SHARE

Мнозина ще се сетят за американската Fox News, след  нападението над вестника Шарли Ебдо на 7 януари 2015 г. в Париж, когато това беше медиата, която започна да твърди, че в Европа съществуват зони само за мюсюлмюни (no-go zones), в които властва шериатското право. Имало стотици такива във Франция и Великобритания, а Бирмингам, Англия бил превзет изцяло от мюсюлмани и там вече не стъпвал друг човек.

След като телевизията беше буквално масово осмята и освиркана за това, последва извинение от нейна страна. Но, това което остана незабелязано за нас, живеещите от тази страна на океана, е, че само два месеца по-рано, през ноември 2014г. , в щата Алабама се приема и забранява шериата с промяна в щатската конституция. Промяната е приета с рекордните 72% от гласувалите на референдума.

Щатът Алабама има 84% християнско население, а втората по големина религиозна група са атеистите с 6%. Очевидно, никой не е бил заплашен от навлизането и практикуването на шериатско право. Защо, обаче, населението на този щат е толкова наплашено от ислямска инвазия, че иска да прави конституционни промени?

Отговорът до голяма степен е в дългата кампания на Fox News за насаждане на страх от исляма. Средствата и целите на медиата са добре познати и по българските ширини – подмяна на ценностите и  изкривяваване на реалността, така че в крайна сметка патриотизмът да бъде отвлечен, консерватизма – извратен, а у обществото да бъде насадено чувство на страх.

За разлика от руската пропаганда, обаче, Fox News е далеч по-успешен продукт. Това е най-гледаната телевизия в САЩ и основна платформа за републиканската партия. Този ѝ успех се дължи главно на един човек – нейният първи и до този момент единствен изпълнителен директор Роджър Ейлс. Човек, който е предопределил не малко избори в страната, който от години тласка републиканската партия към популистка и ксенофобска реторика и който без съмнение е един от най-добрите пропагандатори на нашето време.

Този четвъртък той напусна своето дете, след като бе замесен в няколко скандала за сексуален тормоз от бивши и настоящи служителки на медията. Но наследството на Роджър Ейлс вече е оставило трайни следи в американската политика.

През 1967 г. Роджър Ейлс е на 27 години и е изпълнителен продуцент на talk-предаването “Шоуто на Майк Дъглас” по националната NBC. Веднъж за гост на шоуто е поканен тогавашния кандидат за президент Ричард Никсън, който вече веднъж е загубил надпреватата за Белия дом през 1960 г. от Кенеди. След края на шоуто Никсън иска да си поговори с младия Ейлс и по думите на Ейлс този разговор е преминал по следния начин: “Срамота е, че човек трябва да използва трикове за привличане на вниманието като телевизията, за да бъде избран”, заявил Никсън, на което Роджър Ейлс му отговорил: “Телевизията не е трик. И ако си мислиш, че е ще загубиш отново.” Не след дълго, Роджър Ейлс е назначен за консултант на кампанията на Никсън.

Препоръката на Ейлс е Никсън да започне да провежда серия от предавания, в които да отговаря на въпроси от “публиката” (симпатизанти на републиканците), с които да се извая имиджа му на държавник. “Много хора мислеха Никсън за скучен. Гледаха го като онова дете, което носи чанта с книги, което в деня на своето раждане вече е било на 42 години. Ако другите деца са получавали футболни топки за Коледа, то Никсън е получил куфар и се е влюбил в него… Сега, като го дават по телевизията, веднага се появява друг проблем. Той изглежда смешно… За това тези предавания са важни: хората да забравят всички тези неща” казва веднъж Ейлс пред журналиста Джо МакГинис.

На изборите през 1968 г. Никсън ще победи, а Роджър Ейлс оттогава насетне ще започне да дава съвети на много републиканци за тяхното телевизионно присъствие и стратегия.

В своята книга от 1988 г. “Ти си съобщението” Ейлс пише “ако публиката те харесва, те ще ти простят всички грешки, които правиш. Ако не те харесват – може всичко да ти е точно в десетката и пак няма да има значение.”

След тази му победа следват години, в които Ейлс ще продължи да продуцира предавания като едно от най-големите ще е talk-шоуто на NBC “Утре”, в което ще си проличи вече запазената марка на Ейлс – на сериозните и злободневни теми на деня да се придава малко жълт акцент.

Освен като продуцент, той ще продължи да консултира и едни от най-влиятелните републиканци в политиката. Негови клиенти са били Роналд Рейгън по време на кампанията му за преизбиране, настоящият лидер на републиканците в Сената Мич Макконъл, бившия вицепрезидент Дан Куел и др.

Но кампанията, която ще го издигне на пиедестала на славата ще бъде тази през 1988 г., в която на него е поверено избирането на Джордж Буш-старши за президент. Тогава сп. Time го обявява за “Принцът на мрака на негативната кампания”. Тогава, Ейлс решава да пусне серия от реклами, в които напада опонентът на Буш-старши – губернатора Майкъл Дукакис – като го обвинява, че докато е бил начело на щата Масачузец, осъдени престъпници са излизали от затвора и са започвали да убиват и изнасилват отново.

С тази кампания Ейлс от задкулисен играч се превръща в макиавелна звезда, която наемат за консултация цигарени компании и конгломерати като General Electric. Освен това, Ейлс започва и сам да изгражда образа на политическо гуро, като дори издава настолната игра “Risky Strategy”, в която играчите водят предизборна кампания за Белия дом.

През 1995 г. отношенията между NBC и Роджър Ейлс се влошават и той напуска. Според договорите между медийната империя и Ейлс той не може за дълъг период от време да работи за CNN, Dow Jones и Bloomberg, но тогава един друг медиен магнат има свои собствени планове за новинарски канал. След като Ейлс напуска NBC, съдбата го среща с Рупърт Мърдок, който вече е изградил и наложил името Fox като телевизионна марка, но все още не е създал новинарски канал.

На 7 октомври 1996 г. стартира каналът Fox News с изпълнителен директор Роджър Ейлс. Времето е и благодатно, тъй като за следващите четири години от 1996 до 2000 г. Белият дом ще бъде стопанисван от демократ – Бил Клинтън, което позволява на Fox News да се позиционира като основен критик на властта и също така да привлече целия републикански елит в своята медия като им прави реклама. В годините на следващия президент Fox News отново ще получат златна възможност. След атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ основни теми стават тероризмът, войната, а оттам и любовта към родината. И това е сферата, която Ейлс узурпира и над която единствено надгражда. На друго бойно поле медията започва да говори за войната, която се води над християните от либерали и мюсюлмани и така спечелва сърцата на най-консервативните части на Америка.

Така Fox News се превръща в незаобиколим фактор в американската политика, а похватите на Ейлс служат за вдъхновение на много други, които се опитват да контролират масите чрез популизъм, страх и разделение. И макар днес бащата на този продукт да си отива, то децата на тази пропаганда са все още там, а един от тях е кандидат за президент на САЩ.