп.

Информацията на Кристофър Стийл е първично разузнаване,  все още непотвърдено, но взето изключетелно сериозно от американските служби, тъй като Стийл е бивш разузнавач на MI6, водил операцията за откриването на това кой е поръчал убийството на Александър Литвиненко. Повече за неговите твърдения можете да прочетете тук. 

В едно от последващите искания за подновяването на подслушването на Пейдж ФБР постановява, че част от информацията на Кристофър Стийл е потвърдена от Бюрото. 

Лятото на 2016 г. Картър Пейдж, който е бивш консултант на „Газпром“, който продължава да притежава дялове от енергийната компания, посети Москва, където изнесе лекция в сегашното работно място на бившия български финансов министър Симеон Дянков – икономическият университет Руска икономическа школа (РЭШ/New Economic School), в която разкритикува външната политика на САЩ. Според него тя „лицемерно се фокусира на идеи като демократизацията, неравенството, корупцията и промяната на политическите режими“, а политиката на Русия и Китай, според Пейдж е основана на „ненамеса“, „толерантност“ и „уважение“. В допълнение той нарече руската външна политика „отбранителна“, а съюзът НАТО – „излишен“. Затова писахме още юли 2016 г. 

В искането за подслушване на ФБР има още един интересен момент.

На едно място другията съветник по външна политика на Тръмп Джордж Пападопулус е възможно също да е посочен като руски агент – макар информацията да е засекретена.

През 2017 г. Джордж Пападопулус се призна за виновен в разследването на връзки на Русия с Доналд Тръмп и започна да сътрудничи на американските власти.

Разрешението за подслушване бе отчасти разсекретено, след като американските медии отправиха иск за достъп до обществена информация. Разсекретяването на подобна заповеден е безпрецендентно, но стана възможно, след като републиканските конгресмени се опитаха да защитят президента, като публично разгласят, че един от неговите съветници е бил подслушван. Както доказва искането – подслушването е станало, след като Пейдж е напуснал кампанията и при анализ на ФБР, че той е агент на Русия.

Искането за подслушване на Картър Пейдж можете да откриете тук. 

Разсекретяването идва седмица след като 12 руски агенти на ГРУ бяха обинени за конспирация срещу Съединените щати, чрез хакерска атака и разпространяване на компрометираща Хилъри Клинтън информация в ключови моменти на президентската кампания през 2016 г. Както и задържането на руския шпионин Мария Бутина, внедрила се в оръжейното лоби и Републиканската партия на САЩ. 

Повече информация за разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за връзки на Кремъл с кампанията на Доналд Тръмп можете да откриете тук. 

SHARE