SHARE

Двама бивши президенти не могат да познаят страната си.

Барак Обама и Джордж Буш-младши държаха речи за това къде са САЩ днес, какво означава лидерство и макар нито един от тях да не спомена настоящия президент Тръмп, то и двамата, изглежда, атакуваха всичко, зад което той стои.

Традиционно бившите президенти не коментират своите наследници, но Обама заяви, че американците „трябва да изпратят послание към света, че отричат политиката на разделение, че отричат политиката на страха“.

„Не може да се върнат старите политики на разделение, които сме виждали толкова много пъти през вековете.

Политиката, която сега виждаме, мислихме, че сме я загробили. Това са неща отпреди 50 години. Това е XXI в., а не XIX в. Стига!”, заяви Обама на реч в Ню Джърси, преди да се отправи на следващ митинг във Вирджиния, където има изборна надпревара – там той отправи подобно послание.

„Има хора, които умишлено се опитват да разгневят народа, да демонизират хората с различни идеи, да възпалят привържениците си, защото това им дава краткосрочна тактическа преднина.“

В друг край на Америка в Ню Йорк Джордж Буш-младши отправи подобен призив.

„Фанатизмът изглежда окуражен. Политиката ни изглежда все по-уязвима към конспирации и откровени лъжи.“

„Има признаци, че подкрепата за демокрацията отмалява – особено сред младите.“

„От Втората световна война насам Америка окуражава и се ползва от световния напредък към свободни пазари, от силните ни демократични съюзи и от напредъка на свободните общества“, допълни Буш.

„Американците виждат как нашето общуване е деградирало до обикновена злост.“

„Според разузнавателната общност руското правителство е изготвило проекти, с които да обърне американците един срещу друг“, напомни американският президент от Републиканската партия.

„Понякога изглежда, че силите, които ни разделят, са по-силни от онези, които ни обединяват.

Виждаме как национализмът е сведен до нативизън, забравяйки динамиката, която имиграцията винаги е носила на Америка.“

 

 

 

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.