SHARE

Втора поредна вечер десетки хиляди души излязоха на протести в Белград и големите градове на Сърбия, изразявайки несъгласие с изборните резултати от неделя, когато настоящият премиер Александър Вучич спечели на първи тур президентските избори с 55% от вота.

Центърът на сръбската столица беше блокиран в понеделник и вторник вечерта, а протестиращите скандираха лозунги като „Не те искаме Вучич!“ и „Вучич е крадец!“.

Гражданското недоволство беше организирано чрез фейсбук, а водещото съобщение в събитието е „Първата битка във войната за по-добро бъдеще започва сега“. Протестиращите планират да излизат на демонстрации във всяка от идните вечери, като голямата цел е в събота да се организира възможно най-масов протест.

vidovdan.org

Основната причина, която надигна недоволството, беше общото съмнение, че Вучич и партията му са си послужили с изборни измами, за да си осигурят победа още на първия тур. Отделно от това заемащият премиерския пост от 2014 г. Вучич е обвиняван в това, че гледа на държавата като на своя собственост и разширява все повече личната си власт.

Според материал на „Дойче Веле“ работни места и обществени поръчки в Сърбия биват разпределяни  само след изрично одобрение на властващата Сръбска прогресивна партия, а медиите в страната се използват като „пропагандно оръжие“ срещу противници на властта. Междувременно икономическата обстановка се подобрява твърде бавно – според прогнози на Международния валутен фонд БВП на глава от населението в Сърбия през 2016 е бил 14 226 долара, чувствително изоставащ в сравнение с членуващите в ЕС България (20 116 долара) и Хърватия (22 415 долара). Това води до намаляване на пенсиите, докато десетки хиляди млади  сърби решават да напуснат страната в търсене на по-добри възможности.

Снимка: vidovdan.org

„Терминал 3“ разговаря по темата с един от участниците в сръбските протести – Милица Милосавлевич. Милица е на 23, студент по психология и живее в Нови Сад.
– Разкажи ни повече за целите на този протест. Какво ви изкара на улицата спонтанно и толкова масово?

– Основната цел на протеста е да покажем несъгласието си с обявените  резултати на президентските избори и със самия изборен процес. Все още липсват конкретни искания, но смятам за изключително важен факта, че хиляди предимно млади хора от цяла Сърбия показват солидарност и изразяват заедно гражданска позиция. По този начин доказваме, че гласът ни има значение след години на мълчание и отстъпление.

– Как се организират демонстрациите?

– Всичко започна със събитие във фейсбук, което беше създадено още в изборната нощ, когато първите данни за победа на Вучич станаха известни. Организацията продължава да се случва основно през социалните мрежи и засега липсват формални лидери или организации, които да застанат за протеста. Разбира се, в медиите веднаха се появиха множество спекулации, но това не е нещо ново – наблюдаваме го от години при подобна гражданска активност не само в Сърбия.

– Как очакваш да се развият събитията в следващите дни, имайки предвид факта, че медиите в Сърбия вече започнаха „черна“ кампания срещу протестиращите?


– Тук всички сме наясно, че 90% от сръбските медии са корумпирани и манипулативни. Гражданите, които знаят как да търсят истината, не вярват на лъжите, че протестиращите са хулигани, наркомани и т.н.  Виждате, че става въпрос за хиляди хора, излезли по собствена воля да защитят кауза, която смятат за важна. Протестите са мирни – не искаме да рушим градовете си, искаме да ни чуят. Не мога да кажа как ще се развият събитията оттук нататък, но знам, че на всички ни е дошло до гуша от ставащото в страната и ще останем на улиците толкова, колкото е нужно.

vidovdan.org

Заглавна снимка: vidovdan.org

SHARE
Магистър по "Европеистика с фокус върху източна Европа" от Амстердамския университет, независим анализатор и преводач.