SHARE

– Леброн Джеймс или Майкъл Джордан? – пита наскоро сгодилият се принц.
– Джордан! Въпреки че обожавам Леброн, но съм чигагско чедо – отговаря наскоро оттеглилият се президент на САЩ. 

– Арета Франклин или Тина Търнър? 
– Арета е най-великата!

– Рейчъл или Моника? (от сериала „Приятели“ – бел. ред.)
– Харесвам Рейчъл.
– ОК, няма да казвам това на Моника. 

– Хари или Уилям? 
– В момента? Уилям!

– Suits (сериалът където участва годеницата на Хари – бел. ред.) или The Good Wife?
– Suits очевидно.
– Страхотен, страхотен отговор!

– Цигари или дъвки?
– Вече дъвки, бейби.

Измина година откакто Барак Обама вече не е президент на САЩ и фактът, че досега не е давал интервюта, навярно говори много не само за проблемите в света, които ни остави неговата администрация, но и за желанието му да избегне да коментира неговия наследник в Белия дом.

И въпреки че наскоро сгодилият се принц – който му взима интервю за BBC Radio 4 – не засяга нито Тръмп, нито Русия, нито Сирия, то интервюто далеч не се изчерпва само с шеговити въпроси.

„Всички лидери трябва да намерим начин да създадем общо пространство в интернет“, каза Обама, че това е една от основните задачи пред света днес.

„Една от опасностите на интернет е, че хората живеят в коренно различни реалности. Те могат да бъдат вкарани в поток от информация, която подклажда техните предубеждения.“

Но за Обама отговорът не е да се цензура или контролира интернет, а да се намери начин хората да се върнат към офлайн комуникацията – „да се срещнат в кръчма, в храма, в квартала и да се опознаят“, където да разберат, че макар да имат противоположни политически възгледи, те имат много повече общо.

„Истината е, че в интернет всичко е симплифицирано и като се срещнеш с хората очи в очи, нещата са далеч по-сложни.“

За Обама е свършила епохата, когато хората се информират от три новинарски канала и получаваш що-годе една и съща информация. Опасността е, че сега мнозина са изложени на пропаганда, която ги поставя в паралелна реалност.

„Въпросът е как да използваме тази технология по начин, който да позволи множеството гласове и различията на мнение, но не води до балканизация на обществото, а позволява да се намерят допирните точки.“

Двамата с принц Хари възнамеряват да се посветят на проекти за търсенето на млади лидери, като по думите на Обама идва най-образованото и компетентно поколение, но и това, което има най-малко вяра в институциите.

„Едно от нещата, които искаме да направим, е да научим младите хора как се изграждат платформи за социална промяна“, казва Обама. „Те трябва да са наясно, че правенето на хаштаг не е само по себе си промяната. Това е мощно средство за повдигане на вниманието, но след това трябва да работиш на терен, всъщност да направиш нещо.“

 

 

30-минутното интервю с президента засяга още теми като глобалното затопляне, това, което американците очакват от него, и това как се чувства, след като е напуснал Белия дом.

„Мисля, че сега мога да се фокусирам върху дългосрочните проблеми по начин, по който като президент не можеш да направиш“, казва Обама за плановете си след края на мандата.

„Една от интересните истории, като напуснах президентството, бе да осъзная колко динамичен ми е бил животът.

Наскоро говорих с адвоката си и той каза: „Трябва да се видим с еди-кой си възможно най-скоро, защото трябва това да се направи.“

И аз казах „Окей, за утре става ли?“ и той ми отговори: „О, не, за да си направим среща ще отнеме поне две седмици.“

И аз трябваше да обясня, че там, откъдето идвам, „възможно най-скоро“ означава, че ако не направим нещо до половин час – някой умира.“

– Значи сега е по-лесно? – пита принц Хари.
– Да!
– Но как? 
– Фактът, че мога да се събудя и ако искам, да отделя време да си говоря с Мишел и да направя дълга закуска – мога да го направя. И това е страхотно. 

 

SHARE