SHARE

От Росен Иванов

Пореден протест на българите в Берлин – този път пред централата на Християндемократическия съюз. С възгласи на немски „Слепи ли сте?” и „Г-жо Меркел, защо си затваряте очите?” демонстрантите поискаха от управляващата партия, излъчила канцлера Меркел, да вземе отношение към ситуацията в България. С изявления на немски език, така че информацията за нередностите да достигне до политиците и обществото в Германия и респективно ЕС, протестиращите българи изтъкнаха причините за масовото недоволство в страната и извън нея. А именно: корупцията и липсата на ефективни присъди, злоупотребите с европейски средства, унищожаването на българската природа, цензурата в медиите… Информация за случващото се в родината ни и исканията на протестиращите съдържаха и брошури, с които се сдобиха работещи в централата на ХДС и граждани. „Християндемократическият съюз трябва да каже дали подкрепя свободата в България или корупцията”, призова участник в демонстрацията, като припомни аферата „Апартаментгейт”, падането на страната ни до 111-то в световната класация за свобода на словото, корупционни схеми, ощетили европейските данъкоплатци с милиони евро…

ХДС е популярен като „партията на Меркел”, след като именно тя го ръководеше последните две десетилетия. Той е част от Групата на ЕНП (Европейската народна партия) – най-голямата парламентарна група в Европейския парламент, към която от българска страна влизат представителите на ГЕРБ. Малко след началото на протестите у нас председателят на Групата на ЕНП Манфред Вебер заяви подкрепа към правителството на Бойко Борисов. „Каквито и да са политически действия, които подкопават независимостта на съдебната система и пречат на борбата с корупцията, ще подложат на опасност успеха на България в Европа и ще върнат назад конкретния напредък и подкрепата за България, които наблюдаваме през последните години“, отбеляза Вебер. Впоследствие редица западни издания излязоха с коментари, че ЕНП не взема отношение към случващото се в България, тъй като е заета със скандалите около ФИДЕС – партията на унгарския премиер Виктор Орбан е със замразено членство в групата, а повечето й представители настояват ФИДЕС да бъде напълно изключена. В обширен анализ за ситуацията у нас авторитетното немско списание „Шпигел” отбеляза, че „зад една проевропейска фасада българският премиер Борисов създаде авторитарен режим… но тъй като Борисов, за разлика от Виктор Орбан, не дразни външната политика, съмнителната вътрешнополитическа ситуация в България не е проблем в Брюксел”. 

Според протестиращите в Берлин тези данни остават неизвестни за членовете на ХДС, които биха променили позицията си, след като се запознаят с тях – което беше и целта на демонстрацията в четвъртък. Участниците в нея благодариха специално на всички протестиращи масово в родината ни и заявиха пълната си подкрепа към техните действия. Българската общност в Берлин продължава да настоява за оставката на главния прокурор Иван Гешев и на целия кабинет Борисов – участниците в протеста определиха смяната на няколко министри в т.нар. ремонт на правителството като „бягство от отговорност на министър-председателя”. 

Следващият протест в Берлин ще се проведе в неделя от 17:30 ч. пред сградата на българското посолство.

SHARE