SHARE

Руският президент Владимир Путин предупреди, че Румъния и Полша може да се превърнат в мишена на руските ракети. Причината е, че двете страни стават домакин на т.нар. „Европейски щит“, който Путин вижда като американска заплаха за сигурността на Русия, предава агенция „Ройтерс“

Ако вчера в тези региони на Румъния хората просто не знаеха, какво е да се намираш под прицел, то днес ние ще сме принудени да проведем определени действия, за да подсигурим нашата сигурност“, заяви Путин в Атина по време на пресконференцията по повод двудневното му посещение в Гърция, което продължава и днес и след срещата му с гръцкия премиер Алексис Ципрас.

Същото ще се случи и с Полша!“, допълни руският държавен глава.

Това е най-острата реакция идвала от Кремъл някога. В годините Москва много пъти е предупреждавала НАТО и САЩ, че смята „Европейския щит“ за заплаха за своята сигурност.

„Европейският щит“ е система за противовъздушна отбрана на НАТО, която цели да защити европейските държави от нападение с балистични ракети. Основната заплаха, според Алианса, идва от евентуални враждебни действия на Иран. На 12 май бе активирана първата база от противовъздушната система в Девеселу, Румъния. Очаква се изграждането на втора база в Полша, която ще е готова през 2018 г.

Ние няма да предприемем никакви действия докато не видим ракети в съседните на нас страни“ заплаши отново Путин и допълни, че не смята за достоверна тезата, че ракетния щит се изгражда, за да предпази Европа от Иран.

Освен заплахи към Румъния и Полша, Путин коментира и спирането на проекта „Южен поток“. Според руския президент правителството на САЩ и Европейската комисия са оказали натиск на София да се оттегли.

По отношение на анексирането на Крим, Путин заяви, че „смята върпоса за приключен“ и, че повече „Русия няма да води никакви дискусии с когото и да било по темата.“

Не на последно място, Путин коментира и отношенията на Москва с Анкара. Руският държавен глава заяви, че би се радвал на стопляне на отношенията между двете държави, но очаква първата крачка да направи Ердоган. За момента, предава „Ройтерс“, Путин не е видял такива знаци.

Повече за Европейския щит можете да прочетет в специалното интервю на бившия министър на отбраната Велизар Шаламанов за Терминал 3. В него той казва, че „предизвикателствата от действията на Русия е най-голямото от разпадането на Съветския съюз досега.“

Можете да следите и поредицата ни от материали „Лъжите на руската пропаганда за НАТО“.