SHARE

Предприемачите в България вече имат още един стимул да развиват своите успешни проекти – за пръв път у нас през октомври ще бъдат връчени наградите на българския клон на Глобалния предприемачески мониторинг. Призовете ще се присъждат на човек, екип или организация, които имат положително въздействие върху предприемаческата екосистема в страната.

Церемонията по награждаването ще се проведе на 3 октомври 2016 г. като част от първата годишна конференция на „GEM България“ 2016, на която „Терминал 3“ е медиен партньор.

Глобален предприемачески мониторинг (GEM) е най-обхватното проучване на предприемачеството в света. Местният клон – „GEM България“, е създаден през 2014 г. и проучва предприемаческата екосистема и факторите, които насърчават или затрудняват предприемачеството у нас, както и поведението на настоящи или бъдещи предприемачи.

Шестте категории, в които ще бъдат връчени първите годишни награди на „GEM България“, отразяват различни елементи на предприемаческата екосистема:

Социално предприемачество, което адресира социален, екологичен или общностен проблем и предлага собствени продукти и услуги.

Публичен сектор. Проект/инициатива/инструмент/практика със значително положително въздействие върху екосистемата.

Партньорство между различни организации във или между различни области (публичен/частен/неправителствен сектор).

Завръщане на годината. Предприемач/компания, които са били успешни, преустановили са дейност или почти са затворили, след което са се завърнали в бизнеса и са възстановили позицията си.

Медиен продукт. Продукт или инициатива, която е имала положително въздействие върху обществените възприятия за предприемачество и положителни модели за подражание.

НПО инициатива, ръководена от неправителствена организация, подкрепяща предприемачеството: потенциални и настоящи предприемачи, образование и други.

Номинации се приемат до 28 септември включително в специалния формуляр на сайта на GEM. Журито за наградите се състои от членове на Националния експертен панел на „GEM България“, в който са включени професионалисти от различни сфери на бизнеса, образованието, публичния сектор и др.

Изпълнителният директор на „GEM България“ Мира Кръстева дава добра причина успешните предприемачески инициативи да бъдат номинирани за наградата: “Важно е да чуваме за хора и инициативи, които са добри примери – за да получат морaлна подкрепа и признание за вложените креативност, упоритост и усилия и да покажат, че няма невъзможни неща и всеки може да допринесе по свой начин за средата около себе си”.

Първата годишна конференция на „GEM България“ се организира в партньорство с „Капитал“, с подкрепата на платинения спонсор Wolf Theiss, златните спонсори Imperia Mobile, SoftGroup, Volkswagen, Imperia Online, Innovation Norway и Norway Grants, официалната банка на събитието UniCredit Bulbank, партньора по сигурността VIP Security, както и на минерална вода Pure-H2O и с медийното партньорство на „Дарик радио“, сп. „твоят БИЗНЕС“, сп. ENTERPRISE, „Терминал 3“, NewTrend, Social Evo, „Успелите.бг“, MySuccess.bg. Спонсори на първия годишен доклад на GEM за състоянието на предприемачеството в България са Progress, „Джереми България“ и Innovation Norway. PRoPR Агенция е PR партньор на конференцията.