SHARE

Полски журналисти се обявиха срещу пропагандната машина на правителството във Варшава, насочена срещу Германия.

Редактори, коментатори и журналисти по инициатива на журналиста на Forbes Михал Брониатовски написаха отворено писмо, в което предупреждават за „невярна и агресивна антигерманска пропаганда, инициирана от полските власти“. Според тях „действията на управляващите в Полша силно напомнят на извършваната някога комунистическа пропаганда“.

Една от причините за тази реакция е изобразяването на лидерите на Германия и Европейския съюз в нацистки униформи на първите страници на медия, подкрепяща полското правителство, докато управляващите отправят обвинения срещу Германия.

Друг аргумент за писмото е заявлението на говорителката на полското правителство, че са планирани и промени в медийния закон, според които ще бъдат премахнати немските издателства от пазара в страната. Това е поредна промяна в тази област, след като правителството прие реформа, която поставя под въпрос свободата и плурализма на медиите в Полша.

Управляващата националконсервативна партия “Право и справедливост”  въвежда не само ограничаващи словото закони, но и системно поставя под въпрос спазването на принципите на правовата държава. Така например наскоро бе приета забрана, с която до голяма степен се забранява провеждането на протести на по-малко от сто метра от прояви, организирани от църквата или държавата.

Отворено писмо до журналистите и обществеността на Германия 

Скъпи приятели,

Партньорството и приятелството от последните години между Полша и Германия днес е застрашено от вълна на невярна и агресивна антигерманска пропаганда, инициирана от полските власти. Вълна, която напомня на комунистическата пропаганда, използвана през 60-те години в Полша.

На първите страници на подкрепяща полското правителство медия са изобразени настоящите лидери на Германия и Европейския съюз в нацистки униформи на фона на пейзаж от Втората световна война. Важни полски политици от управляващата партия обвиняват Германия, съюзник и приятел на Полша, в планиране на доминация и налагане на своята воля в Европа.

Говорителката на полската управляваща партия обвини Германия в намеса във вътрешните работи на страната по време на централната новинарска емисия по телевизията. Тя попита „Свободна страна ли сме или германска колония?“. Тя говореше за планирани промени в полския медиен закон, които ще премахнат немските издателства от медийния пазар в страната. Тя стигна толкова далеч, че заплаши директора на издателство Ringier Axel Springer със съдебно производство.

Скъпи немски приятели,

Ние знаем колко болезнени и несправедливи са тези лъжи и клевети. Уверяваме ви, че тези обвинения нараняват и нас, които защитаваме върховенството на правото и демокрацията в Полша. Въпреки че не сме отговорни лично за тази пропагандна кампания, на която ние също сме жертви, ви изпращаме извинение и разкаяние.

Подписалите това писмо са журналисти, коментатори и редактори в медия, която подкрепя демокрацията и върховенството на правото. Ние се възхищаваме на немското общество и неговата държава за oтношението, което демонстрират спрямо морала и демократичните стандарти, и за солидарността, която показват към тези, които биват преследвани.

Убедени сме, че по-голямата част от полското общество отхвърля антигерманската пропаганда, разпространена с болна вяра. Сигурни сме, че това няма да бъде повече от болезнен и позорен епизод в историята на полско-германското приятелство.

Общество на журналистите

По текста работи: Пламена Грозева

Снимка: Reuters/Kacper Pempel