SHARE

Няколко хиляди протестираха пред президентството в Белград в неделя, докато президентът Александър Вучич даде пресконференция, посветена на щурмуването на националния оператор RTS предишния ден.

Сблъсъци между протестиращите срещу правителството и полицията имаше в неделя пред сръбското президентство в Белград, където президентът Александър Вучич даде пресконференция по повод щурма на сградата на общественото радио и телевизия RTS, което се случи по време на протеста в събота вечер.

След като обкръжиха сградата на президентството, протестиращите и опозиционните лидери отново призоваха за оставката на президента Вучич, разрушиха огражденията за сигурност и се опитаха да влязат в сградата, но бяха спрени от полицията за борба с безредиците.

Сблъсъците бързо ескалираха. Полицията използва сълзотворен газ, за да се опита да разпръсне множеството. Насилието утихна, когато гражданите образуваха жива верига около президентството, блокирайки всички входове. Вътре в сградата президентът Александър Вучич заяви на пресконференция: „Държавата няма да ви позволи [на протестиращите] да застрашавате никого с насилие. Всеки, който участва в насилие, ще бъде държан отговорен“, допълни той.

Опозиционни лидери и активисти държаха речи от протестния камион. Те призоваха за предсрочни избори и оставки на президента Вучич, премиера Ана Бърнабич, говорителя на парламента Мая Гойкович и директора на RTS Драган Бухошевич.

Протестът в неделя бе организиран, след като на редовното седмично шествие „1 от 5 милиона” срещу правителството на Вучич в събота протестиращите нахлуха в RTS с призив за жив ефир, който да даде думата на лидерите на демонстрациите. Протестиращите бяха насилствено отстранени от полицията около 22:30 часа. Организаторите на шествията твърдят, че около 10 души са били арестувани за влизане в сградата на RTS.

Източник: Balkaninsight.com

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.