SHARE

Херцогът на Единбург успяваше да шокира или зарадва обществеността с откровените си забележки.

Репутацията му да казва нещата в прав текст често води до противоречия, но въпреки това  пресата го определя като „национално съкровище“ заради неспособността си да ограничи импровизациите си, правейки забележки.

Ето и малко бисери на принц Филип:

„Британките не могат да готвят“ – във Великобритания през 1966 г.

„Вие с какво си правите гаргара – камъчета?“ – говорейки с певеца Том Джоунс след Кралското представление през 1969 г.

„Обявявам това за открито, каквото и да е то” – при посещение в Канада през 1969 г.

„Всички казваха, че искат да имат повече свободно време. Сега се оплакват, че са безработни ” – по време на рецесията от 1981 г.

„Ако има четири крака и не е стол, ако има две крила и лети, но не е самолет, а ако плува и не е подводница, кантонецът [жител на Кантон в Китай – бел. ред.] ще го изяде“ – в среща на Световния фонд за дивата природа от 1986 г.

„Това изглежда като спалнята на проститутка“ – при разглеждане на планове за къщата на херцога и херцогинята на Йорк в Sunninghill Parkпрез 1988 г. [Прин Андрю, за чията спалня става въпрос, по-късно бе свързан с покойния милиардер Джефри Ъпстийн, който бе обвинен в сексуални престъпления с жертви – малолетни момичета – бел.ред]

„Нямахме психолози-консултанти, които да скачат всеки път, когато някой стреля с пистолет, питайки – Добре ли сте? Сигурни ли сте, че нямате проблем? Току-що се справихте.” – Коментирайки Втората световна война и съвременните консултации за стрес за военнослужещите през 1995 г.

Как държите местните жители далеч от алкохола достатъчно дълго, за да преминат теста?“ – Към шофьор-инструктор в Обан, Шотландия, по време на разходка през 1995 г.

„Ако някой играч на крикет изведнъж реши да влезе в училище и да пребие до смърт много хора с бухалка за крикет, което той би могъл да направи много лесно, то тогава, ще забраните ли бухалките за крикет? – По повод призиви за забрана на огнестрелни оръжия след стрелбата в Дънблейн през 1996 г. 

„Изглежда, сякаш е инсталирана от индиец“ – сочейки към старомоден електрически трансформатор във фабрика близо до Единбург през 1999 г.

„Глухи? Ако сте близо до това, нищо чудно да сте глухи ”– на млади глухи хора в Кардиф през 1999 г., позовавайки се на училищната банда, която свири в стийл „дръм енд бейс“.

„Трябва да са луди!“ – Соломоновите острови през 1982 г., когато му е казано, че годишният прираст на населението е цели 5%.

„Вие сте жена, нали?“ – в Кения през 1984 г., след като приема малък подарък от местна жена.

„Ако останете тук твърде дълко, всички ще станете с дръпнати очи“ – за британски студенти в Китай, по време на държавно посещение през 1986 г.

„Вашата страна е един от най-известните центрове за търговия със застрашени видове в света“ – в Тайланд през 1991 г., след като приема награда за опазване на биоразнообразието.

„О, не, може да хвана някоя ужасна болест“ – в Австралия през 1992 г., когато е помолен да погали коала.

„Не може да сте от толкова дълго тук – все още нямате коремче“ – при британец в Будапеща, Унгария, през 1993 г.

„Не са ли повечето от вас произлезли от пирати?“ – на богат островитянин на Каймановите острови през 1994 г.

„Успели сте да не Ви изядат?“ – Намеквайки през 1998 г. на студент, който е пътувал в Папуа Нова Гвинея, че племената там все още са канибали.

„Reichskanzler“ [вместо правилното „Bundeskanzler“ – бел. ред.] – В Германия през 1997 г. той приветства германския канцлер Хелмут Кол на търговски панаир. Последният германски лидер, който използва тази титла е бил Адолф Хитлер.

„Прекалено си дебел, за да станеш астронавт“ – към 13-годишния Андрю Адамс, който казал на Филип в Салфорд през 2001 г., че иска да отиде в космоса.

„Иска ми се да изключи микрофона“ – измърморва по време на  Кралското представление през 2001 г., гледайки сър Елтън Джон да пее.

„Все още ли се замеряте с копия?“ –  към успешен предприемач от аборигенски произход в Австралия през 2002 г

„Приличате на атентатор-самоубиец“ – към млада жена офицер, носеща бронежилетка – Сторнуей, остров Луис, през 2002 г.

„Знаете ли, че сега има кучета, които помагат за анорексици?“ – към сляпа жена пред катедралата в Ексетър през 2002 г.

„В стриптийз клуб ли сте работила?“ – към 24-годишната жена, морски кадет, през 2010 г., след като тя му казала, че е работила и в нощен клуб. 

„Колко хора сте съборили тази сутрин с това нещо?“ – към Дейвид Милър, инвалид който използва скутер, за да се придвижва – март 2012 г., 

„Децата ходят на училище, защото родителите им не ги искат у дома“ – към  Малала Юсуфзай – пакистанска активистка, която оцеля при опит за покушение от талибаните след кампания за правото на момичетата да ходят на училище без страх – октомври 2013 г.

„Просто направи ш******а снимка“ – загубва търпението си с фотограф от RAF [Кралските военно-въздушни сили – бел. ред.] по време на събития за отбелязване на 75-годишнината от битката при Великобритания през юли 2015 г.

 „Изглеждаш недохранен“ – към пенсионер при посещение в дом за възрастни мъже “Charterhouse” през февруари 2017 г.

„Това терорист ли е?“ – пита, сочейки брадат мъж сред множеството в Сандрингам [Една от резиденциите на Короната, където обикновено кралското семейство празнува Коледа – бел. ред.] в навечерието на Нова година 2017.

„Питате ме дали кралицата ще умре?“ – отговор на въпроса кога принцът на Уелс ще наследи трона.

„Тя не се интересува от никого, който не пърди или не яде сено.“ – към принцеса Ан, която е и жокей, и отглежда коне.

Когато един мъж отвори вратата на колата за жена си, това е, защого или колата е нова, или жената“ – за брака.

Източник „The London Economic“

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.