SHARE

Украинският президент Петро Порошенко и Вселенският патриарх Вартоломей на среща в Истанбул подписаха споразумение за създаване на автокефална украинска църква.

„Днес е исторически ден. Подписахме споразумение за сътрудничество и взаимодействие между Украйна и Вселенската патриаршия“, заяви след подписването Порошенко. „Украинците се молеха Господ да им изпрати единна православна автокефална църква“, добави той. По думите на украинския президент „процесът приключва, създадени се всички условия за подготовка за Вселенски събор, за да бъде предоставен според каноните томосът (документът) на автокефалната църква“.

Вартоломей от своя страна отново заяви, че правото за предоставяне на автокефалия влиза в пълномощията му, а също така изрази мнение, че подобни действия „ще спомогнат за преодоляване на разкола, съществуващ в Украйна вече от 30 години“. „Освен това Ви благодаря за направените посещения във Вселенската патриаршия, за чудесния храм „Свети Андрей“, който ни предоставихте в Киев, за да има майката църква постоянно представителство в Украйна“, обърна се той към Порошенко.

Константинополската патриаршия заяви на заседанието на синода от 9 до 11 октомври, че започва процес за предоставяне на автокефалия на украинската църква. Тя отмени решението от 1686 г., прехвърлящо Киевската митрополия към юрисдикцията на Московската патриаршия, и заяви, че възстановява ставропигията в Киев.

В края на XVII в. Константинополската патриаршия отдава временно на руския патриарх юрисдикция над Киев, като едно от основните ѝ изисквания е украинската църква да остане с известна независимост от Русия.

Подробен исторически анализ можете на откриете в сайта „Култура“ от проф. Калин Янакиев „Конфликтът за църквата в Украйна“. 

Днес бе взето и решение за сваляне на анатемата от главите на две неканонични църкви в Украйна – Филарет от Киевската патриаршия и Макарий от Украинската автокефална църква. В отговор на тези действия синодът на Руската православна църква реши на 15 октомври, че е невъзможно по-нататъшното евхаристично общение (съвместно отслужване на литургии) с Константинопол.

На 18 октомври Върховната рада подкрепи инициатива на Порошенко, като предостави на Константинополската патриаршия за постоянно ползване Андреевската църква в Киев. Междувременно свещенослужители от Харковската, Сумската, Днепропетровската, Полтавската, Запорожката, Одеската, Херсонската, Ровненската и Кировоградската епархия вече заявиха, че подкрепят изцяло каноничната Украинска православна църква.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.