SHARE

В края на август всички се подготвят за задаващия се политически сезон до края на годината и затова и тази седмица продължават дипломатическите совалки между балканските страни. Но голямата новина е, че дългата политическа криза в Македония приключи и сега лидерите на страната се готвят за предстоящите избори за нов парламент.

Македония

Най-накрая лидерите на четирите основни политически партии в Македония постигнаха съгласие за дата на изборите – 11 декември. Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ, Зоран Заев от социалдемократите, Али Ахмети от ДСИ и Мендух Тачи от ДПА на 31 август постигнаха пълно съгласие за начина на провеждането и отразяването на изборите.

През септември ще бъде назначено служебно правителство, което ще бъде изградено на квотен принцип съобразно споразумението от Пържино от 20 юли, а обществената медия в страната ще има нов главен редактор.

На 20 юли в Пържино за първи път партийните лидери постигнаха някакъв прогрес благодарение на посредничеството на Европейския съюз и САЩ. Това се случи след повече от година на протести и политически хаос в държавата, които започнаха в началото на 2015 г., когато изтече информация, че правителството на ВМРО-ДПМНЕ незаконно е подслушвало 20 000 души от елита на държавата, сред които министри, опозиционери, журналисти и др.

Срещата на 31 август не мина и без спектакъл. Председателят на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски я напусна преждевременно, но увери медиите, че приема всички условия, но оставя останалите партии да се разберат за конкретиките. Груевски не искал да дава повод на социалдемократите да отлагат изборите и затова дал своето съгласие, въпреки че партията му “има забележки”.

Турция

Множество представители на Европейския съюз и НАТО ще посетят Турция в началото на месец септември. Това се случва, след като отношенията между Запада и Турция се влошиха след опита за преврат и извънредните репресивни мерки, които взе Ердоган в страната след него и след като постави ултиматум на Европейския съюз до октомври да отпаднат визите за Турция. На 1 септември с Ердоган ще се срещне председателят на Европейския парламент Мартин Шулц, а по-късно през седмицата това ще направи и върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини.

Междувременно министърът на вътрешните работи на Турция Ефкан Ала подаде оставка, като причините за неговото решение не се съобщават. За нов вътрешен министър бе назначен Сюлейман Сойлу, който заемаше поста на министър на труда и социалното осигуряване.

Turkish Airlines е увеличила полетите си до Москва до 11 на ден, предава изданието “Хюриет”. Така руската столица се превръща в най-голямата чуждестранна дестинация на компанията. Това стана възможно, след като на 28 август руският премиер Дмитрий Медведев премахна забраната за чартърни полети между Русия и Турция, която беше наложена след свалените руски самолети. Турската компания ще провежда по три полета от Истанбул, шест от Анталия и два от Анкара на ден към руската столица.

Гърция

Гръцката икономика все още не е набрала нужната инерция, за да излезе от рецесията. Това е мнението на гръцки икономисти въпреки прогнозите на правителството за икономическо възраждане през втората половина на годината, съобщава вестник Kathimerini. Според представените тази седмица правителствени данни оборотът на търговията на дребно е показал спад с 5,2% през юни, а летните месеци показали слаби резултати, които не могли да преобърнат негативната тенденция.

Проучване на Института за търговия и услуги към Гръцката конфедерация за търговия и предприемачество показва, че 53% от предприятията съобщават за спад на продажбите и само 14% за увеличение.

От своя страна гръцкото правителство е решенето да изпрати послание, че периодът на нестабилност в страната е приключил. На 9 септември Алексис Ципрас ще се срещне с лидерите на средиземноморските членки на ЕС – Испания, Португалия, Италия и Кипър, за да намерят обща позиция за бъдещето на ЕС и да бъде преодоляна политиката на финансови ограничения в съюза. 

Срещата е част от предварителните преговори за бъдещето на Европейския съюз след Brexit преди срещата в Братислава на всички 27 лидери на ЕС (без Британия). До момента позицията на Алексис Ципрас и гръцкото правителство е, че ЕС трябва да бъде по-солидарен и при завършването на икономическия и монетарен съюз дълговете на отделните държави членки да се превърнат в дългове на еврозоната.

Сърбия

Сърбия ще посредничи между лидерите на Босна и Херцеговина и автономната област Република Сръбска. От автономната област искат да проведат референдум на 25 септември за това дали да се обяви 9 януари за Ден на Република Сръбска. Датата е спорна, тъй като миналата година Конституционният съд на Босна и Херцеговина определи празника за противоконституционен, защото създава дискриминация на етническа основа. Но въпреки отказа на централната власт за провеждане на референдума, от Република Сръбска възнамеряват той да се състои.

По този повод сръбският президент Томислав Николич и премиерът Александър Вучич ще посетят Босна и Херцеговина на 1 септември, за да посредничат между централната власт и лидерите на автономната област.

Истерията по нова бежанска вълна продължава с пълна сила. Унгария ще изпрати три хиляди полицейски служители за охрана на границата ѝ със Сърбия и Хърватия. Според Будапеща над 100 имигранти се опитват на ден да достигнат Унгария нелегално и това налага засилването на полицейския контингент по границата с 3000 души. 

На снимката от ляво на дясно: лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, еврокомисарят Йоханес Хан и лидерът на СДМП Зоран Заев на една от първите срещи за постигане на съгласие от 15 юли 2015 г.

SHARE