SHARE

“Преформатиране. Най-доброто от Борисов” – това шоу гледахме вчера. Очевидно е, че премиерът е изнервен. А защо ли?

  • Вероятно някой му е казал, че напрежението сред народонаселението заради неработещия парламент, който от своя страна е играл шоуто “Най-доброто от НС” цял сезон, а може би дори два, ще се отрази зле на и без това късно стартиралата предизборна кампания. А проблемът с късите предизборни кампании е, че няма време да се забрави лошия вкус от кофти грешките. Всички грешат, дори и “бащицата” и “майка му”.
  • Вероятно някой му е казал, че това, което това НС сътвори като Изборен кодекс, поставя под съмнение легитимността на избора на държавен глава. Вероятно на неговия държавен глава и това вещае траен хаос.
  • Вероятно посредническата роля между Русия и Турция от едната страна и ЕС и САЩ от другата не се разви според очакванията му и резултатът е фиаското, което претърпя с избора на шеф на ООН, което също се отразява негативно върху и без това късата предизборна кампания, в която няма време да се забрави лошият вкус от кофти грешките.
  • Вероятно след обявяването на дългоочаквания кандидат на ГЕРБ масовото разочарование го удари като вълна, защото кандидатирането на “майката на нацията” не произведе очаквания от тях бомбастичен ефект, който да ги изстреля в космоса, и вероятно това си личи по първите проучвания, каквито партията задължително прави и които няма да сподели с широката общественост.
  • Вероятно просто в този ден му е било криво.

А може и нито една от тези вероятности да не е вярна. Въпросът е: Има ли всъщност значение?

Така или иначе Борисов реши, че не Цачева е в кампания, а той. И направи показно в това, което той най-добре може – да унижи припознатите от него за най-отявлени съперници, като по този начин навреди на тяхната кампания за президент. И ги отнесе като куцо пиле домат. Започна с демонстрация на сила в Народното събрание. Трябва да се знае кой кара влака. Без значение дали спира обществени поръчки, без да има правомощия, кадрува в съдебната система, без да има правомощия, или разпорежда на Народното събрание да работи по 24 часа, както Министерския съвет… „Разделение на властите по Борисов“ му се казва. Нацията има нужда от стабилност и твърда ръка. Така той си ги представя нещата. Не му стигна демонстрацията в НС и свика спешно, разширено, оперативно съвещание на МС. Където шоуто имаше повторение.

Това, което Борисов не може да разбере, е, че колкото и да ни показва с какви хора работи, ние това много добре го знаем. И то не отсега. Знаем го още от „трика“ в следизборната нощ, от „историческия компромис“ за провала на съдебната реформа и малодушната подкрепа, която РБ постоянно коленопреклонно засвидетелства за собственото му управление, фалирало в мига, когато започна и спои собствената му прегръдка с корпулентните тела на Пеевски и Цацаров. Борисов имаше исторически шанс да се еманципира от модела #КОЙ във второто си издание, а самият РБ имаше исторически шанс да се еманципира от самия Борисов. Да, ние много добре знаем, че това е времето на проиграните исторически шансове и ние много добре знаем какви хора са се събрали в това управление. Участващите в НС уж опозиционери, участващи в коалицията, участваща в управлението, не правят изключение.

Това, което Борисов пропуска, е, че тези избори са мажоритарни. Или поне възможно най-мажоритарните по тази територия. И да, на тези избиратели, които ще гласуват за Трайчо Трайков им е дошло до гуша от това да гласуват с отвращение, но след вчерашното шоу тяхното отвращение от това, което имаме като ГЕРБ, е още по-голямо. Тези хора вероятно никога няма да подкрепят РБ повече в живота си, но това не е заради демонстрацията вчера. Това е, защото това е най-умната и най-критичната част от населението и те са преценили доста добре и това, което имаме като Кунева, и това, което имаме като Лукарски, и това, което имаме като Москов, и това, което имаме като Ненчев, и дори това, което имаме като Радан Кънев… Но в същото време Борисовото послание “целият свят е в л*йна, а само аз съм в бяло” и „ще разтуря седянката“ не отговаря на действителното състояние на клетата територия, управлявана от ГЕРБ трайно и най-дълго като т.нар. “дясна политическа формация” в най-новата ни история. Защото нали той кара влака?! Все някога ще се наложи и той да си изпие горчивата чаша от всички компромиси, както и всичките му партньори в това престъпление – властта заради самата власт.

Без да иска, Трайчо Трайков излезе с един бял костюм повече след вчерашните кални борби по върховете на същата тази омерзителничка власт. Дали обаче той ще успее да се еманципира деликатно от “своите”, е въпрос отново на твърде късата кампания, която си тече.

SHARE
Ивет Добромирова, експерт по публични комуникации, с дългогодишна кариера като журналист в БНТ.