SHARE

Чудите ли се какво прави България с лъвовете си? Да, тези същите, които са на герба ни. Чудите ли се дали се гордеем с тях, чудите ли се дали се грижим добре за тях?

През септември тази година в разградския зоокът се родиха 3 лъвчета. Едно от тях умря почти веднага. За тях на секундата реагираха от фондация „Дивите животни“. Масуд, едното лъвче, беше с тежка травма в областта на шията. Последваха ЯМР и месеци треперене над живота на животните. Терез бозаеше добре, но Масуд отказваше.

Включиха се и от фондация „Четири лапи“.  Издадоха паспорти на малките Масуд и Терез, поставиха им чипове. „Дивите животни“ обгрижваха котките денонощно, „Четири лапи“ задвижи настаняването им в Lion’s rock – big cat sanctuary в ЮАР, като за целта преди това трябваше да бъдат настанени в спасителен център в Холандия, където да подготвят малките за живота в Африка.

Четири месеца фондациите и екипът на клиниката, в която са в момента в София, даваха всичко от себе си, за да спасят двете лъвчета. Хиляди хора се включиха с помощ и дарения. Междувременно се организира преместването на лъва Асен от Разград в зоопарка в София, защото беше в тежко състояние, а в Разград нямат нито условията, нито специалистите. Във вторник още 2 лъва, Рая и Хектор, също бяха преместени в София. И двата лъва са на 12 години, а женската е… бременна… В Разград останаха още два лъва, мъжки и женски, като мъжкият е вазектомиран, за да се спре тази безумна практика с плоденето при липсващите условия и нужната грамотност от страна на персонала.

Снимка: Фондация „Дивите животни“

Всичко вървеше добре, всичко се нареждаше постепенно, цяла България се радваше и вълнуваше със съдбата на Масуд и Терез. Снимките им умиляваха всеки, който знаеше за историята.

Докато изведнъж кметът на Разград каза, че ще ги даде на зоопарка в Пазарджик. Силно смущаващо изявление, за което всички незамесени, но и замесени, разбраха от вестник. Кметът на Пазарджик заяви, че той няма никакви условия за отглеждане на лъвчетата. Нито клетка, нито специалисти. Нищо. Заяви това публично, в ефир.

Хиляди хора писаха на кмета на Разград. Хиляди му звъняха. Молеха го, укоряваха го. Нищо.

Вчера Общинският съвет в Разград с неясни доводи гласува да подкрепи докладната на разградския градоначалник, с което „дарява“ Масуд и Терез на община Пазарджик.

Ей така. В нищото. Двете лъвчета, родени в зоопарк в България, които имаха шанс да живеят не зад решетки, не на бетон, а под звездите на Африка, сред други лъвове… И може би някой ден щяхме да гледаме филм за тях по National Geographic, рязко бяха пратени от зоокът, който няма лиценз, в зоологическа градина в гр. Пазарджик, която няма условия, няма специалисти, няма нищо.

Ето това прави България с лъвовете си. Държи ги в клетка. Няма го свободния дух. Няма я мощта на царя на животинския свят. Ние имаме коптори, в които държим едни болни, клети животни, обречени да живеят по начин, който е унизителен и убийствен. Забравете лъвовете от герба ни, сънародници. Те са само мит. Така по български, бидейки столица на малоумието и бездушието, посрещаме след точно 10 дена европейския елит, за да се преструваме, че сме столица на Европа. Ние, задоволявайки нечии еснафски амбиции, унижаваме лъвовете си и ги убиваме бавно.

Днес в 14 ч. пред Министерския съвет в София се организира протест срещу затварянето на лъвчетата Терез и Масуд в Пазарджик, където те са обречени на смърт.

***

Снимките на фондация „Дивите животни“ са ни предоставени от Ветеринарна клиника „Добро хрумване“.

***

Не останаха много медиите в България, които наричат нещата с истинските им имена. Ти се чувастваш част от тази общност, защото ни четеш. Подкрепи каузата за истински медии в България, която „Терминал 3“ отстоява, като дариш.

Можете да ни подкрепите, като отидете на заглавната ни страница и натиснете червения бутон „Направи дарение“, който се намира отдясно – http://terminal3.bg

Или по банков път на следната сметка:

Уникредит БулБанк
BGN: BG09UNCR70001522686120
Euro: BG36UNCR70001522686119
Център за гражданска активност

SHARE
Д-р Мила Бобадова, управител на Ветеринарна клиника "Добро хрумване"