SHARE

Тази нощ Царските конюшни в столицата бяха изгорени. Подобно на случая с тютюневите складове в Пловдив – пожарът повдига много въпросителни, тъй като Царските конюшни също бяха обект на апетитни интереси, тайни сделки с държавата и продажба „кон за кокошка“.

През 2016 г. тогавашният областен управител на София Веселин Пенев продаде Царските конюшни на безценица, като сделката получи името “Кон за кокошка” – конят  бяха “конюшните”, а кокошката “символичната” сума от 658 000 лв. при пазарна цена от 10 989 000 лв. според експертизата на държавното обвинение.

На кого бяха продадени конюшните за скромната сума? На бившия управител на КТБ Янко Иванов. 

След като скандалът стана известен. Софийската градска прокуратура по предложение на тогавашния регионален министър Лиляна Павлова внесе три протеста в съда и с тях се искаше той да обяви за нищожни трите заповеди на Веселин Пенев, с които се позволява да се изкупят имотите.

Административният съд на гр. София със съмнителни аргументи обаче отхвърли прокурорските протести, гражданското дело продължава да се води, наказателното тази година получи фалстарт заради проблеми в обвинителния акт на прокуратурата. 

Така 2 години по-късно по-всичко изглежда, че един от историческите паметници на София, оценяван за над 10 млн. лв., ще бъде продаден.

Изглежда също така, че новият собственик и бивш управител на КТБ се интересува повече от терена, отколкото от историческия обект. Теренът е огромен – 8 декара в идеалния център на София, където може да се построи голяма офис сграда, хотел или мол.

В опит да защитят сградата министърът на културата Боил Банов обяви на 27 февруари 2018 г., че Царските конюшни ще бъдат бъдат обявени за паметник на културата.

И изненадващо няколко месеца по-късно настъпва пожар. Пожар, който ще има неизвестен извършител или може би отново някой клошар. Пожар, след който ще се отворят 8 декара за прекрасен мол.

А една историческа сграда на ъгъла на столичните булеварди „Васил Левски” и „Дондуков” някога са се помещавали конете на цар Фердинанд изглежда ще отиде в пепелта на историята.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.