SHARE

Смъртта на залятата с киселина украинска активистка Катерина Ханджюк, бореща се с корупцията, доведе до масови протести и притеснение от европейските столици за ситуацията в Киев.

Ханджюк бе залята през юли с литър сярна киселина, довела до 30% изгаряния по тялото ѝ. Тя продължи да говори против корупцията от болничното легло и призова за разследване на извършителя на атаката. След 11 операции обаче Ханджюк не успява да оцелее.

Украинският президент Петро Порошенко призова нападателят да бъде наказан. Петима заподозрени са арестувани в хода да разследването, но засега не изглежда да е открит поръчителят.

Междувременно в страната се надигат протести. Няколко хиляди привърженици на Ханджюк се събраха пред сградата на вътрешното министерство в Киев и настояваха за справедливост.

В понеделник членове на Европейската комисия също настояха за пълно разследване на убийството.

Атаката над Ханджюк през юли дойде в деня, когато друг антикорупционен активист бе застрелян. Витали Олешко, ветеран от украинско-руския конфликт, бе застрелян с ловна пушка.

Подобни атаки показват големия натиск над борците с корупцията и са свидетелство, че старият корупционен елит продължава да се опитва да задържи контрол над страната.

Докато все още бе жива през септември, Ханджюк призова президента да окаже политически натиск.

„Толкова много души за толкова кратко време се разминаха безнаказано със знанието на полицията. Мисля, че трябва да настояваме за повече от Банкова [президентската администрация].

SHARE
Смислен прочит на събитията, които имат значение.