SHARE

Е, още преди изборите ви предупредихме, че въпреки че е 2017-а, се усеща като 2013-а! Сега вече имаме и доказателството. И ако през 2013 имахме правителство „КТБ“ (Корпоративна Търговска Банда) с псевдонационалисти, които го крепяха, през 2017-а имаме правителство „КМБ” (Клета Майка България), като националистите не просто го крепят, но го и съставляват. Заедно с твърди застъпници на модела #КОЙ. Ако сте се наситили да четете контролирано изпусканата информация в удобни за това медии за състава на бъдещото правителство, ето информация от няколко независими източника на „Терминал 3“.

Започваме с безспорно най-скандалното назначение. 

Министър на вътрешните работи ще бъде Георги Колев

През 2010 г. Георги Колев бе избран за председател на Върховния административен съд (ВАС) и мандатът му изтича през тази година. Преди това той беше шеф на Софийския градски съд, където бе избран с протекциите на Цветан Цветанов. Възпитаник е на прословутата правна школа, която е дала много „светли“ умове, които бяха внедрени в съдебната система на всичките й нива – милиционерското училище в Симеоново.

Колев бе инициатор на предложението за концентриране на дела с висок обществен интерес в една-единствена колегия на ВАС, с което да се ограничи силно кръгът от съдии, които решават значимите дела пред този съд. Тази му политика срещна опозицията на Европейската комисия и Съюза на съдиите в България, а тогавашният министър на правосъдието Христо Иванов заяви, че „…създаването на трета касационна колегия във Върховния административен съд не решава проблема с независимостта и безпристрастността на съда, а на практика го задълбочава“.

Той също така беше основен противник на проектозакона на правосъдния министър Екатерина Захариева за изменения в Закона за съдебната власт, предложен през 2016 г., чиято цел бе да завърши реформата в съдебната система.

От аферата “Яневагейт” излезе запис, в който бившите съдии Владимира Янева и Румяна Ченалова коментират разговор с председателя на ВАС Георги Колев, който според Янева е търсил премиера Борисов по нейния казус, но той не му вдигнал телефона.

“Жоро Колев ми се обажда и казва: “Тука хората не искат да те отстраняват. Обаче, казва, аз съм много притеснен. Защото, казва, главният прокурор, ако не те отстраним, ще те привлече като обвиняема”, заявява тогава Янева.

“И аз му казах: „Жоро, действай, сговаряй ги хората, по-добре да ме отстранят. Просто да се свърши т’ва нещо”, и допълва, “ти много добре знаеш, че Жоро и Бойко се познават и Жоро винаги може да го пита Бойко.

С тая разлика обаче, Жоро му е звънял на Бойко, Бойко не му е вдигнал.”

Докато беше председател на Софийския градски съд, Георги Колев се е съветвал с вътрешния министър Цветан Цветанов “да не направят политически скандал” с подслушването на директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов, а това е нарушение на всички принципи на разделение на властите и върховенството на закона. Това твърди бившият служител на ДАНС Росен Миленов, който напусна агенцията след разразилия се скандал, наречен „Мишо Бирата“.

Днес Колев се смята за един от основните представители на групата около Сотир Цацаров и Делян Пеевски във Висшия съдебен съвет, като през годините е спирал с активни и/или пасивни действия всякакви опити за провеждане на съдебна реформа. Той е заклет противник на наблюдението на Европейската комисия върху правосъдната система и нейния Механизъм за сътрудничество и проверка (МСП).

Трудно е да се определи кое е по-скандално – дали предстоящото назначение на Георги Колев за министър на вътрешните работи или това на Красимир Каракачанов или агент “Иван” от бившата Държавна сигурност (ДС) и сега внимавайте… не само за министър на отбраната, но и за заместник министър-председател!

В периода, в който България ще председателства Европейския съвет, страната ни ще има за вицепремиер представител на националистическа формация. ВМРО също така е член на умерено евроскептичната група на Европейските консерватори и реформисти, към която членуват отделящите се от ЕС британски консерватори, Николай Бареков и блокиращата ЕС партия на Ярослав Качински, “Право и справедливост” в Полша.

В началото на годината „Обединените патриоти“ заявиха ясно какви са им приоритетите за българското председателство. На шествието по случай 3 март 2017 г., в което участие взеха Волен Сидеров, Красимир Каракачанов и Ангел Джамбазки, те се спряха пред сградата на представителството на Европейската комисия в София и освиркваха ЕС в знак на несъгласие с европейските ценности.

Красимир Каракачанов също така не крие адмирациите си към своя колега по агентурна принадлежност Ахмед Доган, известен с изключително богатата си биография в службите на ДС като агент „Ангелов“, „Сергей“ или „Сава“ на Управление III на ДС – Военно контраразузнаване, на Окръжно управление на МВР – Варна, както и на Първо главно управление – Разузнаване.

През 2015 г. Каракачанов коментира разкола между Доган и Лютви Местан, последният действал още като агент “Павел” от ДС, в интервю за “Фокус”. В становището си депутатът от ВМРО застана на страната на ДПС и обяви Доган за бранител на българските национални интереси от Анкара.

Анализът на Доган е много точен – че Европа е безхарактерна и не може да има силна собствена политика, тъй като самата Европа няма въоръжени сили, а НАТО се превърна в един инструмент на американската външна политика.”

Дословни опорни точки, които успешно налага антидемократичната пропаганда в България и нейните основни разпространители през последните 3 години.

Изглежда единственият псевдопатриот, който няма да получи пост в това правителство, е Волен Сидеров, защото министър на икономиката ще бъде… Валери Симеонов.

Валери Симеонов също косвено е изразявал симпатии към ДПС. По-конкретно това е ставало в общото им желание да блокират съдебната реформа.

През юли 2015 г. Валери Симеонов застана на страната на ДПС при приемането на конституционните промени, които бяха част от съдебната реформа. Когато тогавашният председател на ДПС Лютви Местан предложи да се създаде “исторически компромис”, или – с други думи – реформата да бъде “опраскана”, Валери Симеонов бързо застана зад промените “в името на интересите на България”.

По думите на Симеонов в проекта на ДПС имало “минимални разлики” и заяви, че дори реформаторите да не приемат “компромиса”, то той ще приеме проекта на ДПС:

Още на второ четене ще влязат отхвърлените от ДПС предложения, ако не ги внесат реформаторите, ще ги внесем ние.

Разбира се, няма как да не припомним и войната, която Валери Симеонов патриотично води с всички българи в чужбина, като упорито се опитва да ги лиши от конституционното им право на глас.

Лиляна Павлова няма да бъде министър на регионалното развитие и благоустройството. Цацаров взе жертва. В най-добрия случай Павлова ще бъде вицепремиер без портфейл. Много е вероятно министър на регионалното развитие и благоустройството да стане вместо нея… Николина Ангелкова.

Точно преди балотажа на президентските избори през 2016 г. правителството на ГЕРБ, в което Лиляна Павлова бе регионален министър, скандално форсира обществени поръчки, сред които бе и проектът за въвеждане на национална тол-система и електронна винетка с прогнозна стойност от 200 млн. лева без ДДС – една от най-големите обществени поръчки в страната, ако не и най-голямата.

Скандалното беше в срока за подаване на оферта за осъществяване на такъв сложен проект от стратегическо национално значение за транспортната и пътната инфраструктура, икономиката и финансите, определен от възложителя в лицето на АПИ на… една седмица. Друго скандално бе, че според много и различни информации поръчката се подрежда, така че да бъде спечелена от Делян Пеевски и Васил Божков. След като публикувахме тази информация, мистериозно си подаде оставката тогавашният председател на управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) към Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) г-н Лазар Лазаров. Изтъкна, че го прави “по лични причини”.

В самия край на годината – на 29 декември 2016 г. – точно между коледните и новогодишните празници, възложителят реши за пореден път да рестартира поръчката и да обяви краен срок за подаване на оферти до… 5 януари 2017 г. – цели 3 (три) работни дни, в които се дава възможност на участниците да реагират. Това, разбира се, противоречи на основополагащите принципи на закона – публичност и прозрачност, равнопоставеност и липса на дискриминация, и свободна и лоялна конкуренция.

Бързата реакция на един от участниците в конкурса да обжалва решението за рестартиране спря отново процедурата. Междувременно обаче новоизбраният президент Радев публикува мнение по отношение на възобновяването на поръчката и скандалния краен срок. АПИ побърза в първия работен ден на 2017 година да публикува официална позиция, а премиерът Борисов (в оставка) задължи подчинената си Лиляна Павлова лично да обясни на Радев, че всичко в поръчката е наред. Това, разбира се, не отговаряше на истината и всъщност в предоставената от Павлова информация имаше сериозна некоректност по отношение на начина на обявяване и провеждане на поръчката.

След парламентарните избори през 2017 г. и разразилия се скандал, наричан “ЦУМ-гейт” за срещи между Сашо Дончев, Георги Гергов и Сотир Цацаров, прокуратурата внезапно започна да извършва проверки за това дали са незаконно изразходвани 51 млн. лв. за АМ “Марица”. Същевременно тръгнаха разследвания срещу КЕВР и АПИ, която отговаря и за скандалната поръчка за тол-система.

Тук е мястото да припомним и един факт, на който рядко се обръща внимание. Бившият шеф на АПИ, който беше такъв от първия кабинет на Борисов, е освободен от длъжност през октомври 2013 година, след като цели девет месеца преди това премиерът е подал оставката на правителството. Ценният експерт на ГЕРБ Лазаров напуска правителството на Орешарски в разгара на протестите срещу коалицията между БСП и ДПС, подкрепяна от руските националисти от “Атака”. По това време десетки хиляди българи, мнозина от тях привърженици на ГЕРБ, търкат подметки по жълтите павета на София и големите градове и се опитват да принудят с протестните си действия министър-председателя да подаде оставка. Къде мислите, че намира уютно работно място след октомври 2013 г. Лазар Лазаров? Отговорът е наглед изненадващ – става главен директор на „Международен панаир Пловдив“ АД! Последното дружество се контролира от Георги Гергов, шеф на градското и областното ръководство на БСП (в един период, даже и едновременно!), впоследствие и ключов член на Изпълнителното бюро на БСП, след като дава рамо на Нинова да стане председател на Столетницата. Гергов е и собственик на ЦУМ, близък приятел и “масонски брат” на Цацаров. Контролът върху панаира е придобит по доста съмнителен начин, както свидетелстват журналистически разследвания. Докато Лазар Лазаров е главен директор на „Международен панаир Пловдив“ АД, той всъщност се занимава с продажбата на друг ключов актив на Гергов – “Пътища Пловдив” АД. Компанията е продадена на станалата анекдотично известна строителна фирма “Агромах”, чийто “почерпен” шеф, Методи Бачев, на тържество на площада в симитлийското село Черниче през миналата година каза, че кметът на Симитли Апостол Апостолов е “имал сексуален контакт” с премиера Бойко Борисов. Лазар Лазаров е свършил работата си при Гергов и може да се завърне като председател на УС на АПИ през есента на 2014 година в кабинета “Борисов 2”. Време е и за възхода на пътностроителната фирма “Агромах”, която само в периода 10.09.2014 г. – 04.04.2016 г. сключва договори за възлагане на обществени поръчки на обща стойност от 293 790 785 лева. Ако ви трябва дефиниция на “задкулисие”, имате я по-горе!

Очевидно е, че няма как, ако подчиненият на Лиляна Павлова шеф на АПИ е разследван, тя самата да оглави министерството, в чийто ресор са се извършвали тези нарушения. Така Сотир Цацаров не само взе свидна жертва на Борисов в ключов момент, но и му показа #КОЙ командва парада и на това управление. Още едно потвърждение, че този пост може да заеме бившият министър на туризма Николина Ангелкова е фактът, че така или иначе нейният бивш портфейл – туризмът – е обещан вече на псевдопатриотите.

Във второто правителство на Борисов Ангелкова стана известна с това, че обяви как “руснаците са сред най-многобройните чуждестранни туристи в българските летни курорти и за нас като администрация е много важно да създадем най-добрите условия и да стимулираме повече техни пътувания към страната ни.  В началото на 2016 г. нейното ведомство създаде специален номер, на който всеки руски турист може да получи информация на цената на един градски разговор за всичко, което го интересува, касаещо престоя му в България.

Специалните ѝ грижи за руските туристи обаче по никакъв начин не кореспондират с данните на Националния статистически институт, според които руските туристи, посетили страната ни, се нареждат едва на седмо място от всички чуждестранни туристи в България, или около 5% от всички през 2015 година.

Освен това Ангелкова направи и няколко култови изказвания като министър на туризма през изминалата година.


Източниците на „Терминал 3“ споделят също така, че министър на външните работи ще бъде Екатерина Захариева, която през годините бе зам.-министър на регионалното развитие в първия кабинет на Борисов, главен секретар на администрацията на президента Росен Плевнелиев, негов началник на кабинет, вицепремиер и министър на регионалното развитие в служебните кабинети на Марин Райков и Георги Близнашки и замени като министър на правосъдието Христо Иванов във второто правителство на ГЕРБ, РБ и АБВ, с подкрепата на ПФ.

Кристиан Вигенин оглавява Комисията за контрол на европейските въпроси и контрол на еврофондовете (КЕВКЕФ).

Когато става въпрос за сектор “Външна политика”, трябва да отбележим и политическата сделка между двете най-големи парламентарни групи в Народното събрание, която дава на БСП парламентарната Комисия за контрол на европейските въпроси и контрол на еврофондовете (КЕВКЕФ). Това означава, че ГЕРБ се отказва от привилегията да отговаря за парламентарното измерение на председателството на Европейския съвет и я предоставя на БСП. ГЕРБ вероятно си запазва измерението на председателството само в изпълнителната власт. Най-вероятният председател на КЕВКЕФ е безспорно Кристиан Вигенин от БСП.

Друго сигурно име в новото правителство е това на Теменужка Петкова, която отново ще заеме позицията на министър на енергетиката. Наскоро тя и Бойко Борисов проведоха съвместна среща с Радан Кънев и Трайчо Трайков като представители на предизборната коалиция “Нова република”, след която излязоха с обща позиция по казуса на “Газпром” в Европейската комисия. Съгласно изявлението България ще удължи срока, в който трябва да изготви становището за предоговаряне на цените на природния газ с руския енергиен гигант. След срещата Трайчо Трайков заяви, че има пълно съвпадение между ГЕРБ и предизборната коалиция “Нова република” за това какво трябва да е становището на България за споразумението с “Газпром”.

При цялата тази рокада в последните дни естествено остава министър на правосъдието да бъде … Цецка Цачева.

Като кандидат за президент Цецка Цачева доведе до първата загуба на национални избори в историята на ГЕРБ и след това дори не успя да стане народен представител в настоящото Народно събрание, тъй като беше изместена с преференции от третия и от четвъртия в листата на ГЕРБ в Плевен. 

Но за тези, които се надяват съдебната реформа да продължи, може да припомним думите на Цачева, която от Пекин обяви съдебната реформа за завършена.

 

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.