SHARE

Един призрак броди из Европа – призракът на бежанците. Тази неделя в Унгария се проведе референдум дали страната да приеме квотния принцип, предложен от Европейската комисия, за разпределение на бежанци. Повече от година ЕС не може да приеме обща имигрантска политика заради упорството на Виктор Орбан, че в Унгария не трябва да стъпва бежанец.

Според вас колко на брой са бежанците, които Унгария ще приеме спрямо европейските квоти? Отговорът е 1294 – не, не е изпусната цифра – хиляда двеста деветдесет и четири. Населението на Унгария е 9,8 милиона души, които заедно с останалите 500 млн. европейски граждани слушат от сутрин до вечер как ЕС не може да намери общо решение за бежанския поток, защото Виктор Орбан отказва да приеме 1294 бежанци в страната си.

За да проточи взимането на решение, “Виктатора” реши да свика референдум, на който да пита унгарците дали приемат квотното разпределение. Пред него имаше един проблем – за да има референдумът обвързваща сила, трябва повече от половината граждани да участват на него. За целта Орбан проведе най-мащабната кампания в историята на страната, и то с пари на данъкоплатците.

По данни на Human Rights Watch правителството е изхарчило 16 милиона евро за раздаване на агитационни материали и билбордове с надписи от сорта на “Знаете ли, че Брюксел иска да засели толкова нелегални имигранти в Унгария, колкото цял град?”. Все още не са оповестени разноските за кампанията, но изчисленията на Financial Times показват, че става въпрос за над 30 милиона евро от бюджета на Унгария.

30 милиона евро за 1294 бежанци и една година неразбирателство в ЕС. Но дори след цялата дандания и всяване на страх сметките на Орбан не излязоха. На рефендума 98,3% са отхвърлили квотния принцип, но, уви, до урните са се явили само 43,9% от избирателите. Така решението на рефендума не е обвързващо, а освен всичко останало се оказва, че за унгарците имиграцията не е най-наболелият проблем.

Тя е основно проблем за Орбан, на когото (другата) крайнодясна партия “Йобик” му диша във врата. Всъщност причината Орбан да произведе този рефендум е, че се опасяваше, че ако приеме квотния принцип, ще изгуби следващите избори, защото крайнодесните му привърженици ще отидат при набиращата популярност националистическа и антисемитска партия “Йобик”.

Въпреки резултата Орбан днес твърди, че е победител, Унгария няма да приема бежанци и ако се налага, ще измени унгарската конституция, така че референдумът да е валиден.

Това обаче няма особено значение. Квотното разпределение на бежанците в ЕС може и никога да не се състои, а комисията отдавна е насочила вниманието си към други инициативи за разрешаване на имигрантската криза, като създаването на европейска гранична и брегова охрана.

Изводът от този референдум е, че повече от половината население на Унгария не се е вързало на пропагандата и популизма, че хиляда бежанци представляват екзистенциална заплаха за една страна.

Това е добър урок и за един друг премиер, който прекара лятото, в което другите европейски лидери обсъждаха бъдещето на ЕС, в това да иска пари за охрана на границата. Който също така безусловно дава 600 млн. евро на „Росатом“ за два реактора, които подобно на бежанците джихадисти никой не е виждал. И който се опитва да скрие провалените реформи на кабинета си зад маската, че е закрилник на народа от бежанска инвазия и е посредник между Турция и ЕС, като често търси Путин по телефона.

Пред всички десни популисти стои една опасност – в желанието си да избегнат същинските проблеми чрез популистко и крайно говорене да отблъснат всички избиратели освен крайните националисти. Тогава те вече не са способни да взимат решения, защото на сцената излизат още по-радикални герои.