SHARE

ЕС удължи с още 6 месеца индивидуалните санкции срещу граждани и фирми в Русия заради незаконното анексиране на Крим. Тъй като Съветът на ЕС приема решенията за  санкциите  с единодушие, то това  означава, че и  служебното правителство, назначено от Румен Радев, е  дало своето съгласие.

Нито от “Дондуков” 1, нито от “Дондуков” 2 ще чуете нещо по този повод – тишина. Миналата седмица Румен Радев се оправдаваше, че не приветствал СЕТА, въпреки че така гласува на заседание  на Европейския  съвет. Очевидно му става все по-трудно да обяснява защо действа против поетите си предизборни обещания.

Румен Радев превърна темата за отпадането на санкциите срещу Русия в една от  основните му позиции по време на предизборната кампания. Днес БСП отново я поставят на дневен ред, като по сутрешни блокове Корнелия Нинова ридае защо “българските краставички” не могат да  стигнат до Русия.

Санкциите не вредят на българската икономика, но нанасят тежък удар върху руската – за трите години, в които действат санкциите, руската държава е изгубила близо $120 млрд., или почти една четвърт от своя резерв. България не само е една от най-малко засегнатите страни от контрасанкциите, но и абсолютната стойност на намалението на износа към Русия е пренебрежимо малките 0,6%.

Въпреки това първата работа на Румен Радев като президент бе да отиде в Брюксел и да иска отпадането на санкциите  срещу Кремъл. Днес обаче правителството му ги подкрепи.

И не съществува подобно нещо като “мълчаливо съгласие”, както се изрази Тома Биков от ГЕРБ по повод действията на служебния кабинет. Страните или си дават съгласието в Съвета на ЕС, или не – правителството съвсем явно е гласувало за удължаването на санкциите до 15 септември 2017 г. 

БСП продължава със своята проруска реторика, като Корнелия Нинова още по-самоотвержено заявява, че ще  блокира налагането на санкциите. Навярно съвсем скоро Румен Радев отново ще се присъедини към това говорене с оправдания  защо така е гласувало правителството и как всъщност той винаги е бил против санкциите.

Тази реторика обаче е опасна. Тя захранва антиевропейските настроения и подменя темата за мястото на България в ЕС с някакво “патриотично” биене в гърдите кой пръв ще се скара на Брюксел и прегърне Путин.

България наистина трябва да има активна роля в ЕС – само ако можеше това да се случва по важните теми като бъдещето на Европа, приемането ни в еврозоната и т.н., а не темата “Брюксел” да се изчерпва с опасна антиевропейска демагогия.