SHARE

Премиерът даде своя своебразен отчет за първата година на управление с патриотите в интервю за „Нова“. И макар множество теми (и крилати мисли) да станаха достояние от разговора, то едно от посланията, на което се обърна малко внимание, бе реакцията на Борисов за доклада на Държавния департамент на САЩ.

В доклада е отправена остра критика, подкрепена с изреждането на множеството скандали през последната година – манипулация на общественото мнение през медийни рупори; използване на силите на реда за упражняване на натиск над опозицията; изборни манипулации; корупция и неефективни закони за справяне с нея; пристрастна съдебна система и произволни арести и противоконституционална специална прокуратура.

Как отговори Борисов на тези критики? 

“Aко българският парламент напише доклад за САЩ, то ще излезе, че те са най-тъмната страна. По цитати на президента Тръмп, който викаше, че страната е затънала в корупция.”

Оставяме настрана, че аналогията щеше да бъде правилна, ако Борисов бе казал, че българското външно министерство ще напише доклад за САЩ – а не парламентът (все пак премиерът обърка бившия държавен секретар Джон Кери с холивудския актьор Джим Кери). 

По-важен е моралният еквивалент, който се поставя между българското правосъдие и случаващото се в САЩ – теза, която се развива в някои близки до управлението среди от известно време. 

В САЩ в този момент се води разследване срещу президента и най-близките му съветници. Оказа се, че въпреки опита на Тръмп да спре разследването, като уволни директора на ФБР, това е невъзможно. И наместо да бъде спряно разследването, срещу президента се изправи екип от изключителни професионалисти, разбивали мафиотските фамилии в Ню Йорк, разследвали световни корупционни афери и манипулиращи корпорации, водени от специалния прокурор Робърт Мълър. 

Само за пример – донът на една от петте нюйоркски фамилии – Бонано – поръчва поне два пъти главата на прокурора Грег Андрес – днес донът е в затвора, а Андрес е част от екипа на Мълър. Друг от прокурорите, Андрю Уайсман, води над 25 дела срещу членове на фамилиите Дженовезе, Гамбино и Коломбо. А ако помните финала на “Вълкa от Уолстрийт”, в който ФБР агенти претърсват офисите на фирмата на Леонардо ди Каприо, то в истинската история Кейтлин Фрийни е прокурорът, който води претърсването и делото срещу фирмата за финансови манипулации. 

Всички те са част от разследването срещу американския президент. Така реагират институциите на САЩ, когато някой се опита да спре тяхно разследване. 

“Департаментът по правосъдие няма да бъде изнудван”, заяви само преди дни зам. главният прокурор Розенстайн, срещу когото роптаят верни на Тръмп републиканци. Каква е причината въобще Розенстайн да упражнява контрол над разследването срещу президента? Главният прокурор си направи отвод, тъй като е замесен в скандала. 

И случващото се в САЩ изобщо не е насочено единствено и само срещу Тръмп. Точно по време на изборите бе разследван кандидатът на Демократическата партия Хилъри Клинтън.  Същият директор на ФБР, когото Тръмп уволни, тъй като бил нечестен към него, преди това – две седмици преди вота в САЩ – обяви, че възобновява разследването срещу Клинтън. 

Последните събития в Америка доказаха именно обратното – в САЩ има институции с дълбоки традиции, а всеки по веригата е отговорен за това да следи за върховенството на правото.

Така републиканският президент, чийто републикански главен прокурор си направи отвод, е разследван от специален прокурор – републиканец, назначен от зам. главен прокурор – републиканец, по разследване, водено от директор на ФБР – републиканец. 

Само си задайте въпроса кога за последно Сотир Цацаров си е направил отвод по някое дело? Как при положение, че има данни за намеса на Русия в президентските избори в България през 2016 г., до ден днешен не е започнало дори разследване по въпроса? 

По-нататък шоупрограмите със зрелищните арести на районни кметове дори няма смисъл да бъдат обсъждани. Наскоро бе претърсен офисът на адвоката на Тръмп – Майкъл Коен: 

„Не съм радостен, че жилищата и офисът ми бяха претърсени, но ще ви кажа, че агентите на ФБР, които извършиха обиска, бяха изключително професионални, любезни и уважителни и им благодарих накрая“, казва Коен пред CNN.

Ако ще правим аналогии със САЩ, да разказваме ли как се развиха нашите акции? 

За съжаление, българските управляващи – отказали се от сказанията за съдебна реформа, сега се впуснаха в приказки как “ми то навсякъде е така”. 

Да, място за сравнение има между България и САЩ – за да се види крещящият контраст между това как институциите там работят както срещу кандидат на демократите по време на демократ президент, така и срещу републикански президент от републиканска администрация. Трябва да се открои как се съблюдават принципи в САЩ, а не се работи на принципа на шуробаджанащината, как прокуратурата отглежда кадри, които не се страхуват от никого, как въпреки всичко акциите се извършват с уважение към заподозрения. И как въпреки натиска всеки осъзнава своето място в историята и нуждата да запази върховенството на закона в своята страна. 

И точно затова на Доналд Тръмп не му остава нищо друго, освен да роптае в Туитър, защото срещу него работи система, която не може да бъде срината дори от най-влиятелния човек в света. 

По същия начин на Бойко Борисов не му остава друго, освен да роптае срещу докладите, защото реформа, вече всички разбраха, няма да има. 

SHARE