SHARE

Датата е 26 април 2012 г. Румен Радев е заместник-началник на ВВС и отговаря за подготовката на летците, генерал-майор Цанко Стойков е командир на авиационната база в Граф Игнатиево. На тази дата се случва инцидент със самолет МиГ-29 УБ. Вследствие на грешки от страна екипажа се стига до унищожаването на самолета. Причината е грешка на пилота, която води до получаването на триене на допълнителния горивен резервоар на самолета до полосата за излитане, в резултат на което той се пробива и започва изтичане на гориво. При възпламеняването му се стига до пожар и в двата двигателя. Продължението е известно – летците катапултират и оцеляват. Самолетът е унищожен. За целия инцидент, довел до риск за живота на екипажа и до унищожаването на летателна бойна техника, отговорни и наказани няма. 

За всички, които говорят каква бойна авиация сме имали преди 1990 г., бихме попитали какво щеше да се случи в тези години с отговорните за полетите длъжностни лица? Убедено можем да твърдим, че в най-добрия случай те щяха да бъдат само пенсионирани. В “днешни времена” генерал-майор Цанко Стойков – тогава бригаден генерал, е изпратен военен аташе в САЩ през 2014 г. Румен Радев е произведен генерал-майор и назначен за командващ ВВС пак през 2014 г.

Годината е 2015 г. На 25 юли съгласно плановата таблица за полети на самолет РС-12 са планирани полети на пет обучаеми летци с един инструктор. При изпълнение на упражнение “кацане с имитация на отказ на двигателя” екипажът пропуска да пусне колесника на самолета. РС-12 каца по корем, вслествие на което са получени разрушаване и демформации на елементи от конструкцията, двигателя и винта на самолета.

Виновни и наказани отговорни фактори отново няма. Изненадани?

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.