SHARE

Първият ден на Европейския съвет в Брюксел премина в обсъждане на заплахи – от една страна, химическата атака в Солзбъри, за която Британия обвини Русия, а, от друга, възможната търговска война със САЩ. Разговорите са продължили до 2 часа след полунощ.

През целия ден имаше намеци от лидерите и комисарите, че няма да имат реакция към новите мита на САЩ за стомана и алуминий, преди да видят дали някой няма да разубеди американския президент в последния момент.

Така се и случи. Макар за Тръмп денят да премина с поредни ключови напускания от Белия дом, то между всичките скандали се прокрадна и новината, че ЕС засега е изключен от високите мита заедно с Австралия, Аржентина, Бразилия и Южна Корея. Но страната, която не е изключена, е Китай и навярно това ще е повод за сериозни сблъсъци между Вашингтон и Пекин в следващите дни.

Тръмп все пак обяви загадъчно, че: „Тепърва започваме с Европейския съюз, защото те наистина изключват страната ни до голяма степен. Те имат бариери, за да търгуват с нас, но ние не може да търгуваме с тях, те имат силни бариери, много високи мита. Ние нямаме. Не е честно.“

Каквото и да значи това, европейските лидери казаха, че ще обявят позиция за САЩ чак в петък, макар засега да се очертава щастлив завършек.

И ако със САЩ нещата несигурно вървят към успокоение, то с Русия напрежението ескалира.  

Лидерите на ЕС се съгласиха да отпратят посланика на Русия за ЕС обратно в Москва, но… само за четири седмици.

В общата си декларация лидерите на ЕС обявиха, че е „силно вероятно“ Русия да стои зад атаката с химическо оръжие срещу двойния агент Сергей Скрипал, засегнала над 20 души в Солзбъри, Великобритания.

Според всички тях: „няма друго разумно обяснение“.

Но както в други политически епизоди (като например санкциите срещу Русия), някои лидери гласуват по един начин, а пред камерите говорят друго.

Така гръцкият премиер Алексис Ципрас, на който Путин лично е звънял вчера, преди да гласува с колегите си по един начин изрази дълбоко съмнение пред обектива какво се е случило.

Друг герой, и то не кой да е, а председателстващият Съвета на ЕС Бойко Борисов, също имаше размисли по темата. 

Преди Борисов да се подпише, че „няма друго разумно обяснение“, то премиерът и председателстващ Съвета на ЕС  разви пред журналисти следния криминален трилър:

„От една страна, много е плоско, много е видно, много брутално, много насочващо. В един момент, в който някой казва, че това би бил интересът на президента Путин да си вдигне избирателната активност. Не мисля, че имаше човек в света, който се съмняваше, че Путин ще спечели изборите. И на Запад, и на Изток. Още повече че ако е вярно това, което казват, че той може да повлияе на изборите в Съединените щати, би било за него детска игра да го направи със своите избори. Нали така?“ 

„Аз съм мнителен човек. Когато знаем кой е – тогава ще го коментираме“

Имаме само един проблем. Знаем кой е.

Британските власти са представили лабораторен анализ, който е категоричен, че нервният агент, който е използван при атаката, е от семейството на химическите оръжия, разработени в СССР. Русия също така има история с поръчаните от държавата убийства, Сергей Скрипал е преследван от властите в Русия, а последващото нежелание на Кремъл да си сътрудничи с Лондон ясно показва, че те имат какво да скрият в архивите на заводите за химическо оръжие в Русия.

Неслучайно попитахме още в първите дни след атаката къде е реакцията на Борисов за химическата атака срещу Британия?

Най-сетне я видяхме. На Европейския съвет тя е с всички останали лидери, но пред камерите Борисов застава до малцината европейски лидери, които не смеят да осъдят Русия.

И докато други като полския и ирланския премиер ще изключат руски дипломати, то Борисов застава до крайнолевите Алексис Ципрас и британския лидер на опозицията Джеръми Корбин – компания, която сигурни сме не му допада особено.

 

SHARE